pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  04.05.2023 16:30:01

Pardubický - Na Kunětické hoře byla dokončena obnova hradního paláce

Návštěvníkům státního hradu Kunětická hora se poprvé otevře i dosud nepřístupné severní křídlo hradního paláce. Díky nově vybudované dřevěné konstrukci nabídne unikátní výhled na hrad a okolí. Hradní expozice bude nově doplněna zvukovými efekty. Gigantický drak – chlouba hradu – na Kunětické hoře zůstává. Zásadními úpravami prošel palác díky projektu IROP-ITI „Kunětická hora – divadlo na hradě i v podhradí“, který dnes slavnostně ukončili generální ředitelka Naďa Goryczková, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a další významní hosté.

„Těší mne, že jsme v krátkém čase dokončili na Kunětické hoře již druhou významnou obnovu z evropských peněz. V roce 2021 jsme zpřístupnili Jurkovičův palác, nyní byl obnoven hradní palác včetně kaple a také zázemí pro kulturní akce v podhradí. To vše symbolicky v roce, kdy si Kunětická hora připomíná 100 let od zahájení rekonstrukce hradu Muzejním spolkem podle projektu Dušana Jurkoviče, 30 let od obnovení návštěvnického provozu a 20 let od vzniku Národního památkového ústavu,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

„V roce 1993 na hrad nastoupil stávající kastelán Miloš Jiroušek a hrad byl znovu po letech uzavření z důvodu špatného stavu opět zpřístupněn návštěvníkům. Od té doby se dlouhodobě daří z něj činit opět dominantu Pardubicka a jednu z nejnavštěvovanějších památek v celém našem regionu, která ožívá také díky řadě kulturních akcí včetně divadelních představení," uvedl hejtman Martin Netolický.

Jižní a severní palác ožívají

V letech 2021-2023 došlo k úpravě povrchů palácového nádvoří, obnově historických omítek jižního křídla paláce (během níž se např. odkrylo rudkové graffiti ještě z doby Pernštejnů), restaurování kamenických prvků, opravě elektrorozvodů a instalaci bezpečnostního osvětlení. Nově jsou také ozvučeny exteriéry a expoziční prostory. Například u parforsních honů jsou slyšet jezdci a štěkot psů, ve zbrojnici řinčení zbraní a kovářská dílna. Expozici věnovanou pernštejnskému rybničnímu systému doplní šplouchání vody a hlasy vodního ptactva, rytířský sál ožije hodováním panstva.

Zásadními změnami prošlo severní křídlo hradního paláce. Díky nové dřevěné konstrukci se návštěvníci poprvé dostanou až do úrovně druhého patra, odkud budou mít jedinečný výhled na hrad a jeho široké okolí. Ve spodní části někdejšího královského sálu pak bude díky novému dřevěnému podiu možné pořádání různorodých kulturních akcí.

Žádná zřícenina, ale hrad

Pardubický kraj je v úzkém kontaktu se správou hradu Kunětická hora jak po stránce památkové a historické, tak i v oblasti propagace turistického ruchu. „Před dvěma lety už bylo zřejmé, že z bývalé zříceniny hradu se stává plnohodnotný hrad, proto jsme na náklady kraje dali opravit turistické hnědé tabule na hlavních příjezdových komunikacích, kde bylo podle původního katalogu napsáno Zřícenina hradu. Teď můžeme směle zvát na Hrad Kunětická hora,“ dodal náměstek hejtmana Roman Línek.

Prohlídky od 13. května

Veřejnosti se hradní palác zpřístupní od 13. května formou volných prohlídek, výklad bude podáván vždy v celou hodinu na palácovém nádvoří.

Zázemí pro akce v podhradí

V rámci projektu „Kunětická hora – divadlo na hradě i v podhradí“ byl také revitalizován přírodní amfiteátr v podhradí (oprava jeviště, úprava okolních ploch, generální oprava budovy sociálního a technického zázemí včetně úpravy rozvodných sítí a zpevněných ploch parkoviště). Revitalizace navazuje na provedené úpravy okolní zeleně, financované z Operačního programu životního prostředí, a významně zkvalitní zázemí pro konání open air akcí.

Hlavní roli hrály evropské dotace

Projekt byl financován z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Evropské unie v rámci Integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace a ze státního rozpočtu. Celkové výdaje dosáhly 83 344 123 , z toho 59 999 999 ze strukturálních fondů (ERDF), 10 588 235 ze státního rozpočtu, 887 692 ze zdrojů Ministerstva kultury ČR a vlastní výdaje NPÚ činí 11 868 196 . Administrace projektu začala na podzim roku 2017, stavební práce probíhaly od roku 2020 a skončily letos.

Program IROP- ITI pomáhá kulturním projektům v kraji

„Je dobře, že se v našem kraji umíme domluvit s různými zřizovateli na využívání evropských dotací z programu pro hradecko-pardubickou aglomeraci rovnoměrně. V posledním období velmi pomohly kulturním projektům, a to nejen na Kunětické hoře. Našemu kraji se daří obnovovat Winternitzovy automatické mlýny a Zámek Pardubice, který bude po dokončení všech našich záměrů z mého pohledu v nejlepším stavu od vlády Pernštejnů. Jsem přesvědčený, že jak v případě Kunětické hory, tak i pardubického zámku se ukazuje, že stát i kraj umí být dobrými hradními a zámeckými pány," doplnil hejtman.

Zdroj NPÚ a Pk

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688