Praha 4 (praha4.cz)
Z regionů  |  13.05.2023 00:34:12

Začala druhá etapa rekonstrukce Barrandovského mostu


Barrandovský most - letecké pohledy

V pondělí 15. května vyjedou na Barrandovský most stavební stroje, a začnou tak hlavní práce druhé etapy rekonstrukce mostu. Řidiči nicméně musí počítat s postupným omezováním dopravy této, klíčové dopravní tepny, kterou denně využije 144 tisíc vozidel, už od soboty 13. května. V letošním roce se bude opravovat severní polovina jižního mostu a barrandovská rampa vedoucí z ulice K Barrandovu na most. Přímo na mostě bude doprava vedena ve třech provizorních jízdních pruzích v každém směru. Tedy tři pruhy směrem na Smíchov a tři pruhy směrem na Braník.

Největším dopravním omezením, které zásadně dopravu v Praze ovlivní, bude uzavření barrandovské rampy od Barrandova ve směru z ulice K Barrandovu na Jižní spojku, a to současně s dopravním omezením přímo na mostě. Tuto rampu denně využije jedena půl násobek vozidel, které využívají již zrekonstruovanou strakonickou rampu. Z toho je zřejmé, že zásah do dopravy v celé Praze bude významnější, než při první etapě rekonstrukce v roce 2022, kdy se rekonstruovala právě strakonická rampa.

Obyvatele Prahy 4, Pražany i mimopražské řidiče čekají omezení, která jim prodlouží jejich cestu mezi severem a jihem, východem a západem Prahy, kdyby vše dopadlo jako v loňském roce, bude zdržení v řádu minut či desítek minut, a to se dá vydržet,“ uvedl radní pro dopravuPraha 4 Jaroslav Míth (ODS). „Bohužel už teď je ale jasné, že letošní dopravní omezení budou ještě rozsáhlejší než v první etapě, takže trpělivost a spolupráci všech, kteří most při svých cestách využívají, bude spolu se zvýšeným úsilím stavbařů nutná.“

Právě letošní etapa je nejtěžší etapou z celé opravy. Mimo samotných prací na mostě čeká stavbaře rekonstrukce rampy z?ulice K?Barrandovu, takže nebude možné přímo z této rampy na Barrandovský most najet. Proto řidiči, kteří opravdu tím směrem na most jet nemusí, by se mu i kvůli svému vlastnímu pohodlí měli raději vyhnout. Z modelů dopravy je už nyní patrné, že složité budou nejen příjezdy do Prahy z?jihu a západu, ale aktuální etapa ovlivní život mnoha Pražanům i v?jiných částech metropole, kde se mohou příkladně negativně projevit regulace v tunelech Městského okruhu.

Postup instalace značení a uzavření části Barrandovského mostu
  • V noci z 10. na 11. května se uskuteční otevření přejezdů pro převádění dopravy do protisměru a zpět na Barrandovském mostě. Dále dojde k operativnímu omezení dopravy pro instalaci proměnného značení, které doplňuje liniové řízení dopravy v trase na Městském okruhu při příjezdech na Barrandovský most.
  • Od soboty 13. května je v plánu instalace širších dopravních vztahů a orientačního dopravního značení na objízdné trase, instalaci značení pro uzavření cyklostezky a objízdné trasy včetně vyznačení vyhrazeného pruhu pro autobusy v ulici K Barrandovu od křižovatky Lamačova.
  • Přímo na mostě bude v sobotu připraveno omezení na severní konstrukci ve směru na Smíchov, kde budou vyznačeny tři provizorní pruhy.
  • V sobotu se také začne pracovat na jižní konstrukci mostu a postupně dojde k převedení jednoho jízdního pruhu ze Smíchova na Jižní spojku do protisměru. Současně budou zahájeny práce na jižní polovině mostu, kde bude přibližně od 12:00 hodin uzavřena rampa z ulice K Barrandovu. Následovat bude postupné omezování dopravy ze čtyř pruhů na tři.
Dopravní omezení ve 2. etapě rekonstrukce Barrandovského mostu
  • Na Barrandovském mostě bude doprava vedena ve třech provizorních jízdních pruzích v každém směru, jak tomu bylo v první etapě v loňském roce, tedy tři pruhy směrem na Smíchov a tři pruhy směrem na Braník.
  • Největším dopravním omezením, které zásadně ovlivní dopravu v Praze, bude uzavření barrandovské rampy, tj. nájezdu od Barrandova ve směru z ulice K Barrandovu na Jižní spojku. Objízdná trasa povede po D0 (Pražský okruh) Lochkovským tunelem a po Strakonické ulici zpět na Barrandovský most a Jižní spojku. Pro vzdálenější cíle, jako jsou Modřany, Kamýk či Chodov, bude možné pokračovat po okruhu D0 na sjezd Písnice, který se plánuje v době rekonstrukce mostu otevřít, a poté do centra po Libušské ulici, či jet dál po D0 na sjezd Vestec. Možností je také dojet až k dálnici D1 a odtud zamířit do centra po ulicích Brněnská a 5. května.
  • V letošním roce se budou frézovat povrchy, bude odstraněn mostní svršek i vybavení v severní polovině jižního mostu a na barrandovské rampě od Barrandova. Dále dojde k výměně dilatačních závěrů, sanaci spodní části nosné konstrukce jižního mostu, postaveny budou nové římsy, bude položené nové vozovkové souvrství a instalováno vybavení hlavního mostu i barrandovské rampy. Na Barrandovském mostě dojde také k výměně zbývající části ložisek a most bude zesílen vložením dodatečného předpětí. Na rampě od Barrandova projdou opravou i obě opěry. Po ukončení hlavní uzavírky, budou probíhat dokončovací práce, které provoz už významně neomezí.
Rady pro řidiče

Zvažte, zda jsou vaše cesty přes Barrandovský most opravdu nezbytné a pokud už to nejde jinak, zvažte, zda je nemůžete absolvovat v časech slabšího provozu, abyste mohli cestovat bezpečněji a bez zdržení, tedy i zbytečného stresu. Pokud chcete každý den hladce projet do práce, rozhodně využijte některou z chytrých mobilních aplikací. Ty na základě reálných dat přímo z provozu dokážou najít optimální trasu v každou denní či noční dobu. Nabízí se celá řada variant, asi nejpopulárnější je aplikace Waze, navigace od Googlu nebo oblíbené Mapy.cz.

Barrandovský most - letecké pohledy Barrandovský most - letecké pohledy Barrandovský most - letecké pohledy

Barrandovský most - letecké pohledy
Ilustrační foto z roku 2022 - zdroj: TSK, a.s.







K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688