gtnews.cz (Grant Thornton)
Daně a účetnictví  |  15.05.2023 13:38:29

Finanční úřady letos nebudou pokutovat chybně podaná daňová přiiznání

V souvislosti se zřízením datové schránky u významně rozšířeného okruhu osob, zaznamenal finanční úřad velký nárůst chybně podaných daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob, popř. i právnických osob z důvodu nerespektování obecné povinnosti podat daňové přiznání výhradně elektronicky, a to ve stanoveném formátu a struktuře. Daňové subjekty často chybovaly ve způsobu podání, když podaly daňové přiznání v papírové podobě či zaslaly své daňové přiznání ve formátu .pdf namísto .xml.

Finanční správa si uvědomuje, že se nová zákonná povinnost dotýká například subjektů, jež nedisponují potřebným technickým zázemím, a proto s odkazem na principy dobré správy zavádí dočasnou toleranci vad podání. Správce daně tedy neuloží pokutu ve výši 1 000 v případech, kdy daňový subjekt v době od 1.1.2023 do 2.5.2023 nedodržel povinný elektronický způsob podání nebo podal daňové přiznání v nesprávném formátu.

Digitalizaci státní správy je všemi určitě vnímána jako správný krok kupředu, je však zapotřebí dbát na zřetel osob, které nedisponují personálním a technickým zázemím. Kvitujeme tedy rozhodnutí finanční správy k zavedení dočasné tolerance vad podání a neukládání pokut za nedodržení způsobu podání daňového přiznání. V letošním roce jsme se setkali s mnoha názory našich klientů, kteří měli nově povinnost podávat daňové přiznání v elektronické podobě z důvodu zřízení datové schránky. Z reakcí našich klientů můžeme usuzovat jen rozporuplné pocity z nové formy komunikace mezi těmito daňovými subjekty a finanční správou.

Na druhou stranu se zdá, že s pravidly pro komunikaci prostřednictvím datových schránek bojuje i finanční správa. Jak jsme upozornili v naší novince, někteří poplatníci daně z nemovitých věcí letos nedostanou poštou složenku s údaji k platbě daně z nemovitých věcí. Finanční správa uvádí, že všichni držitelé datových schránek, kteří nemají aktivovanou službu SIPO či zasílání informací emailem, obdrží informace k platbě daně z nemovitých věcí do svých datových schránek. Domníváme se však, že v případech, kdy má fyzická osoba zřízenu jen podnikatelskou datovou schránku a danou nemovitost nevyužívá pro podnikání, neměl by finanční úřad, dle formalistického výkladu, do této datové schránky ohledně této daně nic zasílat. Tyto případy jsme však již ve své praxi zaznamenali.

Autor: Roman Burnus, Marek Toráč

Autor: Roman Burnus, Marek Toráč

Grant Thornton

Grant Thornton si během posledních dvou desetiletí vybudoval na českém trhu silnou pozici v oblastech daňového, transakčního a manažerského poradenství, auditu, oceňování včetně znaleckých služeb, účetnictví a mzdového účetnictví. V roce 2020 Skupina v České republice výrazně posílila a zařadila se mezi největší poradenské skupiny. Roční obrat holdingu Grant Thornton Czech Republic v současnosti dosahuje 750 mil. Kč, přes 400 odborníků pracuje v kancelářích v Praze, Brně a Ostravě. Grant Thornton poskytuje služby více než 1000 soukromým i veřejným klientům v České republice, včetně poloviny společností ze žebříčku Czech TOP 100 a mnoha mezinárodních společností.

Více informací na: https://www.grantthornton.cz//

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688