Zdravotnictví  |  12.05.2023 16:27:51

Fungování posledních dětských ozdravoven je ohroženo, všechny čtyři jsou v Královéhradeckém kraji

Celkem čtyři poslední dětské ozdravovny v republice - v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně (kde jsou dvě) a v Nemojově - spadají všechny pod Sdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov. Jsou zaměřeny na nízko intenzivní druh zdravotní péče poskytované dětem ve věku od 3 do 15 let zdravotně oslabeným vlivem nepříznivého životního prostředí, dětem se zdravotními problémy spojenými s nesprávným životním stylem a dětem v rekonvalescenci.

Ozdravovny zamýšlely aktualizovat stávající registraci k poskytováni svých služeb podle platného zákona o zdravotních službách a podaly v této věci žádost na Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor zdravotnictví. Ten ale v březnu 2023 rozhodl o zamítnutí žádosti ve věci udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb ve všech dětských ozdravovnách - na základě nepřiměřeného posouzení oboru a druhu zdravotních služeb, které ozdravovny poskytují. Toto rozhodnutí by fakticky znamenalo zánik posledních čtyř ozdravoven v České republice, které nyní poskytují péči téměř 2000 dětí ročně z celé ČR, a to s podporou Královéhradeckého krajeSdružení ozdravoven a léčeben okresu Trutnov proto podalo proti tomuto rozhodnutí odvolání, o kterém bude následně rozhodovat Ministerstvo zdravotnictví ČR

Déletrvající pobyt ve vyšších polohách pomáhá léčit a předcházet zdravotním komplikací u dětí, které je možné řešit bez hlubší lékařské intervence. Ozdravovny jsou umístěny v nadmořské výšce nad 800 m. n. m., kde jsou garantovány účinky klimatoterapie, děti zde pobývají tři týdny buď ve skupinách, nebo v doprovodu rodičů - ti si případný pobyt až na výjimky hradí sami. Služby ozdravoven dětem jsou plně hrazené zdravotními pojišťovnami, s nižšími náklady než např. péče lázeňská léčebně rehabilitační. Alternativou pobytu v ozdravovně jsou pouze komerční pobyty (pro některé rodiny je ale dlouhodobější pobyt na horách finančně náročný), které však na rozdíl od ozdravoven neposkytují celou řadu služeb zahrnujících zdravotní, pedagogicko-psychologickou i sociální péči.

Na podporu zachování dětských ozdravoven vznikla i petice, která problematiku poměrně přehledně vysvětluje a žádá o narovnání vadného legislativního prostředí, ve kterém si jednotlivé zákony a ministerské vyhlášky odporují a znejasňují pravidla pro udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb s vazbou na financování provozu a personálního, věcného a technického vybavení ozdravoven: 

"K uzavření ozdravoven má dojít nikoli z důvodu zpochybnění jejich významu v podpoře zdraví dětí, resp. z lékařských důvodů, ale z důvodu administrativních, tj. odmítnutí udělení oprávnění v nejasné legislativní situaci, kdy zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování “nezná” pojem dětská ozdravovna, což je v rozporu se zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kde je péče v dětských ozdravovnách definovaná jako péče plně hrazená ze všeobecného zdravotního pojištění."

Zdroje:
https://e-petice.cz/petitions/petice-za-zachovani-detskych-ozdravoven-v-kralovehradeckem-kraji.html
 
https://www.facebook.com/ozdravovna
https://www.ozdravovnapec.cz/l/zachovani-poslednich-detskych-ozdravoven-v-cechach/

Markéta Höfferová

Markéta se stará o BIG Experta již od doby krátce po jeho začátku - podílí se na něm již od roku 1994. V redakci Kurzy.cz pracuje od ledna 2008.

Kromě témat spojených s kapitálovými trhy se zajímá o kulturu (především výtvarné umění), historii a s nimi spojené osobnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688