Research (eToro)
Makroekonomika  |  05.05.2023 10:20:33

Čína bude jedinou velkou ekonomikou, která letos poroste více než loni


KRYTÍ: Čínská ekonomika se zotavuje, inflace je nízká a ocenění P/E na akciovém trhu se blíží polovině průměrných hodnot v USA. Přesto se čínským akciovým trhům v letošním roce nedaří. Mezi hlavní důvody patří: Čínské trhy se potýkají s velkými očekáváními po velkém oživení akcií ve čtvrtém čtvrtletí a s tlumeným apetitem po čínských technologických akciích, když se těm americkým daří tak dobře, a to zejména díky domácímu a spotřebitelskému oživení ekonomiky, zatímco exportní poptávka je slabá a klíčový trh s nemovitostmi zaostává. Nicméně to podceňuje skryté zotavení akcií, které lze pozorovat u mnoha, ale ne u všech offshore zástupců Číny zaměřených na spotřebitele (viz graf), od luxusních výrobků po polovodiče a hry. Čínské hospodářské oživení se rozšiřuje a pro investory představuje velkou, proticyklickou a nekorelovanou tržní příležitost.

PROXIES: Luxusní zboží vedlo letošní akciovou rally v Evropě a v USA vedly rally polovodiče: To, co mají společné, je Čína. Tato země představuje přibližně čtvrtinu tržeb velkých luxusních akcií, od LVMH (MC.PA) po Richemont (CFR.ZU),  po Estee Lauder (EL), která se včera prudce prodávala. U polovodičů, od NVIDIA (NVDA) po Intel (INTC), představuje téměř 30 % tržeb. Dařilo se i dalším spotřebitelským zástupcům, jako jsou herní společnosti, včetně Sands China (01928 HK), a restaurace, jako Yum China (YUMC). Zaostávaly komoditní proxy, jako BHP (BHP) a Rio Tinto (RIO), protože poptávka po kovech, která je světovým lídrem v Číně, se zotavuje pomaleji.

ZOTAVENÍ: Čína je již šest měsíců na začátku obnovy ekonomiky po krizi, která probíhá hladčeji, než se původně obávalo, a růst se postupně obnovuje. Růst HDP v 1. čtvrtletí překvapil růstem 4,5 %, což je mnohem více než v USA a EU. Spotřebitelé vedli díky odložené poptávce, která vedla k 10% růstu maloobchodních tržeb a indexu PMI ve službách na 58. Naproti tomu výroba se potýkala s problémy, indexy PMI byly na úrovni 50 a vývoz do USA a Evropy klesal. Zatímco silně zatížený sektor nemovitostí se pomalu stabilizuje a tržby nyní stoupají. Čína by měla být jedinou velkou ekonomikou, která letos poroste více než loni a bude se podílet na celkovém růstu světového HDP jednou třetinou.



Ben Laidler, eToro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688