Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2023 06:05:12

Nakupoval enormně ve čtvrtek akcie ČEZ jen jeden investor? Stát každopádně letos protinávrh na výši dividendy nepodá

V úvodu týdne se měla vládní koalice rozhodovat, kdy ve čtvrtek zveřejní svůj ozdravný plán. Zda v 11:55 hod., tedy v čase naznačujícím, že je to se státními financemi za pět minut dvanáct, či že už je pět minut po dvanácté, resp. tedy až ve 12:05 hod. Rozhodla se pro první variantu. Ta druhá, jako by se ve čtvrtek stala inspirací nejspíše jen pro jednoho investora do akcií ČEZ. Tedy pokud zmiňovaný čas upravíme na cenu – 1205 . Za danou cenu totiž na pražské burze nezvykle proběhla ve čtvrtek většina obchodůakciemi ČEZ, navíc v naprosto abnormálním objemu.

Díky i živé závěrečné aukci majitele ve čtvrtek nakonec na pražské burze vyměnilo takřka 1,576 mil. akcií, tedy téměř 0,3 % všech vydaných akcií ČEZ. V peněžním vyjádření objemy obchodů dosáhly přes 1,9 mld. . Takovou likviditu akcie ČEZ nezažily více než dekádu. Větší objem obchodů (2,855 mld. ) totiž zaznamenaly naposledy v březnu 2011. Pak až v roce 2008, kdy se titul vlastně obchodoval na stejných cenách jako nyní.

Nejvyšší závěr akcií ČEZ od září 2008

Akcie ČEZ však na ceně 1205 nakonec neuzavřely. Závěrečná aukce přinesla vlastně nečekanou změnu, jako by někdo potřeboval v daný den ještě dokoupit požadované celkové množství. V aukci již vlastně jednoznačně šlo rozpoznat, že se o nákupní apetit postaral jen jeden investor. Tedy na trhu se v závěrečné aukci objevila výrazná objednávka na 158500 akcií ČEZ s cenou 1225 . V kontextu dalších nákupních, ale také prodejních objednávek byla každopádně v návaznosti právě stanovena aukční cena 1225 . Za danou cenu totiž šlo uskutečnit nejvíce obchodů a to přes 175 tis. akcií ČEZ. Posléze došlo ještě za určenou cenu k několika obchodům, zkrátka jen v závěrečné aukci nakonec vyměnilo majitele téměř 190 tis. akcií ČEZ za více než 232 mil. .

ČEZ, a. s. - Graf ceny akcie cz, rok 2023

Zmínit lze, že akcie ČEZ se přiblížily na necelých 200 svým historickým maximům z 10. prosince 2007. Tehdy zakončily na 1423 .

Dividenda 117 , stát souhlasí, Šnobr se zlobí

Jak společně se čtvrtletními výsledky zveřejnilo představenstvo společnosti, předložit valné hromadě hodlá návrh dividendy ve výši 117 . Tedy z hlediska platné dividendové politiky firmy došlo ke stanovení na horní straně pásma 60-80 % upraveného zisku. Mezi akcionáře by se tak již s velkou jistotou mělo dostat celkem 62,8 mld. , z toho státu přes 44 mld. . Jak totiž pro ČTK uvedla tisková mluvčí ministerstva financí, úřad nepodá na rozdíl od loňska k dividendě protinávrh. Vzhledem ke zhruba 70% podílu ministerstva (státu) v ČEZ, by tak schválení dividendy mělo být již jen formalitou.

Známý akcionář ČEZ Michal Šnobr se ve čtvrtek na twitteru nad postojem státu rozhořčeně vyjadřoval, když vzpomněl měsíc staré vyjádření ministra financí Stanjury o možném protinávrhu státu na vyšší dividendu. Šnobr však opomněl, že Stanjura se tehdy vyjadřoval v kontextu neznámé výše návrhu dividendy od ČEZ. Přitom uvedl, že státní rozpočet počítá s částkou okolo 40 mld. (více například zde). Kdyby tedy ČEZ navrhl „dolní“ dividendu 97 , stát by si přišel jen na 36,5 mld. . Protinávrh by tak byl logickým vyústěním. Šnobrem kritizované nevyužití času do valné hromady na zvážení jiného „státního“ návrhu vyšší dividendy lze smést ze stolu. Stát měl totiž od reportu hospodářských výsledků za loňský rok dost času na přemýšlení. A pro čistotu kapitálového trhu je určitě jen dobře, že se stát coby rozhodující majoritní akcionář předem jasně vyjádří a nepřekvapí tentokrát minority nečekaně až na setkání akcionářů.

Představenstvo plánuje letošní valnou hromadu svolat na pondělí 26. června. Dle platných stanov společnosti by rozhodný den pro nárok na dividendu měl být čtvrtý pracovní den po valné hromadě. Tedy 30. června. Na pražské burze by se tak akcie ČEZ měly naposledy s nárokem na dividendu obchodovat nejspíše ve středu 28. června. Neznámou zatím zůstává, kdy letos bude dividenda splatná. Podrobnosti by měla odtajnit pozvánka na valnou hromadu, kterou ČEZ zveřejní za 2 týdny.

Dividenda, resp. dividendový výnos v posledních týdnech každopádně evidentně stále láká řadu investorů. Při aktuální ceně dosahuje dividendový výnos přes 9,5 %, na druhou stranu investoři musí do budoucna počítat s nižším výnosem, resp. podstatně skromnějším požitkem od ČEZ.  

Připomenout závěrem lze, že ČEZ vlastní téměř 1,18 mil. svých akcií, na které se dividenda nevyplácí.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

18.05. 15:06  Každý volič petigengu (ikaktus)
13.05. 18:13  Každý volič petigengu (Mono)
12.05. 19:59  Každý volič petigengu (fic)
12.05. 12:28  Každý volič petigengu (xxx)
12.05. 11:45  Každý volič petigengu (Tomasso)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688