muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  05.05.2023 14:50:43

Brno - Menzy pravidelně lákají na veganská jídla. V květnu také na chřest

Nabídku minimálně jednoho veganského jídla zařazují od příštího týdne do svého stálého jídelníčku všechny menzy MU. V květnu navíc lákají i na sezonní chřestové speciality.
Od loňského dubna mohou studenti chodit i do nově otevřené menzy na pedagogické fakultě.
Od loňského dubna mohou studenti chodit i do nově otevřené menzy na pedagogické fakultě.
Foto: Gabriela Peringerová

Tofu se zeleninou a kokosovou omáčkou, guláš ze seitanu a hlívy, špaldoto s tempehem či kuskus s pečenou zeleninou. Tato a další veganská jídla najdou od příštího týdne pravidelně studenti ve všech menzách Masarykovy univerzity. Objednat si je mohou přes své stravovací aplikace WebKredit nebo MobilKredit.

Univerzita chce tímto reagovat na moderní trendy ve stravování a naučit studenty více chodit do menz na zdravější a uhlíkově šetrnější jídla. Veganská jídla aktuálně nemají v menzách příliš odbyt, ale je to převážně proto, že je tam studenti už ani neočekávají. Teď bychom jim rádi ukázali, že si kromě klasických masových pokrmů, drůbeže, ryb či salátů mohou objednat každý den také bezlepkové, vegetariánské a veganské pokrmy, uvedl manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.

Mezi priority menz MU patří také udržitelnost, proto všechny využívané suroviny pocházejí z devadesáti procent od českých regionálních dodavatelů. Naší snahou je i bezezbytkové vaření, které nám umožňuje právě objednávání jídel předem přes aplikace WebKredit nebo MobilKredit. Díky tomu zaručujeme studentům dostupnost veganských jídel i před koncem otevírací doby menz. Využíváme rovněž jednorázové obaly z recyklovatelných materiálů, například bio krabičky z bambusu. Problémem není ani výdej obědů do vlastních nádob, přiblížil Tomáš Kala.

Velký důraz kladou univerzitní menzy také na sezonnost. Třeba po celý květen nabízejí chřestové speciality. Na jídelníčku najdete vždy jednu týdenní gastro specialitu. Teď je to třeba chřestový salát s cherry rajčaty a baby mozzarellou. Chřestová nabídka se promítla také do sushi setů, které připravujeme denně v různých kombinacích. Aktuálně jde o chřestové maki, naznačil Tomáš Kala.

Vegetariánská a veganská jídla spolu s raw specialitami nabízí univerzita už šestým rokem také ve svém Veggie baru, který sídlí v prvním patře Rektorátu MU a tvoří součást Akademické menzy Moravské náměstí. Kromě toho se mohou studenti stravovat i v dalších univerzitních menzách - jsou to: Academic Restaurant u Univerzitního kampusu Bohunice, Bufet Vinařská a Menza Vinařská v blízkosti Ekonomicko-správní fakulty MU, nedávno zrekonstruovaná Menza Veveří v budově Právnické fakulty MU, Menza PřF v areálu přírodovědecké fakulty a před rokem na pedagogické fakultě nejnověji otevřená Menza PdF. Ve všech jídelnách přitom mohou využít zvýhodněných cen pro studenty MU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688