ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  05.05.2023 08:36:01

ECB zvýšila sazby a stále ještě nekončí

Evropská centrální banka včera zvýšila svou depozitní sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,25 %. Třebaže část trhu sázela na razantnější krok, centrální banka nakonec – v souladu s tržním koncensem – přistoupila ke zvolnění tempa zpřísňování měnové politiky. Nejagresivnější cyklus zvyšování úrokových sazeb v historii eurozóny (kumulativně +375bps) se tak dostává do své finální fáze.

Zpomalení tempa růstu sazeb zdůvodnila ECB předchozím prudkým růstem sazeb a jejich silným průsakem do podmínek financování a měnových podmínek. Zároveň však celková síla transmise měnové politiky do reálné ekonomiky zůstává nejasná, což lze číst jako signál, že centrální banka ještě nemá zcela hotovo. To ostatně na tiskové konferenci explicitně potvrdila i šéfka ECB Christine Lagarde, podle které je inflační výhled stále nepříznivý a žádná pauza ve zvyšování sazeb aktuálně není na stole.

Celková inflace v eurozóně sice postupně klesá, avšak dominantně, díky efektu srovnávací základny, resp. levnějším energiím. To samé ale již neplatí v případě jádrové inflace, která vykazuje vysokou míru persistence – v březnu dosáhla meziročně 5,6 %. Hlavní obavou ECB je v tento moment právě setrvačnost jádrové inflace a obecně řečeno změna charakteru cenových tlaků – z původně vnějšího nabídkového šoku do podoby domácích poptávkových tlaků. A to je pro ECB nepříjemná zpráva i vzhledem k celkově odolné ekonomické aktivitě v eurozóně, zvláště pak v sektoru služeb, jak naznačují například dubnové výsledky indexu PMI ve službách.

Směrem k dalším krokům zůstává přístup ECB neměnný – žádný konkrétní forward guidance, ale přísná závislost na nových makro číslech. Doprovodný komentář Christine Lagarde v duchu „žádná pauza se nekoná“ však dává tušit, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb. To je ostatně v souladu i s naším výhledem, který předpokládá růst sazeb na nejbližších dvou zasedáních (+25bps) až na terminální úroveň 3,75 % v červenci letošního roku.

Vedle změny úrokových sazeb včera ECB oznámila i zrychlení tempa kvantitativního utahování (QT), pravděpodobně jako ústupek jestřábům, kteří chtěli zvyšovat sazby o +50bps. Zatímco do konce června bude centrální banka redukovat své dluhopisové portfolio APP tempem 15 mld. eur, od druhé poloviny roku se rychlost zhruba zdvojnásobí díky tomu, že ECB zcela zastaví reinvestice v rámci svého největšího dluhopisového portfolia.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688