Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  10.05.2023 08:06:54

Swiss Life Hypoindex květen 2023: Sazby mírně rostou druhý měsíc v řadě




Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu pokračovala v mírném růstu. Nad šestiprocentní hranicí se průměrná nabídková sazba drží již od července loňského roku. Jak dlouho zůstanou sazby na takto vysokých úrovních?

Společnost Fincentrum & Swiss Life Select, která již od roku 2003 sestavuje ukazatel Hypoindex, změnila k 1. květnu 2023 název na Swiss Life Select. Změnou názvů formálně končí post-akviziční proces spojení dvou tradičních finančně-poradenských společností Fincentrum a Swiss Life Select, které mají od září 2018 jednoho vlastníka – švýcarskou skupinu Swiss Life. V této souvislosti se od května přejmenoval i Fincentrum Hypoindex na Swiss Life Hypoindex. Více informaci ZDE.

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 6,32 %

 Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu vzrostla v květnu o dva bazické body a k 5. květnu tak činila 6,32 % p. a. Ve srovnání s průměrnou nabídkovou sazbou před dvěma lety je o 3,92procentního bodu vyšší.

 „Swiss Life Hypoindex již druhý měsíc po sobě vykázal nárůst. Jde o velmi drobný nárůst způsobený zvýšením sazeb u jedné ze sledovaných bank. Poměrná nabídková sazba se tak ustálila na hodnotě 6,32 %. S ohledem na to, že jde o průměrnou sazbu, mohou v určitých případech klienti získat sazbu až o 0,8% nižší,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

 

Graf: Swiss Life Hypoindex květen 2023

 

 

Zdroj: Swiss Life Hypoindex 

Měsíční splátka se zvýšila o 37 korun

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,32 % p. a. vzrostla v květnu o 37 korun na 23 242 korun.

 „Přestože měsíční splátka neroste již tak výrazným tempem jako například před rokem, v porovnání se splátkou před dvěma lety, kdy byla průměrná nabídková sazba 2,40 % p. a., si klienti připlatí více než 7 700 korun,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

 

Hypotéky pro mladé i zlevnily

 Průměrné nabídkové sazby hypoték pro mladé do 36 let, tedy nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), v uplynulém měsíci zdražily nejvýrazněji, ale zároveň i zlevnily. Sazby hypoték s fixací na tři a pět let klesly o jeden, resp. dva bazické body. Banky tak v průměru nabízejí tříleté fixace hypoték s LTV nad 80 % za 6,69 % p. a. a s pětiletou fixací za 6,31 % p. a. Jednoleté fixace ale naopak zdražily o šest bazických bodů na 6,21 % p. a. Ceny hypoték fixovaných na deset let stagnovaly.

 Hypotéky s LTV do 80 % fixovaných od jednoho roku do deseti let pouze zdražily. Sazby hypoték fixovaných na jeden rok a deset let vzrostly o dva bazické body na 6,67 % p. a., resp. 6,12 % p. a. Hypotéky s fixací na tři a pět let zdražily o jeden bazický bod na 6,43 % p. a., resp. 6,06 % p. a.

 

ČNB: Snižování sazeb se odkládá

 Česká národní banka (ČNB) ponechala na začátku května úrokové sazby znovu beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak od loňského června zůstává na 7 %. Pro zvýšení sazeb ale tentokrát hlasovali již tři ze sedmi členů bankovní rady. Guvernér ČNB Aleš Michl navíc uvedl, že na červnovém zasedání bude bankovní rada opět zvažovat zvýšení sazeb.

 Nová makroekonomická prognóza ČNB počítá se zrychlení ekonomického růstu, zpomalením inflace v příštím roce ke 2 % a postupným snižováním sazeb v druhé polovině letošního roku až o 120 bazických bodů. Bankovní rada ale podle guvernéra zvažuje i scénáře, při kterých zůstanou sazby na stávajících úrovních po delší dobu. Kromě toho, že zvýšení sazeb na květnovém zasedání neprošlo pouze o jediný hlas, diskutovala část členů i o zvýšení sazeb o více než čtvrt procentního bodu.

 Základní úrokové sazby a potažmo hypoteční sazby tak zřejmě zůstanou na vyšších úrovních delší období. „Výhled vývoje hypotečních sazeb se prozatím nijak nemění. I nadále předpokládáme, že se sazby budou pohybovat v současných číslech. A tak jediné, co nadále klesá, jsou ceny vybraných – zejména starších nebo panelových - nemovitostí,“ dodal Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688