Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  15.05.2023 16:04:00

Středočeský kraj chce pomoci žákům, kteří se i s vysokým ziskem bodů u zkoušek nedostanou na vybranou střední školu

Žákům ze Středočeského kraje, kteří v jednotné přijímací zkoušce na čtyřleté gymnázium získali 80 a více bodů, a přesto se na vybranou školu ani po druhém kole přijímacích zkoušek nedostanou, individuálně pomůže v případě zájmu Středočeský kraj. Na dnešním setkání s novináři to oznámil radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha. Odbor školství se poté ve spolupráci s vedením škol pokusí náhradní místo zajistit. Stejnou možnost budou mít ti, kteří získali 60 a více bodů u jednotné přijímací zkoušky na střední odbornou školu s maturitou a z kapacitních důvodů byli přijati na učební obor bez maturity.

„Snažíme se reagovat na letošní přetlak u přijímacích zkoušek, a hlavně na absurdní situace, kdy by se žák s nadstandardním výsledkem přijímaček musel hlásit na učební obor bez maturity. Je to bohužel nesystémové řešení, ale přináší alespoň nějakou naději pro studijně nadané žáky. Konkrétní počty těchto žáků nemáme, protože ještě není uzavřeno ani první kolo přijímacího řízení,“ vysvětlil radní Vácha.

Střední školy zřizované Středočeským krajem v letošním přijímacím řízení evidují 24 890 přihlášek do všech forem vzdělávání, z toho 24 686 do denní formy. Ve srovnání s loňským rokem je to zhruba o 2 220 více. Každý žák si může podat dvě přihlášky, takže číslo není shodné s počtem zájemců. Předpokladem je, že od září do lavic středočeských škol všech zřizovatelů usedne zhruba 14 000 dětí. Celková reálná kapacita na středních školách zřizovaných krajem je 17 000 žáků. „Ty problémy jsou opravdu spíše lokální,“ poznamenal radní. Kraj také postupně schvaluje zvyšování kapacit škol, které o to požádají. Celkem jde o zhruba 600 míst.

Nejvíce přihlášek v celém kraji žáci podali na gymnázia, na ta čtyřletá je to bezmála 3 000 přihlášek. Na druhém místě žebříčku oborů podle počtu podaných přihlášek jsou lycea, následují obchodní akademie, obor informační technologie a praktická sestra. Podle poměru mezi počtem přihlášek a počtem přijímaných je u maturitních oborů na prvním místě z hlediska zájmu obor grafický design, následuje gymnázium se sportovní přípravou a obor informační služby. Z učebních oborů byl největší zájem o obor jezdec a chovatel koní (podle poměru mezi počtem přihlášek a počtem přijímaných). Nejnižší zájem zaznamenal maturitní obor analýza potravin a z učebních oborů řezník-uzenář.

Zájem o obory se liší i v rámci jednotlivých okresů. Zatímco na Praze-východ je největší převis z hlediska zájmu u gymnázií, na Příbramsku je nejvyšší převis u oboru informační technologie a následuje obor kadeřník.

„Podle demografických údajů budou střední Čechy regionem, kde se počet žáků, kteří se hlásí na střední školy, ustálí okolo čísla až 16 000. Ještě před několika lety to bylo kolem devíti tisíc dětí. A zatímco v jiných regionech očekávají po současných silných ročnících opět pokles, u nás zůstane zájem na stejné úrovni, protože do kraje se stále stěhují další lidé. I proto chceme v okresech se zvýšenou poptávkou zvýšit kapacity gymnázií, ale chceme připravit i modernizaci oborové struktury. Od minulého týdne se setkávám s řediteli škol v jednotlivých okresech a diskutujeme o tom,“ řekl radní.

Další podrobnosti ze setkání k problematice školství naleznete v prezentaci zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688