Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  09.05.2023 16:36:31

Aerolinky Ryanair plánují další expanzi, cílí na přepravu více než 300 mil. cestujících. Uzavřely obří objednávku na letadla od Boeingu, jehož akcie v reakci míří na sever

Největší evropské aerolinky Ryanair uzavřely svou dosud největší objednávku s výrobcem letadel Boeing. Jedná se zároveň i o největší objednávku, jakou kdy irská společnost zadala na zboží v USA. Pokud dojde k plnému naplnění dohody, obchod v současných ceníkových cenách přesahuje 40 mld. USD, tedy v přepočtu přes 850 mld. . Ryanair si totiž objednal až 300 nových letadel Boeing 737 MAX 10. Rozhodnut je koupit 150 letadel, na dalších až 150 má opci. Dodání má probíhat v letech 20272033, Ryanair zkrátka cílí do roku 2034 navýšit počet ročně přepravených pasažérů o 80 % na více než 300 milionů. V posledním fiskálním roce končícím v březnu Ryanair přepravil na 168 mil. cestujících, tedy v průměru denně s ním letělo 460 tis. osob.

Nová největší letadla daného typu Boeing B737 MAX mají 228 sedadel, tedy o 21 % více než Ryanairem provozovaná B737NG.  V návaznosti na dodávky má Ryanair vytvořit více než 10 000 nových vysoce placených pracovních míst pro piloty, palubní personál či inženýry. Aerolinky však vlastně tolik touto objednávkou svou flotilu nerozšíří, když polovina nových strojů má nahradit starší zmiňované letouny B737NG. Tedy Ryanair díky tomu plánuje nadále provozovat jednu z nejmladších, palivově nejúspornějších a ekologicky udržitelných flotil letadel v Evropě. Každopádně již v současnosti skupina Ryanair provozuje více než 500 letadel. Do roku 2025 se má navíc také postupně zrealizovat dřívější objednávka „Gamechanger“.

Nová letadla mají dále snížit nákladovost provozu a přinést nižší emise na každém letu. „Spalují totiž o 20 % méně paliva a jsou o 50 % tišší než naše letadla B737-NG“, uvedl Michael O'Leary, generální ředitel skupiny Ryanair. Dále také mj. zmínil: „Kromě toho, že tato nová větší a efektivnější letadla přinesou významné příležitosti k růstu příjmů a trhu v celé Evropě, očekáváme, že povedou k dalším úsporám jednotkových nákladů, které se promítnou do nižších cen letenek pro cestující.“

Prezident a generální ředitel společnosti Boeing, Dave Calhoun, pak k uzavřené dohodě uvedl: „Partnerství Boeingu a Ryanairu je jedním z nejproduktivnějších v historii komerčního letectví a umožňuje oběma společnostem uspět a rozšířit cenově dostupné cestování pro stovky milionů lidí. Téměř čtvrt století poté, co naše společnosti podepsaly první přímý nákup letadel, tato přelomová dohoda naše partnerství dále posílí. Jsme odhodláni plnit cíle společnosti Ryanair a pomáhat této největší evropské letecké skupině dosahovat jejích cílů tím, že jejím zákazníkům nabídneme nejnižší ceny letenekEvropě.“

Pozitivní reakce firemních akcií

Akcie Ryanair na burze ve svém domovském Dublinu dnes posilují, resp. v reakci na odtajnění dohody zisky odpoledne navyšují na více než 2 %. Jejich dnešní cena nad hladinou 15,40 EUR zároveň značí výrazné přiblížení více než ročním maximům. Naposledy nejvýše uzavřely letos 23. ledna na 15,52 EUR, historická maxima zaznamenaly nad hranicí 18 EUR loni v únoru.

Akcie Boeing pak na Wall Street v první hodině seance posilují o více než 3 % nad 203,50 USD a svým vlivem tak napomáhají mírnit jinak spíše dnešní mírně negativní vývoj na indexu DJIA. Akcie Boeing nicméně mají za sebou předchozí negativní týden, potažmo letos se již v ledna a pak naposledy v úvodu dubna ocitly až u hranice 220 USD.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688