Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.05.2023 14:40:00

Objeví se nějaká „Tesla“ u elektrických motorek?

Na Yahoo Finance připomněli, že Tesla byla průkopníkem elektromobilů. Otázkou ale je, kdo se podobným průkopníkem stane v oblasti motocyklů. Kandidátem prý je společnost Curtiss Motorcycle, jejíž ředitel Matt Chambers byl hostem stanice.

Chambers hovořil o tom, že nabídka jeho firmy by měla zpočátku představovat velmi luxusní motocykly, postupně by pak měly přibývat levnější modely zaměřené na širší část trhu. Tesla přitom sledovala podobnou strategii. Podobný by pak podle ředitele Curtiss Motorcycle měl být i přístup k výrobní platformě a technologiím. Tesla se vydala směrem skateboardových platforem a shodnou platformu pro různé modely chce využívat i Curtiss Motorcycle. Její modely tak budou vyvíjeny „směrem zevnitř ven“.

Zmíněný přístup je podle experta u motorek uplatněn poprvé. Motocykly totiž vznikly tím způsobem, že bylo motorizováno kolo. Jejich elektrifikace zase probíhala tak, že spalovací motory byly vyměněny za elektrické. Jeho společnost ale buduje elektromotocykl úplně od začátku. Výsledky ukazují následující obrázky:

curtiss 1

Zdroj: Youtube, Yahoo Finance

curtiss 2

Zdroj: Youtube, Yahoo Finance

Ředitel hovořil o tom, že pro jeho firmu pracuje „skupina nadšenců“, trh je zatím malý, ale očekává se, že „krátkodobě poroste o stovky milionů dolarů“. Na Yahoo k tomu podotkli, že u Tesly zatím hraje významnou roli věrnost značce. Jaké zákazníky chce oslovit Chambersova firma? Podle něj by měla oslavit úplně novou skupinu lidí a k jízdě na motocyklu přitáhnout ty, kteří se jí dříve nevěnovali. Stroje jeho firmy k tomu mají napomáhat tím, jak lehce se ovládají a také bezúdržbovostí.

Zatímco motorky se spalovacími motory vyžadují servis a údržbu, podle ředitele Curtiss Motorcycle tomu tak u elektrických strojů jeho firmy není. Zde jenom „zapnete vypínač a jedete“. K tomu expert dodal, že Tesla přišla s novými technologiemi, ale zároveň dokázala změnit prostředí na trhu tak, že lidé postupně začali chtít elektromobily, které pro ně zpočátku nebyly moc zajímavé.

Chambers se domnívá, že jeho společnost nyní nemá na trhu vážnějšího konkurenta. A elektrifikace je podle něj u motorek ještě více namístě než u automobilů. Hovořil o tom, že jeho společnost ji dovedla využít i po estetické stránce. Řada lidí přitom podle něj chce vlastnit motorku právě proto, že se jim líbí. Postup, při kterém některé společnosti prostě vyjmou z nějakého modelu spalovací motor a nahradí jej motorem elektrickým, podle experta po estetické stránce „moc nefunguje“.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688