Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.05.2023 09:05:35

Dubnová inflace jako dobrá záminka pro Fed k “pauze” - Rozbřesk

Byly doby, kdy americká inflace bývala v zásadě ignorovaným makroekonomickým indikátorem a její odchylky, od toho co se čeká, nikoho netrápily. Post-covidová inflace tento laxní přístup trhů k inflačním datům ale zásadně změnila, takže fakt, že celková inflace poklesla v dubnu pod 5 %, vyvolal náležité pozitivní vzrušení.

Nicméně pozitivní reakce trhů se zcela jistě netýkala jen faktu, že celková inflace díky cenám potravin činila méně, než trh očekával. K nejdůležitějším detailům dubnové inflace patří sdělení, že inflační tlaky v segmentu služeb (bez cen souvisejících s bydlením) zásadním způsobem chladnou. Navíc kromě toho se konečně dostavuje zpomalení inflace navázané na nájemné. Obojí dává dobrý základ pro to, aby se jádrová inflace dostala pod 5 % a celková ještě výrazně níže. Na druhou stranu stále se bavíme o inflaci, která je a bude na hony vzdálená dvouprocentnímu inflačnímu cíli (a to i s vědomím toho, že Fedem preferovaný inflační index PCE vykáže inflaci níže, než včera zveřejněný CPI).

Pochopitelně pro trh není důležitá samotná úroveň inflace, ale to jak jí zakomponuje vedení Fedu do svého rozhodování o měnové politice a tím i do výnosové křivky. V tomto smyslu jsou dubnová data dobrou záminkou pro převážně holubičí vedení Fedu, aby na červnovém zasedání oznámil pauzu v cyklu zvyšování úrokových sazeb. Nečekejme však smršť holubičích komentářů, která by dávala trhu signál, že je čas na zásadní obrat v měnové politice. Na to je americká inflace stále příliš vysoko a míra nezaměstnanosti příliš nízko.


*** TRHY ***

Koruna

Nižší americká inflační čísla a lepší výkony akcií tentokrát koruně příliš nepomohly, stejně jako pokles dubnové míry nezaměstnanosti. Pozornost se v tuto chvíli soustředí více na domácí události - zejména na dnešní představení mega-konsolidačního balíku a zítřejší zápis z posledního zasedání bankovní rady ČNB, kde tři členové zvedly ruku pro růst úrokových sazeb.

Eurodolar

Eurodolar se sice po nižší než očekávané americké inflaci vrátil nad hranici 1,10, ale bylo to jen na krátko. Pokles dolarových sazeb ovšem nebyl až tak masivní, aby dolaru dokázal ublížit na udržitelné bázi. Zajímavé přitom je, že euro nedokáže příliš profitovat z aktuálně jednoznačně jestřábích komentářů ECB.

Dnes bude i pro eurodolar nepřímo zajímavé zasedání Bank of England, kde se očekává zvýšení úrokových sazeb z 4,25 % na 4,5 %. Hlavním magnetem však bude zasedání pro libru, která si v poslední době vedla velmi dobře jak proti euru, tak proti dolaru.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688