Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  09.05.2023 10:16:34

Český zahraniční obchod je na tom nejlépe za poslední dva roky. „Restart“ výroby aut a prudké zlevnění plynu či ropy jej vrací „do plusu“

Český zahraniční obchod v březnu překonal očekávání. Vykázal přebytek 15,9 miliardy, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali ve střední hodnotě svých odhadů přebytek pouze 14 miliard.

Jedná se o nejvyšší přebytek zahraničního obchodu od předloňského dubna, tedy za takřka dva roky. Lepší než předpokládaný výsledek má na svědomí zejména autoprůmysl a pokles cen energií.

V autoprůmyslu v březnu vzrostla produkce meziročně o výrazných 42 procent. Zvyšovala se citelně ale také meziměsíčně, o více než desetinu, díky zlepšení průchodnosti mezinárodních dodavatelsko-odběratelských toků. Za masivním růstem autovýroby je tak nejen snížená srovnávací základna března 2022, ale také znatelné zlepšení dodávek komponent. Podle Sdružení automobilového průmyslu byl letošní březen z hlediska výroby aut nejlepším měsícem od listopadu 2019.

Vedle meziročního vzestupu přebytku zahraničního obchodu s automobily zlepšuje výsledek celkového zahraničního obchodu také výrazné zlevnění plynu, ropy a ropných produktů. Například referenční velkoobchodní cena plynu v EU klesla od loňského léta do letošního března až takřka o 90 procent. Výrazně klesají také ceny ropy a produktů z ní, včetně paliv typu benzínu či motorové nafty. Například motorová nafta u českých čerpacích stanic meziročně zlevňuje o masivních 15 až 20 korun na litr.

Česká republika jakožto čistý dovozce plynu, ropy a podstatné části ropných produktů tak z takového vývoje profituje, neboť platí za uvedený nezbytný dovoz při jeho daném objemu mnohem méně než loni. To ovšem současně zlepšuje saldo zahraničního obchodu ČR, neboť se snižuje objem dovozu.

Kvůli poklesu cen energií ale zlevňuje také elektřina. Česko přitom v uplynulých dvou letech představovalo po Švédsku a Francii jejího třetího největšího vývozce v EU. Zlevňování elektřiny, způsobené bezprostředně pádem cen plynu, tak citelně snižuje objem českého exportu, takže vytváří tlak na pokles přebytku zahraničního obchodu.

Za celý letošní rok vykáže tuzemský zahraniční obchod schodek, byť zhruba jen desetinový v porovnání s loňským 200miliardovým, historicky rekordním schodkem. Deficit nastane zejména kvůli přetrvávajícím obavám ze zhoršení celkových ekonomických podmínek u nás i v zahraničí, které se v březnu projevily již šestým meziměsíčním poklesem hodnoty nových zakázek českému průmyslu v řadě – klesaly přitom zakázky zahraniční, ne ty tuzemské.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688