jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  11.05.2023 00:00:00

Výstava představuje studentské návrhy na úpravy Brtnického předměstí

Brtnická ulice je řazena mezi nejpůsobivější příjezdy do Jihlavy, má však svá slabá místa. Na ty se zaměřili Studenti FA VUT v Brně, kteří ve svých semestrálních pracích navrhli úpravy. Výsledky jejich prací si můžete až do konce května prohlédnout v hale předprodeje jízdenek MHD na jihlavské radnici.

Výstava hala MHD

Studenti různých ročníků Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně se ve svých semestrálních pracích zaměřili na jihlavské Brtnické předměstí. V zimním semestru 2022/23 spolupracovali s městem Jihlavou – konkrétně s Útvarem městského architekta (dále ÚMA). Pracovníci ÚMA uspořádali na přelomu loňského září a října pro studenty třídenní iniciační workshop v Jihlavě, účastnili se také ateliérových kritik na fakultě. Spolupráce vyvrcholila prezentací hotových projektů 9. února v zasedací místnosti zastupitelstva na jihlavské radnici. Výsledné návrhy jsou nyní vystaveny v hale předprodeje jízdenek MHD na jihlavské radnici, a to až do konce května.

„Téma Brtnické ulice a jejího okolí bylo vybráno proto, že má velký potenciál a spojuje různě obtížná témata k řešení. Studenti různých ročníků si tak mohli najít vhodné dílčí téma, a přitom spolupracovat a vnímat kontext celku. To je základním principem tzv. vertikálního ateliéru, kdy na jednom zadání nebo lokalitě pracují studenti více ročníků,“ uvedl vedoucí ÚMA Aleš Stuchlík.

Zadáním byly čtyři základní lokality – pod Znojemským mostem, lokální centrum Na Slunci, oblast u křižovatky s ulicí Tylovou a území u Pančavy. „Zadání poskytovalo studentům poměrně velkou volnost a někteří si za řešené území vybrali i lokality kolem Staré plovárny. Výsledkem jsou tak i náměty na vylepšení území v rámci Stříbrného údolí,“ doplnil Petr Hýl z ÚMA, který se zároveň podílel na vedení semestrálních prací na fakultě jako pedagog.

Úkoly se lišily dle jednotlivých ročníků – ti starší se zaměřili na urbanismus místa nebo koncepci větších celků, ti mladší řešili úkoly menšího měřítka jako konkrétní lokality a budovy. Na začátku semestru, tedy v září loňského roku, proběhl v Jihlavě úvodní workshop. V první fázi všichni spolupracovali na důkladném poznání daného místa a definici jeho hodnot a problémů prostřednictvím urbanistických analýz.

Studenti zjistili, že mezi problémy lokality patří například dlouhé prázdné ulice s garážemi, bez obytných budov nebo naopak nahuštěná obydlí bez výhledů či základní vybavenosti. Zaměřili se ale také na místa s potenciálem – proluky, kde by upravili zástavbu či revidovali zeleň a veřejné plochy. ÚMA se studenty diskutoval mimo jiné připravované záměry jak města, tak soukromých investorů v širším okolí.

Básnicky bydlí člověk

Starší studenti měli při urbanistických úkolech ještě další projektové téma nazvané Básnicky bydlí člověk, které se stalo i leitmotivem části výstavy. Jde o název Heideggerovy stati, kde tento filosof – inspirován básní Friedricha Hölderlina, klade v duchu fenomenologického přístupu otázky po vztahu bytí a bydlení, co znamená v širším významu bydlet, co je to bydlet básnicky, jaký vztah k bytí a bydlení má řeč a další.

„Autor zde tedy odkazuje k přetechnizovanosti našich životů a tento leitmotiv projektů starších studentů proto principiálně směřuje ke kritické reflexi současné tvorby životního prostoru, která se až příliš spoléhá na exaktní vědecké disciplíny, zatímco ostatní lidské potřeby a vztahy k realitě zůstávají pozapomenuty. Jak je vidět z velmi různorodých projektů, každý ze studentů téma reflektoval originálním způsobem,“ dokončil Hýl.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 11.5.2023 / 11.5.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688