Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.05.2023 14:51:43

ECB v boji s inflací zvýšila sazby dle očekávání o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka ve čtvrtek podle očekávání zvýšila depozitní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 3,25 % a uvedla, že od července přestane reinvestovat hotovost ze splatných dluhopisů v rámci svého programu nákupu aktiv (APP) v hodnotě 3,2 bilionu eur. Pozornost se nyní obrací k tiskové konferenci prezidentky ECB Christine Lagardeové ve 14:45.

Centrální banka od loňského července zvýšila sazby dohromady o 375 bazických bodů, což je nejrychlejší tempo zpřísňování, ale vzhledem k rostoucím mzdovým a cenovým tlakům je stále pravděpodobné, že další navýšení budou pokračovat. Aktuální růst sazeb zpomalil po třech po sobě jdoucích zvýšeních o 50 bazických bodů a přichází jen několik dní poté, co data z eurozóny ukázala na největší pokles poptávky po úvěrech za více než deset let. To naznačuje, že předchozí zvýšení sazeb se propisuje do ekonomiky a že politika ECB nyní omezuje růst.

Banka neposkytla žádné signály ohledně budoucích kroků. "Rada guvernérů bude při rozhodování o vhodné úrovni a době trvání restrikcí i nadále uplatňovat přístup závislý na datech," uvedla ECB v prohlášení. "Rozhodnutí o sazbách bude i nadále vycházet z jejího hodnocení inflačního výhledu ve světle příchozích ekonomických a finančních dat, dynamiky základní inflace a síly transmise měnové politiky," dodala.

2

Tvůrci politik byli před zasedáním rozděleni mezi ty, kteří podporovali nárůst o 25 bazických bodů a ty, kteří byli pro růst 50 bps. Trhy a ekonomové však po měkkých datech v posledních týdnech a podobném umírnění ze strany jiných velkých centrálních bank v drtivé většině vsadili na menší nárůst. Ekonomika eurozóny v minulém čtvrtletí téměř nerostla a banky zpřísňovaly přístup k úvěrům, což zvyšovalo riziko, že by se tento trend mohl přetavit v plnohodnotnou úvěrovou krizi a růst dále utáhnout.

K důvodům k obezřetnosti se přidává fakt, že většina velkých centrálních bank po celém světě nyní po velkých navýšeních sazeb postupuje nárůsty o 25 bazických bodů a americká centrální banka dokonce ve středu signalizovala, že by mohla další navyšování už zastavit. "Příchozí informace obecně podporují hodnocení střednědobého výhledu inflace, který Rada guvernérů vytvořila na svém předchozím zasedání," uvedla ECB, která za poslední desetiletí nesplnila svůj 2% inflační cíl.

3

Ale stejně jako u ostatních centrálních bank, včetně Bank of England, se i u ECB očekává, že ještě několikrát zvýší výpůjční náklady, než v létě dosáhne maximální sazby 3,75 %. Přestože celková inflace prudce klesla oproti dvouciferným hodnotám z loňského podzimu, základní cenové tlaky stále sílí, což naznačuje, že růst cen by se mohl vyrovnat nad cílem ECB, pokud by banka dále nezvyšovala sazby.

Tato rizika jsou umocněna napjatým trhem práce, zejména proto, že růst mezd byl rychlejší, než se předpokládalo, a míra nezaměstnanosti klesla na historicky nejnižší úroveň navzdory téměř recesnímu prostředí.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688