Životní prostředí  |  10.05.2023 13:19:08

Copernicus: Kontrastní teploty po celém světě a čtvrtý nejteplejší duben v historii měření - nadprůměrně chladno bylo na Aljašce, v Mongolsku, na Arabském poloostrově, v Indii a Austrálii

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.


Duben 2023 – hlavní sdělení k teplotám:

· Tento měsíc byl čtvrtým nejteplejším dubnem v historii měření na světě.

· Teploty v jihozápadní Evropě byly nadprůměrné, ve Španělsku a Portugalsku byly zaznamenány nejvyšší dubnové teploty v historii měření.

· Chladnější, než průměrné teploty byly zaznamenány v pásmu táhnoucím se od Spojeného království až po jihovýchodní Evropu.

· V některých částech Afriky, ve střední Asii v okolí Kaspického moře, v jihovýchodní Asii a Japonsku a na severu Severní Ameriky bylo mnohem tepleji než v průměru.

· Nadprůměrně chladno bylo na Aljašce, v Mongolsku, na Arabském poloostrově, v Indii a Austrálii.


Podle Samanthy Burgessové, zástupkyně ředitele C3S: "V dubnu panovaly ve Španělsku a Portugalsku mimořádně vysoké teploty, které byly doprovázeny extrémně suchým počasím. Kromě jihoevropské vlny veder byly nadprůměrné teploty pozorovány i nad rovníkovou částí východního Pacifiku, což je raným příznakem možného přechodu k podmínkám El Nino, které často vedou k vyšším globálním teplotám."




[1] Na zde použité percentilové stupnici map povrchových teplot "nejteplejší" znamená nejteplejší v celém souboru dat 1950-2023, "mnohem teplejší než průměr" znamená teplejší než 90. percentil měsíčního nebo sezónního rozložení teplot během referenčního období 1991-2020; "nadprůměrný" znamená teplejší než 66. percentil. 6. percentil; "téměř průměrný" znamená mezi 33,3. a 66,6. percentilem; "podprůměrný" znamená chladnější než 33,3. percentil; "mnohem chladnější než průměrný" znamená chladnější než 10. percentil, "nejchladnější" znamená nejchladnější v celém souboru dat 1950-2023".".

Na zde použité percentilové stupnici mapy půdní vlhkosti "Nejvlhčí" znamená nejteplejší v celém souboru dat 1950-2023, "Mnohem vlhčí než průměr" znamená vlhčí než 90. percentil měsíčního nebo sezónního rozložení srážek v referenčním období 1991-2020; "Nadprůměrný" znamená vlhčí než 66. percentil. 6. percentil; "téměř průměrný" znamená mezi 33,3. a 66,6. percentilem; "podprůměrný" znamená sušší než 33,3. percentil; "mnohem sušší než průměrný" znamená sušší než 10. percentil, "nejsušší" znamená nejsušší v celém souboru dat 1950-2023".". 

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688