Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  15.05.2023 13:35:52

Digitální hypotéka již brzy. ČBA slibuje první „kousky“ ještě letos

Digitální hypotéka je další z met, ke které chtějí banky poskytující BankID co nejdříve dospět. Že jsou na dobré cestě a že nelitují investic do nových technologií, dokazuje i nedávné oznámení České bankovní asociace, že vše už je na spadnutí. Ještě letos.

Digitálně jedeme zatím jen napůl

Hypotéku si sice můžete online porovnat a vybrat, ale tím digitalizovaný přístup k hypotéce končí. Ostatní kroky už jsou offline, včetně podpisu fyzických papírů, včetně osobní návštěvy pobočky banky, a často i katastru nemovitostí.

Digitální polovičatost by (alespoň u vyřizování hypoték) mohla brzy skončit

Bank ID se mezi českými klienty „chytlo“. V současnosti ho, podle vyjádření České bankovní asociace, využívají přes dva miliony lidí. V čase též roste množství a pestrost služeb, jaké Bank iD nabízí. Brzy by k nim mělo patřit i kompletně digitální vyřízení hypotéky.

Společnost Bankovní Identita, a.s. na ní v současnosti pracuje s ve spolupráci s Digitální informační agenturou, Ministerstvem vnitra ČR, Českou bankovní asociací a Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním. To dává tušit, že se v budoucnu obejdeme nejen bez návštěvy banky, ale i Katastru nemovitostí.

Ještě jsou nutné další investice

Digitální hypotéka potřebuje ještě dokončit, doladit především po bezpečnostní stránce. A propojit skrz naskrz přes všechny úřady, co se na procesu jejího poskytnutí podílejí. Celý proces vyžaduje na straně bank ještě další investice - ale to se bankám více než hodí. Sníží si (nejen o ně) letošní mizerně nastavenou novinku: sektorovou daň.

Změní se s digitální hypotékou něco i pro samostatné hypoteční specialisty?

Pro ně bude změna podobná jako pro klienty. Už nebudou muset s klientem do banky pro podpis smlouvy, a nebudou muset tisknout a kompletovat kvanta papírových dokumentů. To může jejich práci nejen usnadnit, ale především urychlit. To by s sebou mohlo přinést více času k dalšímu vzdělávání nejen pro samotné finanční poradce / zprostředkovatele, ale i k proškolování mladších kolegů, či zaměstnanců.

První bezpapírová hypotéka by tak mohla spatřit světlo světa ještě letos

Jak uvedla ČBA ve svých pravidelných ČBA NEWS, první bezpapírová hypotéka by tak mohla spatřit světlo světa ještě letos. Jak bude vypadat? Její klient zvládne celý proces online z pohodlí domova. To znamená bez nutnosti navštívit banku, ale též bez nutnosti běhat po úřadech a obstarávat si potřebná potvrzení.

Podpisy na potřebných dokumentech budou tak, jak je zákon vyžaduje, tedy buď formou kvalifikovaného podpisu, nebo formou úředně ověřeného podpisu. Obě možnosti zákon dovoluje už delší dobu, jen tam je překážka uživatelské přívětivosti a dostupnosti. A to se právě snažíme vylepšit,“ objasnil pro ČBA NEWS Jan Blažek, předseda představenstva Bankovní identity, a.s.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688