muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  15.05.2023 16:50:38

Brno - MU letos hospodaří s nejvyšším rozpočtem v historii

MU letos hospodaří s nejvyšším rozpočtem v historii

Akademický senát Masarykovy univerzity na svém zasedání 15. května jednomyslně schválil rozpočet Masarykovy univerzity pro rok 2023 ve výši 10 miliard korun. Jedná se o nejvyšší rozpočet v historii MU, který je o 490 milionů vyšší než v roce 2022.

Výsledek hospodaření MU za loňský rok byl kladný ve výši 90,2 milionu korun. Rozpočet stejně jako rozdělení hospodářského výsledku odsouhlasili všichni přítomní členové akademického senátu.

I přes vyšší výdaje na energie, mzdy, materiál i služby se univerzitě daří držet prorůstový rozpočet, uvedl rektor MU Martin Bareš. Neinvestiční rozpočet je sestaven na základě předpokládané struktury výnosů v roce 2023, kam spadají i plánované projekty z oblasti vědy a výzkumu, zejména velké mezinárodní projekty lékařské a přírodovědecké fakulty, doplnil rektor Martin Bareš. Plánované náklady neinvestiční části rozpočtu MU činí 8,79 miliardy a hospodářský výsledek je očekáván ve výši přibližně 57 milionů korun.

U investičního rozpočtu ve výši 1,2 miliardy korun se pak nejvyšší nárůst investic týká výzkumných projektů Národního plánu obnovy EXCELES a také investic hrazených z vlastních zdrojů univerzity, kam spadá koupě budovy Biology Park Brno, která podpoří další rozvoj Univerzitního kampusu Bohunice a výzkumných infrastruktur. Klíčovou investicí je také zahájení výstavby BioPharma Hub, což je unikátní propojení nových prostor pro farmaceutickou fakultu se stávajícími fakultami a Fakultní nemocnicí Brno.

Koupě nemovitosti Biology Park Brno napomůže k naplnění celkového strategického rámce rozvoje Univerzitního kampusu Bohunice jakožto unikátního centra vzdělávání, výzkumu a vývoje v oblasti zejména lékařských a přírodních věd umožňujících intenzivní interdisciplinární spolupráci akademické, aplikační i veřejné sféry. Záměr zakoupení budovy je zároveň v souladu se Strategickým záměrem MU na léta 2021 2028, v němž je rozvoj kampusu definován jako jeden z nástrojů k dosažení cílů této strategie, vysvětlil rektor Martin Bareš.

Současně s rozpočtem akademický senát schválil návrh rozdělení hospodářského výsledku za rok 2022 ve výši 90,2 milionů korun do čtyř fondů, konkrétně do Fondu reprodukce investičního majetku, Fondu provozních prostředků, Rezervního fondu a Fondu odměn. V roce 2021 činil hospodářský výsledek 86,8 milionů korun.

Oceňuji zodpovědnost, se kterou senátorky a senátoři přistupovali jak k projednávání rozpočtových pravidel na zasedání v prosinci minulého roku, tak ke schvalování samotného rozpisu rozpočtu dnes. Považuji za důležité, že se uvnitř naší instituce dokážeme na takto podstatných záležitostech akademické autonomie domluvit kultivovaně a s potřebnou vizí, vyhodnotil výsledky pondělního zasedání předseda Akademického senátu MU Josef Menšík.

Aktuálně schválený rozpočet MU, jak v investiční, tak neinvestiční části je koncipován jako neztrátový. Masarykova univerzita se dlouhodobě zaměřuje na udržitelné financování a rozvoj, proto mám radost z hospodaření fakult i univerzity, uzavřela kvestorka MU Marta Valešová. Zároveň doplnila, že v roce 2023 neplánuje MU ztrátové hospodaření u žádné z fakult ani pracovišť univerzity.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688