ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  10.05.2023 10:09:22

Cestovní ruch na Vysočině v 1. čtvrtletí 2023 – počet zahraničních hostů zůstává ze všech krajů dlouhodobě druhý nejnižší a na úroveň roku 2019 stále ještě nedosáhl

V průběhu 1. čtvrtletí roku 2023 uvítala hromadná ubytovací zařízení (hotely, penziony, chaty atd.) v České republice téměř 3,8 milionu hostů, což bylo ve srovnání se skutečností stejného období roku 2022 zhruba o 35 % více. Počátkem minulého roku však ještě platila protiepidemická opatření, která na cestovní ruch silně doléhala. V Kraji Vysočina se během prvních tří měsíců roku 2023 v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo přes 103 tisíc hostů, což představuje meziroční nárůst o 31,9 %. Šlo o pátý nejvyšší nárůst ze všech regionů České republiky, nejvíce počty návštěvníků narostly v Praze.

Z výše uvedeného je zřejmé, že pouze meziroční srovnání počtu hostů má v tomto případě poněkud omezenou vypovídací hodnotu. Podstatné proto je, že počet hostů v kraji se v průběhu prvního čtvrtletí 2023 dostal nad úroveň prvního čtvrtletí 2019, posledního předcovidového roku (index 103,4 %).

Zhruba 14 tisíc hostů, kteří na Vysočinu přicestovali ze zahraničí (nerezidenti), představovalo 13,6 % z celkového počtu hostů. Celkový počet návštěvníků ze zahraničí se oproti prvním třem měsícům 2022 zvýšil o téměř 72 %. Vysočina patří v mezikrajském srovnání k regionům, které nejsou pro zahraniční návštěvníky příliš atraktivní - počet zahraničních hostů bývá ze všech krajů dlouhodobě druhý nejnižší, na počátku roku 2023 nebyla situace jiná. Ani meziroční nárůst zahraničních návštěvníků nepatřil na Vysočině v regionálním srovnání k nejvyšším, zařadil se do středu pomyslného žebříčku krajů. Nejvíce se počet zahraničních hostů zvýšil v Jihočeském kraji.

Při srovnání s posledním předcovidovým rokem pak zjistíme, že počet zahraničních hostů na Vysočině v 1. čtvrtletí roku 2023 na úroveň roku 2019 stále ještě nedosáhl (index 93,6 %).

Stejně jako ve většině ostatních krajů (s výjimkou Prahy a Karlovarského kraje) i na Vysočině dlouhodobě převládají hosté z České republiky (rezidenti). Jejich počet v prvních třech měsících roku 2023 dosáhl více než 89 tisíc osob (86,4 % celkového počtu hostů) a ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku se zvýšil o 27 %. Oproti roku 2019 činil nárůst 5,3 %.

Struktura zahraničních hostů, kteří v prvních třech měsících roku 2023 navštívili Kraj Vysočina, se oproti minulosti příliš nezměnila. I nadále v ní převažovali návštěvníci ze Slovenska, jejichž podíl dosáhl 26,2 %, na další místo se zařadili hosté z Německa (21,7 %), více než desetiprocentní podíl měli ještě návštěvníci z Polska. Podíl hostů z jiných zemí s výjimkou Ukrajinců nepřesáhl pět procent.

Celkový počet přenocování se v lednu až březnu 2023 oproti stejnému období předchozího roku na Vysočině zvýšil o 25,6 %. V mezikrajském srovnání šlo o pátý nejvyšší přírůstek. V celé České republice se počet přenocování zvýšil jen o málo více (o 26,4 %), z regionů byl nejvyšší nárůst zaznamenán v hlavním městě.

U počtu přenocování nerezidentů byl na republikové úrovni i v regionech zaznamenán ještě daleko výraznější nárůst, což platí zejména pro Karlovarský kraj a hlavní město. Mezi regiony s nejvyšším meziročním nárůstem počtu přenocování cizinců se zařadila i Vysočina (zvýšení o 74,2 %).

Ve srovnání s rokem 2019 byl celkový počet přenocování na Vysočině v 1. čtvrtletí 2023 vyšší o 3,0 %. Relativně pomalejší návrat hostů z ciziny se odráží i v počtu jejich přenocování, který stále ještě nepřekonal úroveň dvanácti měsíců roku 2019 (-9,3 %).

Průměrný počet přenocování na jednoho hosta činil v Kraji Vysočina 2,2, stejně jako v Praze a Středočeském kraji. Dlouhodobě nejvyšší je tento ukazatel v Karlovarském kraji, i když v 1. čtvrtletí 2023 nebyl rozdíl oproti dalším regionům tak výrazný jako v minulosti. Nejnižší počet přenocování byl v prvních třech měsících roku 2022 zaznamenán v Jihomoravském kraji (1,8) – stejně jako ve většině předchozích let.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Návštěvnost v hromadných ubytovacích zařízeních podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v Kraji Vysočina v letech 2016 až 2023

Průměrný počet přenocování hostů podle krajů v 1. čtvrtletí 2023

Nerezidenti v hromadných ubytovacích zařízeních Kraje Vysočina podle zemí v 1. čtvrtletí 2023

Poznámka:

Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

Kontakt:
Ing. Vlastislav Valda
Oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
E-mail: vlastislav.valda@czso.cz
Tel.: 567 109 062

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688