Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.05.2023 12:14:26

Akcie ČEZ v týdnu ovládly pražskou burzu - postaraly se o téměř tři čtvrtiny obchodů. V nadcházejícím týdnu další dividendy, na pořadu také START Day

Pražská burza se pokoušela vlastně po celý týden opakovaně alespoň udržet úrovně z konce minulého týdne. Nicméně se jí to nepodařilo, index PX nakonec v týdnu odepsal 1,35 % na závěrečných necelých 1 372 bodů. O kurzové pohyby řady emisí se tentokrát ani tak nepostaral zahraniční sentiment, jako především samotné firemní zprávy. Hospodářské výsledky zveřejnily totiž hned čtyři v reportech pravidelně sledované společnosti. A to včetně hlavní emise pražské burzyČEZ.

Energetická skupina hospodařením za úvodní část roku oproti očekáváním trhu zklamala. Na druhou stranu se rozhřešila dosud nejasná situace ohledně rozdělení loňského rekordního zisku. Firma z něj vyplatí 80 %, resp. představenstvem navrženou dividendu 117 podporuje i stát coby majoritní akcionář. Titul nejspíše v návaznosti na poptávku především jednoho investora po firemních zprávách ve čtvrtek zaznamenal největší likviditu za více než dekádu (více zde). Sice dokázal ve čtvrtek uzavřít na nových takřka 15letých maximech, nicméně obchodoval se letos již i o pár korun dráže. Každopádně se zatím ani intradenně nedostal na mnohými investory vyhlíženou „postupnou cenu“ 1234 . Investoři jistě probírají ze všech stran firemní výhledy, resp. jak vlastně dvojí nestandartní zdanění přinejmenším letos ořeže zisky, potažmo možné právní spory v dané věci. A jak může být skupina zisková v budoucnosti v návaznosti na ceny elektřiny. Zmínit možno v kontextu vývoje ostatních hlavních titulů další posílení vlivu akcií ČEZ na pražskou burzu. Jejich váha v indexu PX se totiž již výrazně přiblížila čtvrtině – aktuálně 24,28 %.


Svůj vliv naopak o něco snížily banky ERSTE a KB, které i tak nicméně v týdnu nejvíce zatlačily na pokles pražské burzy. Domácí banka zveřejněnými výsledky i přes lepší čistý ziskpátek vlastně zklamala, když primárně negativně zapůsobil pokles čistých úrokových výnosů v návaznosti na navyšování úroků na vkladech. V tomto ohledu přitom banka jen pomalu dohání většinu konkurence, resp. v tomto čtvrtletí jí mohou v dané oblasti náklady asi dále stoupnout. Titul se kurzově ocitl již zpět u úrovní z úvodu roku. Na měsíčních minimech se pak ve Vídni ocitly zmiňované akcie ERSTE, když i v pátek při valné hromadě pokračovalo vybírání zisků. Akcionáři každopádně schválili všechny navrhované body, tedy i program odkupu vlastních akcií v objemu až 300 mil. EUR a dividendu 1,90 EUR. Od úterý se titul bude obchodovat bez nároku na ni a na konci týdne už se budou moci akcionáři na účtech z daného požitku těšit, nicméně musí se smířit s ponížením o rakouskou 27,5 % daň.  

ERSTE možno ještě zmínit odtajněný další tzv. insider obchod. Zatímco jak jsme dříve zmiňovali po reportu výsledků na konci dubna nakupoval za 101 tis. EUR firemní akcie šéf Willibald Cernko, o týden později se naopak zbavoval akcií ERSTE člen představenstva Ingo Bleier. A dá se říci, že na nich kurzově vlastně prodělal. Tedy pokud nebudeme brát v úvahu ty, které letos v dubnu získal od banky zdarma jako manažerskou odměnu. Na 3 tis. akcií totiž jinak za své nakoupil v roce 2019 za kurz 32,30 EUR, dalších 1 tis. pak letos v únoru za 31,85 EUR. Nyní prodal 2900 akcií při kurzu 31,90 EUR…

Výrazněji v týdnu ztratily akcie PHOTON ENERGY, když report hospodářských výsledků na úrovni zisků zklamal. Se zklamáním vyzněly výsledky, resp. výhled i u GEN DIGITAL. Stále je vzhledem k ekonomickému vývoji znát obava o menší útraty, resp. zájem o placené antivirové programy. Titul se v zámoří v pátek vrátil zpět k letošním březnovým, potažmo mnohaletým minimům. Vrcholoví manažeři, včetně Ondřeje Vlčka, nicméně za loňský finanční rok obdržely výrazné na tři roky postupně „odložené“ akciové odměny. V souhrnu přes 557 tis. akcií GEN DIGITAL, z toho zmiňovaný prezident Vlček na 137 tis. akcií.

Nejvíce však ztratily akcie PHILIP MORRIS, které se však hned od úterý začaly obchodovat bez nároku na dividendu. Naopak nejvíce si polepšily akcie PILULKA, které vlastně pokračují ve výrazné oscilaci pod hranicí 500 , která byla původně zamýšlená jako „dno“ pro sekundární emisi akcií. Tato společnost z trhu START bude právě také prezentovat svou situaci na jarních START Days, které proběhnou v úvodu týdne. Asi velkou neznámou bude zájem investorů poskytnout firmě další prostředky. Rozhřešeno by mělo být během několika následujících týdnů.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688