Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  11.05.2023 06:00:00

Předdůchod 2023: na vyplácení předdůchodu musíte mít naspořeno aspoň 283.000 Kč

Předdůchod je pravidelná měsíční platba, vyplácená z vámi naspořených finančních prostředků z vašeho doplňkového penzijního spoření. Kdo si spoří v doplňkovém penzijním spoření, má možnost až pět let před odchodem do starobního důchodu požádat penzijní společnost o tuto dřívější dávku ve formě předdůchodu, vyplácenou po sjednanou dobu.

Předdůchod se často zaměňuje s předčasným důchodem – to je ale něco zcela jiného. Předčasný starobní důchod vyplácí stát, předdůchodem si vyplácíte na danou dobu vlastní prostředky, nikoli státní.
Počet předdůchodců a počet osob v předčasném důchodu se také zásadně liší. Podle Asociace penzijních společností vyplácely penzijní společnosti ve 4. čtvrtletí roku 2022 něco málo přes 5.300 předdůchodů, ale jejich počet se od roku 2017 zdvojnásobil. V předčasném důchodu bylo na konci roku 2022 podle statistik ČSSZ 680.130 osob, to je cca o 10 % více než na konci roku 2017.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Žadatelé o předdůchod mají k této volbě různé důvody. Nejčastěji jsou to ztráta zaměstnání v pokročilém věku nebo již nechtějí pracovat ze zdravotních či osobních důvodů. Zároveň se ale chtějí vyhnout předčasnému důchodu z důvodu trvalého snížení penze a předdůchod tak může být alternativou, pokud má člověk dostatek naspořených prostředků v doplňkovém penzijním spoření.

Podmínek pro čerpání předdůchodu je několik a pro jeho vyplácení je musíte splnit všechny. Než jednotlivé podmínky probereme, shrňme si, jaké jsou vlastně obecné výhody a nevýhody předdůchodu?

Možné VÝHODY předdůchou:


Možné NEVÝHODY předdůchou:

Pokud o předůchodu uvažujete nebo se o něm jen chcete dozvědět víc, tak podrobně o něm píšeme TADY.

Co tedy musí žadatel splnit, aby mohl čerpat předdůchod:

Je lepší předdůchod nebo předčasný důchod?

Na tuto otázku není snadná odpověď. Velmi záleží na konkrétní situaci i vašich očekáváních - bude vám vaše vyplácená částka z předdůchodu stačit na život, máte i jiné příjmy (například z nemovitosti) nebo chcete v předdůchodu pracovat, ale jen částečně?

Nikdo nyní nedokáže předpovědět vývoj valorizace státních důchodů a změny, které v systému důchodů nastanou. Nicméně v současné situaci se na základě výpočtů jeví předdůchod v porovnání s předčasným důchodem výhodnější v případě, že byste starobní důchod pobírali dostatečně dlouho (cca 30 let) a výhodou nekráceného starobního důchodu (v porovnání s důchodem předčasným) byste „pokryli“ vaše vlastní výdaje na předdůchod.

Také záleží na tom, zda chcete v předdůchodu ještě pracovat. V předdůchodu lze vydělávat bez omezení, ale v předčasném důchodu jen omezeně. To výhodnost či nevýhodnost předdůchodu také ovlivňuje. Pokud při předdůchodu pracujete, ale výdělek je nižší než předešlý průměr, je možné požádat o vyloučení těchto (nízkých) vyměřovacíh základů během předdůchodu při výpočtu důchodu. Odpracované roky (pokud bylo odváděno sociální pojištění) se započtou.

Pokud v předdůchodu nepracujete, je doba pobírání předůchodu dobou vyloučenou a nesnižuje se vám osobní vyměřovací základ. Ovšem ten, kdo v předdůchodu nebudete mít žádný příjem, z něhož by bylo odváděno důchodové pojištění nebo si nebude platit pojištění dobrovolně, přijde za každý nepojištěný rok na budoucím starobním důchodu o 1,5 % z výpočtového základu, což v penězích potom představuje nižší důchod o nízké stovky korun. Například při osobním vyměřovacím základu 38.000 bude procentní část důchodu 12.080 při 35 letech pojištění a 12.426 při 36 letech pojištění.

V případě předčasného důchodu zase dochází k doživotnímu krácení důchodu za každých 90 dní předčasnosti. Podrobnosti o předčasném důchodu najdete TADY.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688