Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.05.2023 13:39:00

Gross o deflační umělé inteligenci, poklesu inflace a investicích - Víkendář

V akcích regionálních bank již může být skrytá hodnota, investoři ale kvůli zvýšenému riziku stále váhají. Pro Bloomberg to uvedl bývalý investiční ředitel společnosti Pimco Bill Gross (viz první část rozhovoru v odkazech pod textem). Ve druhé části pak mimo jiné doporučoval retailovým investorům ETF zaměřené na dluhopisy chráněné proti inflaci. Konkrétně zmiňoval VTIP a STIP. Nečekaně dobře si pak podle investora vedou i ETF zaměřené na korporátní dluhopisy s nízkým ratingem. Důvodem „je pravděpodobně to, že ekonomika si stále vede velmi dobře.“



Pokud by ekonomika slábla, nebo se dokonce dostala do recese, podle Grosse by to přineslo pokles cen dluhopisů s nižším ratingem, projevit by se to konkrétně mohlo až do skupiny s ratingem BBB. On sám pak podle svých slov nyní do této skupiny aktiv neinvestuje, orientuje se spíše na bezpečná útočiště. Vedle trhu s TIPS jsou to ropné MLP. Tyto „master limited partnership“ jsou podle Grosse zajímavé jako investice přes ETF, protože nabízí vysoké výnosy.

Diskuse se následně stočila k inflaci a Gross uvedl, že podle něj není velká pravděpodobnost návratu k inflaci ve výši 2 % bez toho, aby nastala „vážná deflace“, kterou také nevidí jako pravděpodobnou. Spíše uvažuje o prostředí s 3 až 4% inflací s tím, že „objektivním cílem jsou nyní 3 %“. Fed se podle experta obává zejména toho, že by inflace klesala, dosáhla 3 % a pak se opět začala zvedat. Měla by tak 2% inflace být i nadále cílem centrální banky?

Na zmíněnou otázku Gross odpověděl, že „hodně věcí nyní pracuje pro Fed“. Příkladem jsou komodity, které momentálně představují deflační sílu. Jiné to může být na straně mzdových nákladů. Jejich růst podle experta musí dosáhnout asi 3 %, pak teprve bude slučitelný s inflačním cílem ve výši 2 %. Gross totiž odhaduje růst produktivity kolem 1 %. Nyní se přitom mzdy pohybují znatelně rychlejším tempem, než jsou 3 %.

Gross hovořil i o investiční strategii 60/40. V jejím rámci by investoři měli držet asi 60 % svého portfolia v akciích a 40 % v dluhopisech. Gross k tomu připomněl, že když se výnosy dluhopisů zvedaly z velmi nízkých úrovní na ty současné, samozřejmě to přinášelo cenový pokles dluhopisů a ztráty na jejich portfoliích. Nyní jsou dluhopisové ETF podle investora dobrou investicí, nicméně pokud se výnosy výrazně nepohnou jedním či druhým směrem, nedá se tu čekat nějaká vysoká návratnost, spíše 3 až 4 %.

Na závěr Gross odpovídal na dotaz týkající se umělé inteligence. Odpověděl, že jednou možná bude schopná dělat na akciovém trhu řadu analýz, včetně těch technických. On sám ale takový produkt ještě neviděl. Z hlediska ekonomiky ale považuje za významné deflační tlaky, které může umělá inteligence přinést. Ty by pramenily z toho, že tato technologie může nahrazovat lidskou práci, a tudíž omezovat růst mezd.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688