OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  10.05.2023 12:00:00

Cyklóna způsobila na Novém Zélandu škody přesahující 1,5 mld. NZD

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byla zveřejněna zpráva o vážných škodách, které způsobila na Novém Zélandu v únoru 2023 cyklóna Gabrielle.

Podle odhadu příslušných novozélandských pojišťoven a zajišťoven způsobila cyklóna Gabrielle[1] na Novém Zélandu škody ve výši 1,543 mld. NZD (1 NZ-Dolar = 13,644 ). Spolu s nedávnými povodněmi jde o dvě nejhorší klimatické katastrofy v novějších dějinách Nového Zélandu.

Cyklóna Gabrielle řádila v období 11. – 17. února 2023 a přinesla vydatný déšť a silný vítr, a to zvláště nad Severním ostrovem Nového Zélandu. První odhady škod vycházejí z majetkových pojištění a byly dodány příslušnými pojistiteli působícími na novozélandském pojistném trhu. Ke škodám způsobeným cyklónou Gabrielle je nutno ovšem připočítat předchozí škody z titulu povodní.

Firma Perils, jejímž cílem je zlepšit dostupnost dat o přírodních katastrofách a pomoci zlepšit chápání těchto rizik v pojišťovnictví, odhadla počátkem dubna t.r. škody v oboru (tedy pojištěné škody) na 1,65 mld. NZD. Zajišťovna Hannover Re připustila, že počasí na Novém Zélandu vyčerpá příslušný katastrofický rozpočet. Někteří pojistitelé provozující pojišťovací činnost na Novém Zélandu oznámili, že počítají s úhradami od zajišťoven.

Cyklóna Gabrielle nastala jen dva týdny po těžkých povodních v Aucklandu a okolí. Na Severním ostrově dosahovaly točivé nárazy větru většinou 90 až 110 km/h, přičemž nejvyšší naměřená rychlost činila 141 km/h. Množství srážek překročilo v poměrně široké oblasti 200 mm. Dopady cyklóny Gabrielle byly zesíleny tou skutečností, že když cyklóna dorazila, tak půda byla již po předchozích deštích nasycená. Bouřkové přívaly (přílivový déšť) a záplavy nadělaly rovněž značné škody, přičemž povodně na pobřeží a sesuvy půdy poškodily mnoho majetku a důležitou infrastrukturu.

Nový Zéland zůstal v posledních 50 letech ušetřen, pokud jde o katastrofické klimatické události. O to víc je neobvyklé, že nyní během několika týdnů po sobě se udály dvě klimatické události se škodami blížícími se 2 mld. NZD, a to nejdříve povodně na Severním ostrově a poté cyklóna Gabrielle. Podle společnosti Perils představuje tato katastrofa jednu z největších výzev pro pojišťovnictví na Novém Zélandu od série zemětřesení, která jsou označována jako Canterbury zemětřesení („Canterbury Earthquake 2010-11“) a která trvala od září 2010 do prosince 2011.


[1] Cyklóna neboli tlaková níže je oblast se sníženým tlakem vzduchu, přičemž tlak vzduchu v jejím okolí je vyšší než tlak uvnitř oblasti.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688