ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  10.05.2023 09:08:38

Cestovní ruch v Plzeňském kraji v 1. čtvrtletí 2023 - došlo k meziročnímu nárůstu návštěvnosti i počtu přenocování.

V Plzeňském kraji došlo v 1. čtvrtletí 2023 k meziročnímu nárůstu návštěvnosti i počtu přenocování. I přesto měl region v mezikrajském porovnání na celkové návštěvnosti ČR až devátý podíl.Průměrná délka pobytu při přepočtu na jednoho hosta se mírně zkrátila. Hosté z Německa představovali stále nejvyšší počet návštěvníků ze zahraničí.

Z předběžných údajů vyplývá, že Plzeňský kraj navštívilo v 1. čtvrtletí 2023 celkem 150 159 hostů, což bylo téměř o čtvrtinu více než ve stejném období předchozího roku. Počet hostů ze zahraničí byl v 1. čtvrtletí 2023 vyšší o 19 371 osob. V porovnání s rokem 2022 tak vzrostl počet zahraničních návštěvníků v tomto období o 55,9 %. U domácí klientely došlo také k navýšení, a to o 8 901 hostů. Zde se jednalo o nižší nárůst oproti období ledna až března předchozího roku (o 10,2 %).

Na celkové návštěvnosti České republiky se Plzeňský kraj podílel 4,0 % a jedná se tak až o devátý podíl v rámci krajů. Mezi nejnavštěvovanější regiony se dlouhodobě stále řadí Hl. město Praha, kde se koncentrovalo 35,6 % všech turistů směřujících do naší republiky. K dalším nejnavštěvovanějším oblastem se v 1. čtvrtletí 2023 zařadily kraje Královéhradecký, Jihomoravský a Karlovarský. Naopak nejméně návštěvníků směřovalo v tomto období na Ústecko, Pardubicko a Vysočinu.

Ve srovnání s 1. čtvrtletím 2022 se počty příjezdů hostů zvýšily ve všech krajích. Nejvíce hostů v relativním vyjádření přibylo v Praze (177,5 %), Středočeském (146,1 %) a Jihomoravském (142,3 %) kraji.

Návštěvníci Plzeňského kraje strávili celkem v prvních třech měsících v Plzeňském kraji 373 127 nocí, což představuje ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 navýšení téměř o 57 tis. nocí. Při přepočtu na jednoho hosta tak vychází průměrný počet přenocování na 2,5 noci a průměrná doba pobytu na 3,5 dne, což značí mírný pokles ve srovnání s 1. čtvrtletím roku 2022. Celkově došlo ke zkrácení pobytu v meziročním porovnání v tomto období jak u domácích hostů, tak i u zahraničních návštěvníků.

V rámci jednotlivých krajů byl lokalizován nejdelší počet přenocování u turistů v Karlovarském regionu, kde zejména zahraniční hosté zůstávali 3,8 nocí. Naopak nejméně nocí strávili návštěvníci v Jihomoravském kraji, kde setrvávali v průměru pouze 1,8 noci.

Z celkového počtu 54,0 tis. zahraničních turistů, kteří v 1. čtvrtletí 2023 navštívili Plzeňský kraj, šlo nejčastěji o návštěvníky ze sousedního Německa. Do našeho kraje jich zavítalo 27 956 a tvořili více než polovinu z celkového počtu nerezidentů. Ve stejném období předchozího roku navštívilo Plzeňský kraj jen 17,1 tis. německých hostů. Dále do našeho regionu směřovali ve větším počtu hosté ze Slovenska, Polska, Ukrajiny a Itálie. Nejdelší doba pobytu v případě zahraničních turistů byla mapována u hostů z Mexika, ostatních amerických zemí a Spojeného království.

Kontakt:

Ing. Lenka Hamouzová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
Tel.: 377 612 145
E-mail: lenka.hamouzova@czso.cz

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688