Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.05.2023 16:53:19

Počasí v novém týdnu: Zase chladno, postupně i srážky

Aktuální dny jsou pěkné, často i slunečné. Proudění se však změnilo na východní a je docela chladné. V dalším období zpočátku bude nadále převládat východní až jihovýchodní proudění a nebude nijak moc teplé, postupně se hlavně na západě přidají srážky, a ty chladno jen podtrhnou. Rozšíří se na celé území. Vypadá to i na možnost frontální vlny, která by přinesla srážky vydatné. To se však bude týkat až přibližně víkendu. Pokud se těšíte na letní pětadvacítku, je potřeba dál čekat. Ve výšce nad zemí bude nadále asi o 4 °C méně, než by mělo v tuto roční dobu být. U země je to podobné.

Suché a chladné proudění podtrhne velmi studené úterní ráno. Teploty klesnou skoro až k nule. V místech s vyjasněním a utišením větru lze čekat i přízemní mráz. Během úterý se rozfouká čerstvý jihovýchodní vítr. Pocitovou teplotu tak ještě sníží. Ve středu pak bude foukat hlavně ve východní polovině republiky. Už pondělní počasí ovlivňoval hlavně na východě severovýchodní až východní vítr. Kde se letos loudá větší teplo? Severovýchodní proudění často blokuje opačné jižní proudění ve střední Evropě. A proto má nadále navrch chladný vzduch. 


Předpověď počasí na další dny 

V úterý bude skoro jasno až polojasno, večer na západě Čech až oblačno. Teploty 15 až 19 °C. Ráno ojediněle přízemní mráz, během dne postupně větrno.

Ve středu bude oblačno až zataženo, od západu občas déšť nebo přeháňky, na východě jasno až polojasno. Teploty 15 až 19 °C, na západě jen kolem 12 °C. 

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na západě občas déšť či přeháňky, na východě polojasno. Teploty 13 až 17 °C, na východě až 20 °C. 

Od pátku bude oblačno až zataženo, občasný déšť či přeháňky, oj. bouřky. Na severovýchodě polojasno. Postupně v dalších dnech na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 12 až 17 °C. Před frontou na východě i tepleji.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty