Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.05.2023 17:28:26

Počasí: Vlivem tlakové níže vydatné srážky. Nejvíc ve středu

Tlaková níže se Středomoří se přesune přímo na sever na naše území. Situace se ještě může o 100 až 200 km posunout jakýmkoliv směrem, pak se předpověď pro tak malou zemi, jako je Česko, docela umí změnit, ale nyní to vypadá, že těžiště vydatných srážek zasáhne i naši zemi. Zejména jih a centrální část republiky. První část srážek už přišla od jihovýchodu dnes – v neděli. Další část srážek má přijít ve středu. Ve středu ráno by měly dorazit ještě vydatnější srážky jak v neděli.

Povodí řek na jihu republiky mají docela štěstí, že od nedávné srážkové situace, kdy byly dosaženy běžně druhé stupně povodňové aktivity, uplynula delší doba. Jinak by bylo zle. Povodí se totiž stihla vrátit do normálního stavu a nyní pojmou srážky lépe. I tak lze opět čekat dosažení stupňů povodňové aktivity. Jakých, to si musíme počkat na očekávaný vývoj ve středu. Situaci budeme sledovat a dáme vědět. Za neděli a středu by v součtu mohlo spadnout zejména kolem Vysočiny až 70 mm vody.

Deštivé počasí opět znamená „teplotní bídu“. Při srážkách bude kolem 13 °C. Mimo srážky, zejména na severozápadě území, bude i tepleji. Pokud už zoufale vyhlížíte vyšší teploty, máme dobrou zprávu. Na víkend by se počasí mělo umoudřit a teploty by měly zamířit ke 20 °C, zřejmě i nad. Vývoj upřesníme.


Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude zataženo s deštěm. Na severozápadě a západě Čech v noci déšť jen ojediněle. Odpoledne protrhávání oblačnosti a přeháňky, ojediněle i bouřky. Večer ustávání srážek a místy až polojasno. Teploty 14 až 18 °C, v místech s deštěm méně.

úterý bude většinou polojasno, od jihu postupně zataženo a déšť. Ojed. bouřky. Teploty 16 až 20 °C, na jihozápadě 14 °C.

Ve středu bude zataženo s deštěm. Od severozápadu ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Teploty 10 až 14 °C.

Od čtvrtka bude oblačno až polojasno. Na východě zpočátku zataženo a místy déšť. Postupně v dalších dnech méně oblačnosti. Teploty 13 až 17 °C, postupně 18 až 23 °C a později ještě tepleji.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty