kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  09.05.2023 14:13:43

Zástupci Libereckého kraje zahájili dialog s rodiči hendikepovaných dětí o rozšíření vhodných sociálních služeb

09. 05. 2023

V úterý 9. května se uskutečnila společná návštěva hejtmana Martina Půty a jeho náměstka pro resort sociálních věcí Petra Tulpy s rodičovskou iniciativou Z hnizda v Centru denních služeb v Jablonci nad Nisou. Rodiče dospívajících dětí s mentálním a kombinovaným postižením upozorňují na problémy s kapacitou a kvalitou sociálních služeb pro tuto cílovou skupinu.

„Je užitečné vyposlechnout si klienty, kteří sociální sužby využívají, právě proto, abychom ten systém nastavovali podle jejich potřeb, a ne podle toho, co třeba platilo v minulosti, protože současné požadavky a rozsah služeb se mění. Účastníky schůzky jsme informovali o tom, jaké kroky Liberecký kraj plánuje, chceme letos na podzim začít pracovat na přípravě školy, která by měla sloužit pro vzdělání dětí s poruchou autistického spektra a dalšími kombinovanými vadami. Centrum denních služeb v Jablonci je vnímáno jako dobře fungující organizace a jednou z myšlenek vzešlých z našeho setkání je, že by ředitelka Kadlecová mohla získat prostory, v nichž by mohla podobnou službu začít provozovat i v Liberci,“ uvedl po setkání hejtman Martin Půta.

Skupina rodičů z iniciativy Z hnízda v uplynulých dvou letech navštívila stávající sociální služby v Liberci a blízkém okolí. Výsledkem bylo zjištění, že zde chybí služba, která by měla volnou kapacitu a naplňovala jejich představy o kvalitní náplni času vedoucího k rozvoji dovedností jejich dětí. „Naše představa je, že naše děti tráví den smysluplnými aktivitami v době, kdy pracujeme. Chceme, aby měly možnost trénovat praktické dovedností pro každodenní život a rozvíjet se podle individuálních možností. Je to důležité pro celý jejich budoucí život, a také dobu, kdy už tu my rodiče nebudeme,“ říká paní Hana Kubíková, matka šestnáctiletého syna.

Rodiče dětí ve starším školním věku mají obavu, že až jejich děti dokončí povinnou školní docházku, zůstanou bez návazné sociální služby náhle po většinu týdne doma a péče o ně zůstane výhradně na rodině. Dětem v takovém případě hrozí snížení nabytých dovedností a zvyšuje se riziko problémů s budoucí socializací a osamostatněním, např. přechodem do pobytové služby.

Takovou službu, která by naplňovala jejich představy, rodiče nalezli právě v Centru denních služeb v Jablonci nad Nisou. Hejtman Martin Půta vyšel jejich iniciativě vstříc a zahájil diskusi o potřebě nové služby v Liberci.

„Považuji za důležité, abychom podobná setkání s pečujícími osobami pořádali i v dalších segmentech sociálních služeb, protože vzájemná výměna informací a pochopení jejich potřeb jsou při rozhodování o investicích a celkovém nastavení sítě sociálních služeb, které nás čeká, velice důležité,“ doplnil náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Anna Vašková
odborný zaměstnanec

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688