Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  08.07.2003 09:38:41

Inflace v červnu 2003 rostla o 0,3%


Letos poprvé meziroční růst cenové hladiny
Indexy spotřebitelských cen - inflace - červen 2003


Hladina spotřebitelských cen v červnu letos již podruhé meziměsíčně zůstala na stejné úrovni. Meziročně se zvýšila o 0,3 %, z toho ceny služeb vzrostly o 3,3 %, naopak ceny zboží klesly o 1,4 %.

Meziměsíční stabilita cen byla stejně jako minulý měsíc výsledkem oboustranných cenových pohybů v jednotlivých segmentech spotřebního koše. Růst cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje kompenzoval zejména pokles cen dopravy, alkoholických nápojů a tabáku, odívání a obuvi, bytového vybavení a zařízení domácností. Na růstu cen potravin se podílely hlavně ceny brambor, které v důsledku změny struktury nabídky ze starých brambor na rané byly zhruba dvojnásobně dražší (o 102,1 %). Mírný růst zaznamenaly ceny chleba,olejů, čokolády, kakaa a kávy. Naopak ceny čerstvé zeleniny po půlročním růstu v červnu o 2,2 % klesly. Snížení nastalo dále zejména u cen ovoce (o 1,2 %) a cen masa, které po jednorázovém růstu v květnu opět v červnu klesly o 0,3 %. V dopravě již třetí měsíc klesaly ceny pohonných hmot, v červnu o 2,4 %. Pokles cen alkoholických nápojů ovlivnilo snížení cen piva o 1,4 %. V odívání se mírně snížily ceny oděvů (o 0,3 %) i obuvi (o 0,6 %).

V meziročním srovnání zaznamenaly spotřebitelské ceny v měsíci červnu poprvé v letošním roce růst. Tuto změnu ovlivnilo zejména další zmírnění poklesu cen potravin a nealkoholických nápojů, které se týkalo většiny sortimentu potravin. Markantní změnu zaznamenaly ceny brambor, které byly v květnu meziročně nižší o cca 40 %, zatímco v červnu vlivem cen raných brambor byly o téměř 30 % dražší. Růst cenové hladiny ovlivňovaly hlavně ceny bydlení, zdraví, stravování a ubytování, ostatního zboží a služeb. Opačně působilo snížení cen odívání, bytového vybavení a zařízení domácností, dopravy a rekreace a kultury.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12-ti měsíců činila v červnu 0,2 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) členských zemí EU dosáhl v květnu podle předběžných údajů 1,8 %, což představuje zpomalení ve srovnání s dubnem o 0,1 procentního bodu. Zpomalení meziročního růstu cen se projevilo s výjimkou Nizozemska, Řecka a Portugalska ve všech členských zemích EU. Podobný vývoj měl i HICP ve většině kandidátských zemí (kromě Polska, Slovinska, Litvy). V ČR se zmírnil meziroční pokles cen dle metodiky HICP na 0,3 % (z 0,4 % v dubnu).

Analýza ČSÚ - Vývoj indexů spotřebitelských cen ve 2. čtvrtletí 2003

Zdroj: ČSÚ



AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688