Patria (Patria Finance)
Práce  |  07.05.2023 14:26:00

Potenciál nových technologií a nutné změny ve firmách - Palmisano

Sam Palmisano stál v čele IBM a na Bloombergu hovořil o tom, jak se Spojené státy a jejich vláda mohou stavět k dalšímu rozvoji umělé inteligence. Palmisano na úvod uvedl, že s podobnými technologiemi je to vždy stejné v tom smyslu, že přináší možné výhody a potenciál, ale zároveň někde působí tenze a zlomy.

Historie podle experta ukazuje na několik možných přístupů. První z nich je čekat, jak celá věc dopadne. To ale podle Palmisana nemusí být přístup nejlepší, protože v minulosti vedl k tomu, že Spojené státy v některých oblastech zaostávaly. Pak je možné „to prostě nechat běžet“. Tak probíhal rozvoj internetu s tím, že po čase ale musel proběhnout určitý proces očisty. Podle experta je tak na úrovni firem nejlepší, když se technologiím věnují hned od začátku a jednají ve chvíli, kdy jim je jasné, kterým směrem chtějí v dané oblasti jít.

Palmisano dodal, že i technologie, jako je umělá inteligence, budou postupně dozrávat. To pak znamená, že firmám nebude stačit „najmout jen tři datové odborníky“, musí vzdělávat a školit všechny zaměstnance, kterých se nová technologie nějakým způsobem dotkne. V neposlední řadě by pak firmy měly mít odpovídající etické zásady a firemní kulturu. „Musí být v této oblasti důvěryhodné.“ Potenciál umělé inteligence pak podle Palmisana leží v tom, že z dosavadních běžných „znalostních“ zaměstnanců může udělat experty ve své oblasti. To bude mít svůj dopad na produktivitu.


Vlády mají podle experta v dalším rozvoji umělé inteligence svou roli, ukazuje to například vývoj u sociálních sítí. Regulace a pravidla by ale měly být globální, regionální přístup „prostě nebude fungovat, protože technologie a systém jsou v jádru globální.“ V praxi by pak cesta tímto směrem měla vést přes vedení soukromých společností. Ta by měla implementovat odpovídající etické principy.

Inovace bude novými technologiemi nepochybně podpořena, není ale jasné, „kdo se nakonec stane vítězem.“ U zaběhnutých technologií jsou to firmy jako Apple či Google. Nicméně nové technologie budou opět způsobovat změny na trzích a ve fungování firem. Na jedné straně tak nové technologie vyžadují obrovské investice. Na straně druhé investoři stojí před otázkou, které z těchto technologií a jaké společnosti mají největší potenciál.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688