Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.05.2023 17:40:00

Obrat ve výnosech vládních dluhopisů? Co by na to řekly akcie?

Jedním z vážných kandidátů na celosvětově nejdůležitější cenu na finančních trzích by podle mne byly výnosy desetiletých vládních dluhopisů v USA. Je to patrné i z toho, jak často se hovoří o jejich vlivu na jiná aktiva, zatímco v opačném směru mnoho úvah neslyšíme. Platí to i o akciích a dolaru. Co na straně zmíněných výnosů předpovídá Goldman Sachs a jaký by to mohlo mít dopad na akciový trh?

Výnosy vládních dluhopisů v USA do značné míry odráží ekonomický výhled. S tím, že boom a vyšší inflační tlaky snižují atraktivitu obligací, ceny pak klesají a výnosy rostou. Naopak útlum atraktivitu zvyšuje, spolu s ní ceny rostou a výnosy klesají*. Následující graf ukazuje vývoj výnosů desetiletých vládních dluhopisů a predikce Goldman Sachs. Vysoký nominální růst americké ekonomiky pomohl výnosům k jejich růstu z mimořádně nízkých 1,5 % na více než 4 %. Dál se ale i přes vysokou inflaci nedostaly, protože trhy očividně čekají její znatelný pokles a také zřejmě určitý útlum ekonomické aktivity.

Obrat ve výnosech vládních dluhopisů? Co by na to řekly akcie?
Zdroj: Twitter

Predikce GS, podle kterých výnosy otočí zase nahoru, ale ne dramaticky, vnímám tak, že implikují něco jako hladké přistání. Tedy ne recesi, natož pak dlouhou a hlubokou. Implikace těchto predikcí GS pro akciový trh pak můžeme jako v řadě dalších případů odvozovat buď na základě historických zkušení, či fundamentální úvahou (nebo nějakou kombinací obou). V druhém případě bychom mohli postupovat třeba následovně:

S výnosy dluhopisů na 3,8 %, rizikovou prémií trhu na 5,5 %, dlouhodobým růstem zisků na 6 % (historický dlouhodobý trend) a poměrem dividend k ziskům na 34 % (průměr posledních deseti let) by se PE indexu SPX z fundamentálního pohledu mělo pohybovat pod 11. Pokud zvýšíme výplatní poměr na 40 % (horní hranice posledních deseti let) a růst zisků na 7 % (čekáme tedy něco znatelně lepšího, než dlouhodobý předchozí trend), PE vychází na 17,3. Nyní je nad 18.

Stačí tedy relativně málo změnit vstupní proměnné a výsledky fundamentální kalkulace založené na Gordonově vzorci se dost liší. Je to mimochodem zřejmě jeden z důvodů, proč jsou akcie celkově tak volatilním trhem. Pomůže v naší dnešní úvaze historie? Následující graf porovnává historické kombinace výnosů desetiletých dluhopisů s valuacemi akcií. Při výnosech něco pod 4 % se PE výše zmíněné hodnotě pod 11 přiblížilo jen jednou. Většinou bylo znatelně výš, podle proložené křivky by se dokonce mělo „standardně“ pohybovat u 20:

Obrat ve výnosech vládních dluhopisů? Co by na to řekly akcie?
Zdroj: Twitter

*Podle mne se dá docela přesvědčivě argumentovat, že tento fundamentální efekt je dokonce silnější, než efekt kvantitativního uvolňování, či utahování.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688