Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.05.2023 16:08:03

Americké akcie mohou zaostávat, technologie se k celému trhu dostaly na nová maxima

Fed to už nyní přehnal s utahováním a to se projeví na ekonomickém vývoji ve druhé polovině roku. Pro Bloomberg to uvedl Steve Brice, který působí jako investiční ředitel ve Standard Chartered Wealth Management. Na recesi podle něj ukazuje řada indikátorů včetně tvaru výnosové křivky.

Brice tedy hovoří o „zvýšeném riziku recese“, k němu nyní přispívají i tenze v segmentu regionálních bank. Ekonomové jeho společnosti tak čekají už letos snižování sazeb, i když ne tak razantní jako trhy. Standard Chartered konkrétně hovoří o dvojím snížení sazeb ke konci roku, trhy přitom podle experta nyní počítají s tím, že sazby půjdou letos dolů čtyřikrát.

Americké akcie se momentálně „zdají být epicentrem výzev v celé globální ekonomice“. Naopak čínské hospodářství je nyní podle experta jedním z tahounů globálního růstu . Brice k tomu dodal, že podle některých názorů by mohlo zpomalování světové ekonomické aktivity prospívat dolaru. Nicméně podle něj platí, že pokud jsou centrem tohoto zpomalování právě Spojené státy, tato logika platit nemusí.

Akciím Brice v současnosti moc nefandí, orientoval by se u nich přitom spíše na Asii a důvodem je popsaný vývoj ve světové ekonomice. Recese v USA by přitom byla „nejvíce předpovídanou v historii“. Brice totiž stejně jako řada dalších poukazuje na to, že o recesi v americké ekonomice se široce diskutuje už delší dobu.

Brice poukázal na závěr rozhovoru na to, že akciové trhy si jako riziková aktiva začaly připisovat zisky na podzim minulého roku. Ty jsou přitom do značné míry taženy opětovným příklonem investorů k technologiím. Tomuto tématu se věnuje Bank of America, která v následujícím grafu ukazuje výkony technologického sektoru relativně k celému trhu:

technologie s&p 500
Zdroj: Twitter

Návratnost technologií relativně k celému indexu si doposud prošla třemi cykly, prvního vrcholu bylo dosaženo na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, pak na konci let devadesátých. Nyní se sektor pohybuje na třetích, doposud nejvyšších relativních maximech.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688