pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  12.05.2023 13:28:52

Autobusy v Heřmanově Městci budou do konce roku stavět na náměstí Míru, Pardubický kraj vyslyší přání radnice

Autobusy v Heřmanově Městci budou do konce roku stavět na náměstí Míru, kraj vyslyší přání radnice

(12.5.2023)

V červnu letošního roku dojde k pravidelné aktualizaci jízdních řádů pro autobusovou dopravu. Pardubický kraj eviduje od starostů i veřejnosti řadu podnětů k úpravám linek a bude se snažit zpětnou vazbu v maximální míře zapracovat do finálního návrhu. Již teď je jisté, že kraj vyjde vstříc přání radnice v Heřmanově Městci. Autobusy budou ve městě i nadále obsluhovat náměstí.

Se starostou Alešem Jiroutkem jsme v uplynulých týdnech opakovaně jednali, protože zastavování autobusů na náměstí měla radnice jako důležité téma k řešení. Město má nový terminál pro autobusovou dopravu, ale zatím jsme se domluvili, že většině našich spojů umožníme nástup i výstup na náměstí, jak byli občané doposud zvyklí. Na terminál samozřejmě některé linky jezdit budou, chceme v následujícím půlroce vyhodnocovat data a ohlasy od cestujících, abychom pak mohli s jízdními řády více hýbat dle toho, jak potřebujeme a samozřejmě s ohledem na názor radnice. Takže pro veřejnost se v tuto chvíli nic nemění. Snažíme se vyjít vstříc hlavně seniorům a školákům, které by čekala nepříjemná, téměř kilometr dlouhá cesta na terminál, což by omezovalo školní výuku či přinášelo problémy v deštivé dny,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Z provozních důvodů bohužel není možné, aby všechny autobusy zastavovaly v Heřmanově Městci na náměstí i terminálu, protože by docházelo ke zpoždění spojů. Pardubický kraj bude po vyhodnocení dat úzce spolupracovat s vedením města a pokusí se najít se všemi stranami kompromis, který neohrozí dopravní situaci a zároveň najde využití pro nový terminál. Situaci ve městě komplikuje fakt, že se v něm potkávají autobusové linky i z dalších krajů, nelze tedy v praxi reálně příliš posouvat časy odjezdu autobusů. „Využití i výstavba terminálu samozřejmě bylo, je a bude v Heřmanově Městci velké téma k diskuzi. Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat s Pardubickým krajem zkušební období, ze kterého budeme vyhodnocovat data a zároveň nedojde ke zhoršení dopravní obslužnosti pro naše děti a seniory. Tedy skupiny, které autobusovou dopravu využívají nejvíce. Já osobně chci, aby i do budoucna minimálně důležité „školní a dělnické“ spoje měly i nadále zajištěn výstup a nástup na náměstí Míru, protože to je pro nejen pro naše občany nejkomfortnější řešení. Na náměstí je základní škola pro 800 žáků, 400 jich dojíždí z okolních obcí. Mají zde, nebo v těsné blízkosti náměstí jsou i ordinace dětských, praktických, rehabilitačních a zubních lékařů. Je zde i radnice se stavebním a matričním úřadem a sociálním odborem pro více jak dvacet okolních obcí. Moudřejší budeme ke konci roku, kdy se podle dohody sejdeme a probereme další postup,“ sdělil starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek.

Terminál v Heřmanově Městci bude předán zhotovitelem městu v květnu. Původní termín dokončení byl dle smlouvy o dílo v prosinci loňského roku, stavbu ale provázely komplikace. Projekt bude stát přes 120 milionů korun. Evropská dotace bude zhruba 52 milionů korun. Terminál s autobusovými zastávkami je zastřešený s uzavřenou a vytápěnou čekárnou, sociálním zázemím pro cestující, řidiče a městskou policii. Vznikla zde i nová parkovací místa a stojany na kola.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688