Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.05.2023 11:07:15

Dluhový limit je zbytečný, recesi je možné se vyhnout - Krugman


Paul Krugman hovořil na Yahoo Finance o dluhovém limitu a dalším vývoji v americké ekonomice. Podle něj by neochota americké vlády dostát svým finančním závazkům mohla vyvolat vážné tenze na finančních trzích, protože americké vládní dluhopisy jsou jedním z nejvýznamnějších aktiv na finančních trzích.

Podle ekonoma diskuse o dluhovém limitu nepředstavují odborné diskuse o správném nastavení vládních rozpočtů a výši vládního dluhu. Jde o čistě politickou věc, která může vyústit v to, že Spojené státy „nedodrží to, co slíbily.“ Navíc Krugman k dluhovým limitům řekl, že „nikdo jiný nic takového nemá“ a Spojené státy by se podle něj měly tohoto nástroje zbavit. Stačí totiž standardně používaný proces, kdy rozpočtové návrhy vlády musí projít Kongresem.

Schvalování rozpočtů a plánů vlády volenými zástupci je podle ekonoma dostatečný mechanismus, který zajišťuje, že prezident a vláda si neprosadí vše, co je napadne. Krugman pak hovořil o různých metodách, které by umožnily dluhové limity obejít. Podle něj moc nezáleží na tom, která by byla použita, jejich výsledek by byl nakonec stejný.

K dalšímu vývoji v ekonomice Krugman řekl, že podle něj je stále možné „technicky se vyhnout recesi“. K oficiálním datům z trhu práce pak podotkl, že například minulý měsíc si z nich mohl vybrat každý podle svého názoru. Celkově pak již nějakou dobu jednou vyzní optimisticky, jednou opačně.

Liz Ann Sonders ze Schwabu poukazuje na vývoj takzvaného indexu utrpení. Ten je prostým součtem míry inflace a míry nezaměstnanosti a jeho historický vývoj ukazuje následující graf:

1

Index utrpení byl mimořádně vysoko na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, příčinou byla kombinace vysoké inflace a nezaměstnanosti. Jeho hodnoty byly naopak mimořádně nízko po řadu let po finanční krizi, zejména kvůli velmi nízké inflaci. Poslední dva roky přinesly prudký růst hodnot indexu, ale nyní nastala jeho znatelná korekce s tím, jak klesá inflace a nezaměstnanost se drží na stále mimořádně nízkých hodnotách.

Zdroj: Yahoo Finance, Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688