europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  09.05.2023 13:03:59

Fit for 55: Poslanci podpořili snižování emisí metanu v odvětví energetiky

Nové nařízení je prvním právním předpisem EU zaměřeným na snižování emisí metanu a vztahuje se na přímé emise metanu z odvětví ropy, fosilního plynu a uhlí a na biometan po jeho vtláčení do plynárenské sítě. Poslanci požadují, aby se nová pravidla vztahovala také na petrochemický průmysl.

Parlament vyzývá Komisi, aby do konce roku 2025 navrhla závazný cíl pro snížení emise metanu v EU do roku 2030 ve všech příslušných odvětvích. Členské státy by dále měly stanovit národní cíle snižování emisí jako součást svých integrovaných národních plánů v oblasti energetiky a klimatu.

Zpřísnění povinnosti odhalovat a opravovat úniky metanu

Provozovatelé musí příslušným vnitrostátním orgánům předložit program zjišťování a opravy úniků metanu do šesti měsíců od data vstupu tohoto nařízení v platnost, přičemž poslanci požadují častější zjišťování úniků a opravy v porovnání s tím, co navrhuje Komise. Navhují také zpřísnit povinnost opravovat úniky. Provozovatelé by měli opravit nebo vyměnit všechny komponenty, u nichž byl zjištěn únik metanu, a to okamžitě po zjištění úniku nebo nejpozději do pěti dnů po něm.

Parlament podporuje zákaz vypouštění a spalování metanu z odvodňovacích stanic do roku 2025 a z větracích šachet do roku 2027, což zajistí bezpečnost pracovníků v uhelných dolech. Zavazuje také členské státy, aby vypracovaly plány na zmírnění dopadů na opuštěné uhelné doly a neaktivní vrty na ropu a fosilní plyn.

Pravidla se musí vztahovat i na dováženou fosilní energii

Vzhledem k tomu, že dovoz tvoří více než 80 % ropy a plynu spotřebovávaných v EU, požadují poslanci, aby od roku 2026 byli dovozci uhlí, ropy a plynu povinni prokázat, že dovážená fosilní energie rovněž splňuje požadavky tohoto nařízení. Dovoz ze zemí s podobnými požadavky na emise metanu má být vyňat.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Jutta Paulus (Greens/EFA, DE) po hlasování uvedla: „Dnešní hlasování je závazkem k větší ochraně klimatu a energetické suverenitě v Evropě. Bez ambiciózních opatření na snížení emisí metanu Evropa nesplní své klimatické cíle a cennou energií se bude i nadále plýtvat. Vyzýváme k přijetí ambiciózních a přísných opatření na snížení emisí metanu. V odvětví energetiky lze jednoduchými opatřeními a bez velkých investic zabránit třem čtvrtinám emisí metanu. Vzhledem k tomu, že Evropa dováží více než 80 % fosilních paliv, která spaluje, je nezbytné rozšířit oblast působnosti na dovoz energie.“

Další postup

Parlament přijal svůj postoj 499 hlasy (73 bylo proti a 55 se zdrželo hlasování) a je tak připraven zahájit jednání s Radou o konečném znění nařízení.

Souvislosti

Metan je zodpovědný za přibližně třetinu současného globálního oteplování. Podle Evropské agentury pro životní prostředí pochází z celé řady odvětví, včetně zemědělství, odpadového hospodářství a energetiky, které produkují 53 %, 26 % a 19 % emisí metanu v EU. Cíle v oblasti emisí metanu jsou dnes zahrnuty v nařízení o sdílení úsilí.

EU se připojila ke Globálnímu metanovému závazku, jehož cílem je snížit do roku 2030 celosvětové emise metanu nejméně o 30 % oproti roku 2020, což by mohlo do roku 2050 zmírnit oteplení o více než 0,2 °C.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se zrychlení ekologické transformace, jak je vyjádřeno v návrzích 2 a 11 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

Kontakty:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Út 13:24  New EU fiscal rules approved by MEPs europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Út 13:15  Právo na opravu: Snazší opravy, které pro spotřebitele budou atraktivnější europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Po 16:23  Brusel očima Eurocenter Euroskop (euroskop.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688