Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  04.05.2023 11:01:37

Fed nechce opakovat staré chyby. Rizikem je nekooperující trh

Fed nechce opakovat staré chyby. Rizikem je nekooperující trh

Jan Berka
11:01 4. května 2023
Petr Lajsek, zdroj: Purple Trading

Největším rizikem je rozdílné vnímání měnové politiky mezi Fedem a trhem. Americká inflace zůstává vysoká, zejména jádrová, trh práce napjatý. Fed neche opakovat stejnou chybu jako v 70. letech, proto je pravděpodobnější strategie vyšší sazby po delší dobu. Nikoliv brzké snížení, jak čeká trh. Aktuální prostředí nahrává spíše aktivnímu obchodování. Osobně mě nejvíc baví ropa, řekl pro Roklen24 hlavní analytik brokerské společnosti Purple Trading Petr Lajsek. Jaké má otevřené pozice a dle čeho se rozhoduje? Proč je koruna tak silná? A mohla by ještě posílit? To a mnohem víc se dozvíte v rozhovoru!

Na finančních trzích se pohybuješ od roku 2014. Jak jsi se k nim dostal? Věděl jsi od začátku, že v této oblasti chceš pracovat?

K obchodování jsem se poprvé dostal v roce 2014 a hlavním trhem pro mě byl tehdy forex. Obchodovat jsem začal na MT4 pomocí technické analýzy. O finanční trhy obecně jsem se ale zajímal už předtím, jenže tehdy jsem ještě pořádně nevěděl, jak začít. Takový ten první bacil jsem pochytil u filmů, kupodivu to nebyl Wolf of Wall Street (který vyšel těsně předtím), ale spíše původní film Wall Street s Michaelem Douglasem. Hlavním důvodem, proč jsem tehdy začal obchodovat, bylo mé členství v univerzitním investičním klubu. Jako naprostý začátečník jsem samozřejmě neměl moc zkušeností, a tak jsem hodně těžil z pomoci zkušenějších členů. Díky nim jsem do všeho začal postupně pronikat a svět tradingu a investic obecně mě doslova fascinoval. Samotný fakt, že jsem byl obklopen skupinou stejně smýšlejících lidí, byl pro mé začátky také strašně moc důležitý. O pár měsíců později jsem si našel v tomto oboru dokonce svou první práci. Mám tak to štěstí, že se má práce točí kolem toho, co mě baví.

Jaké trhy teď sleduješ? Nejen s ohledem na instrument, ale i region. Které tě nejvíc baví a proč?

Nejzajímavějším instrumentem je pro mě dlouhodobě ropa. Díky obrovské volatilitě a reakcím na jakékoliv geopolitické dění a fundamenty obecně je to pro mě jeden z nejlépe čitelných trhů. Obchoduji ji spíše swingově, snažím se tedy vyhledávat nějaké střednědobé a dlouhodobé trendy. Občas ale udělám i intradenní obchod, zejména v případě nějaké zajímavé události nebo překvapení u některého z fundamentů, třeba stav ropných zásob nebo informace z čínské ekonomiky.

Od roku 2020 je ropa opravdu extrémně zajímavá, vše, co se ve světě dělo, mělo obrovský dopad na její ceny. Příležitostí pro obchodování do obou stran bylo opravdu mnoho. Ropa podle mě bude zajímavá i nadále. I během letoška na ní vidíme obrovskou volatilitu a o významné kurzotvorné zprávy není nouze. Obchodování ropy by měl zvážit každý obchodník, který sleduje fundamenty a dění ve světě. Pro začátečníky jsme dokonce sepsali ebook Jak obchodovat ropu, který si můžete zdarma stáhnout na našich stránkách. Další příjemnou věcí na ropě jsou nulové poplatky za obchodování, které u nás v Purple Trading nabízíme. Zkrátka, pokud obchodujete ropu u Purple, neplatíte za zobchodovaný objem, čímž ve výsledku hodně ušetříte.

Co se týká regionu, je pro mě jednoznačně nejzajímavější USA, ať se jedná o obchodování indexů nebo jednotlivých akcií. Většina mého akciového portfolia je právě z USA, a i mnou vybrané ETF fondy se soustředí na americké indexy. I přes všechny problémy, které kolem USA jsou, jim v dlouhém období věřím nejvíce. Jejich pozice světové ekonomiky číslo jedna je podle mě neotřesitelná a co se týká rozvoje nových technologií, tak je USA také naprostá jednička. Myslím, že ještě za mého života zůstane situace stejná.

V poslední době se hodně víří spekulace o sesazení dolaru jako světové obchodní měny. Dost se o to snaží zejména v Číně a Saudské Arábii. Ekonomika mnoha světových zemí (například i z oblasti Perského zálivu) je ale výrazně navázána právě na americký dolar a osobně neočekávám, že by se měla pozice USD jako světové obchodní měny v blízké době otřást. Delší dobu však pokukuju i po Číně. Osobně ale stále nevím, co si o ní myslet. Rizika spojená s investicí do tamního trhu podle mě převažují potenciál. Čína je tak pro mě spíše na spekulaci než dlouhodobou investici.

Petr Lajsek, zdroj: Purple Trading
Petr Lajsek, zdroj: Purple Trading

Jak hodnotíš současné tržní prostředí? Patříš do tábora býků věřících v dosažení tzv. soft landingu, nebo naopak čekáš tvrdé přistání a s ním i pokles trhů?

Jsem někde mezi, vidím na trhu pozitiva i negativa. Jako největší riziko pro trhy nyní vidím velký rozdíl ve vnímání měnové politiky mezi Fedem a trhem. Zatímco zástupci Fedu jasně hovoří o tom, že je třeba vysoké úrokové sazby držet výše delší dobu, trh vesele očekává do konce roku 2 až 3 cuty. Zejména jádrová inflace bude mít v USA, zdá se, tuhý kořínek a její sražení na cílovou hodnotu může trvat do druhé poloviny příštího roku. Otazníky také visí nad trhem práce, který je v USA extrémně silný. Pokud nevzroste nezaměstnanost, boj s poptávkovou inflací bude velmi těžký.

Fed se rozhodně bude chtít vyvarovat podobné situaci jako ze 70. let, kdy úrokové sazby snížil příliš brzy, a inflace tak byla dlouhodobě vyšší. Tehdy to vedlo ke stagflaci a prakticky ztracené dekádě, kdy na začátku roku 1980 bylo S&P500 jen o nějakých 13 % výše než na konci roku 1970. Úrokové sazby nad 5 % po delší dobu však mohou výrazně ublížit růstu amerického HDP, a USA se tak mohou spadnout do “technické recese”. Mírná recese letos nebo v příštím roce je však rozhodně lepší než dlouhodobá stagflace.

Jako střednědobé riziko také vnímám situaci mezi regionálními bankami v USA. Ač to s trhy v březnu výrazně zamávalo a nyní se po výsledcích First Republic Bank opět víří spekulace o zranitelnosti bankovního systému, nebyl bych až tak skeptický. Padlo několik bank, které nebyly dobře připraveny na zvyšování úrokových sazeb. Naopak z toho vytěžily velké banky, které zaznamenaly značný příliv depozit. Pokud se podíváme na jejich hospodářské výsledky za první čtvrtletí, většina je velmi pozitivní.

Na několika místech jsem viděl přirovnání k velké finanční krizi, to ale není moc přesné. Tehdy byly problémy bank na straně aktiv, nyní byly na straně pasiv, kde byl obrovský odliv depozit z malých a středních bank. Očekával bych nyní možná další pády menších bank, ty velké a systémově důležité by z toho však měly vyjít silnější. Vnímám to jako střednědobé riziko, nemyslím si ale, že by to měl být spouštěč nějaké hluboké krize.

Pozitiva zatím vidím mezi výsledky amerických společností. Ač jsme na začátku kvartálu očekávali nejvyšší meziroční pokles zisků od roku 2020, oznámené výsledky se ukazují jako pozitivní. Zatím je však samozřejmě velmi brzy, abychom si udělali obrázek o celé výsledkové sezóně. Povzbudily mě výsledky velkých bank a také big tech. Ty by mohly být tahounem další rally na akciích. Ukázalo se také, že známá jména jako Coca Cola nebo McDonalds dokáží dobře přenášet vyšší náklady na zákazníky, a jejich pricing power je tedy velmi silná.

Celkově mám z těchto “blue chips” společností dobrý pocit. Navíc podle mě nastává nová revoluce v podobě umělé inteligence. S jejím rozvojem se po vzniku ChatGPT doslova roztrhl pytel a nových projektů vzniká, jak hub po dešti. To s sebou může samozřejmě časem přinést nějakou bublinu u nových společností. V rámci big tech by však umělá inteligence mohla hrát v dalších dekádách prim a pomoci jim prosperovat i nadále. Jsem fanouškem nových technologií a zatím to vnímám pozitivně. Čas však ukáže, zda se nebude opakovat podobná bublina jako na přelomu tisíciletí.

Jaká obchodní strategie se pro toto tržní prostředí podle tebe hodí? Na co by se měli investoři zaměřit a čemu se naopak vyhnout?

Zde samozřejmě záleží na typu investora. V okamžiku, kdy je výkon Nasdaq 100 od začátku roku kolem 20 % a u S&P 500 kolem 9 %, už asi nemůžeme očekávat nějaký výrazný růst do konce roku. Akcie tak mohou jít klidně, jak se říká, “do strany”. Kurzotvorných zpráv je však na trhu stále dostatek a většinu aktiv provází i nadále vysoká volatilita. Výhodu tak podle mě mají aktivní obchodníci, kteří dokáží spekulovat i proti cenám jednotlivých aktiv nebo trhům obecně.

Pro konzervativnější investory nyní mohou být zajímavé státní dluhopisy, případně sestavení dividendového portfolia. Na amerických i evropských trzích se dají najít akcie, které mají velmi zajímavou dividendu a zároveň je můžeme do jisté míry označit za defenzivní. Rozhodně bych však uvažoval o aktivním obchodování. Tato cesta se v posledních letech vyplácela.

Jak jsem zmínil výše, hodně opatrný bych byl u investic do Číny. Nikdy totiž nevíme, co od této velmoci očekávat. Myslím, že to byl Jim Chanos, kdo řekl, že Čína je jako prase na LSD. Nikdy nevíte, kterým směrem se vydá. Hodně opatrný bych byl také při stockpickingu technologických společností, které si prošly velkými výprodeji během minulého roku a nyní se obchodují třeba o 90 % níže. A že je takových opravdu dost. Některé z nich od začátku roku díky návratu risk-on sentimentu opět docela zajímavě vzrostly. Pokud by však mělo dojít k prohloubení bankovní krize nebo snad i k nástupu recese, tak to myslím odnesou právě tyto akcie, ve kterých je hodně spekulativních peněz. Celkově si myslím, že současná doba až tolik nenahrává stylu buy&hold, ale spíše aktivní správě vašich investic.

Můžeš prozradit, jaké máš otevřené obchodní pozice? Nad čím vším přemýšlíš a co vyhodnocuješ, než pozici otevřeš?

Svůj investiční přístup bych rozdělil do tří kategorií. Tou první jsou dlouhodobě držené pozice na akciích. Snažím se budovat portfolio, kde mám velké technologické akcie, dividendové tituly a také některé defenzivní akcie. Mnohdy to jsou společnosti, jejichž produkty sám používám.

Dále aktivně obchoduji, zejména pak swingovým způsobem. Pohybuji se spíše na vyšších časových rámcích a obchody držím i dlouhodobě. Zde je pro mě nejzajímavějším trhem rozhodně ropa, kde je obrovská volatilita a pořád se na ní něco děje. Jelikož pravidelně sleduji dění ve světě a fundamenty, tak mi to dává zajímavý hedge a ropa se pro mě stala docela dobře čitelnou. Sleduji zde zejména jakékoliv fundamenty z USA, Blízkého východu a Číny. V minulém roce pak s cenou ropy dokázalo výrazně zamávat dění kolem konfliktu na Ukrajině. Dále sleduji zprávy jako OPEC report nebo pravidelné týdenní statistiky od EIA. Podobným způsobem občas obchoduji i americké indexy nebo forex. V poslední době byly dost zajímavé páry s korunou díky jejímu posilování a vysokému úrokovému diferenciálu. Je to pro mě také určitá forma hedgingu.

Třetí kategorií jsou pravidelné nákupy ETF fondů, které jsou zaměřené na americké indexy. Vybírám si fondy, které reinvestují dividendy. V delším časovém horizontu to dokáže docela zajímavě zvýšit výnos nebo tlumit propady.

Mezi největšími pozicemi mám AAPL, MSFT, GOOGL, FB, NFLX, TMUS, BMW, BATS nebo CVX. Kdybych měl ale vyzdvihnout jednu pozici, která mi dělá asi největší radost, tak je to Occidental Petroleum (OXY), který držím již téměř 3 roky. Nakupoval jsem v druhé polovině roku 2020 a od té doby se kapitalizace zněkolikanásobila. Tehdy jsem dělal research pro článek, který jsem psal pro jeden z ekonomických serverů, a OXY na mě doslova vyskočilo. Byla to kombinace zajímavé valuace, očekávání lepších zítřků na ropném trhu po pandemii a výsadní postavení samotné společnosti v Permské pánvi, kde se po koupi Anadarko Petroleum jedná o největšího těžaře.

V mém rozhodnutí mě ještě ujistil Warren Buffett, který v poslední době výrazně skupuje akcie OXY, a dokonce se šušká o jeho plném převzetí společnosti. Aktuálně jsou akcie téměř 20 % pod ročním maximem, a i díky zájmu samotného “věštce z Omahy” působí i nadále atraktivně. U ropy navíc očekávám v druhé půlce roku vyšší poptávku a stále omezená produkce OPEC+ může znamenat opětovný růst černého zlata třeba i přes 100 dolarů za barel. Z toho by samozřejmě těžily i akcie OXY.

Broker Purple Trading není na českém trhu žádným nováčkem. Pokud vás ale čtenáři ještě neznají, mohl bys firmu představit?

Purple Trading je vlastně trochu takovým outsiderem mezi ostatními brokery na našem trhu. Jednak kvůli tomu, že má ryze československé kořeny (myšlenky na jeho založení se zrodily v Brně v hlavách party českých a slovenských tradingových nadšenců) a hlavně kvůli způsobu, jakým u nás v Purple přistupujeme k zákazníkovi.

Pokud Purple někteří z čtenářů znají, pak je vysoká pravděpodobnost, že je to díky webináři, který sledovali či ebooku, který si přečetli. Purple Trading se totiž snaží obchodníky především vzdělávat a poskytovat jim všechny podmínky potřebné k tomu, aby byli, pokud možno, co nejúspěšnější.

Kromě jakéhosi mravního kompasu nás k tomu vede i fakt, že model fungování brokera Purple je na bázi tzv. STP. Ve zkratce to znamená, že Purple jako broker objednávky svých klientů pouze předává do trhu a netvoří k nim přímo protistranu. Takže pokud klientovi obchod nevyjde, jeho peníze nepřipadnou nám jakožto brokerovi, ale posíláme je do mezibankovního trhu. Nemáme tak absolutně žádný důvod snažit se klientům házet klacky pod nohy, abychom shrábli jejich prohrané peníze.

Je to vlastně přesně naopak. U modelu STP má broker nepatrnou marži na každém provedeném obchodu klienta, což lze poznat na trochu vyšších spreadech. To ve výsledku znamená jediné, broker na modelu STP má zájem na tom, aby u něj obchodníci zůstávali co nejdéle a byli aktivní. Zde se tak dostávám oklikou zpět k tomu, proč v Purple Trading děláme vše pro to, aby se našim obchodníkům dařilo a byli spokojení. Nováčci, kteří k nám přijdou propálit účet, pro nás zkrátka nejsou rentabilní. Naopak nováčci (ale i pokročilí), které si postupně vzděláme a naučíme je, jak dlouhodobě (a pokud možno ziskově) obchodovat, to už je jiná!

Tady bych rád bezelstně využil příležitosti a za celou firmu se pochlubil, že naši klienti byli v období mezi lety 2022 a 2021 mezi vůbec nejziskovějšími v celé EU. To se možná později promítlo i do faktu, že nás čeští a slovenští tradeři svým hlasováním v anketě Broker roku 2022 dostali do top trojice. Takže musím říct, že z našeho přístupu skutečně profitují obě strany. Více o důvodech, proč zvolit jako svého partnera na obchodní cestě právě Purple Trading, můžete nalézt zde.

Petr Lajsek, zdroj: Purple Trading
Petr Lajsek, zdroj: Purple Trading

V poslední době jsi často komentoval vývoj koruny. Co stálo za jejím posunem na nejsilnější hodnoty od roku 2008?

Já myslím, že koruna letos překvapuje většinu ekonomů i samotnou ČNB. Ta ve své únorové prognóze očekávala slabší kurz, letos v průměru kolem 24,50 za euro. V březnu to po problémech amerických bank a Credit Suisse již vypadalo na otočení trendu, v první půlce dubna však opět koruna posilovala a na páru s eurem i dolarem udělala nová roční maxima. Ve srovnání s eurem jsme již dokonce nebyli ani příliš daleko od historických maxim z roku 2008. Nyní si však vzala na chvilku odpočinek, to souvisí zejména s opětovnými obavami o globální recesi. V takovém případě by investoři rozhodně přesouvali své prostředky z exotických měn jako je koruna do bezpečnějších.

Co se týká samotných důvodů historického posilování, ve střední a západní Evropě máme jednu z nejvyšších úrokových sazeb, což dělá krunu pro investory velmi atraktivní a spekulace proti ní pak poměrně drahá. Vyšší úrokovou sazbu mají jen v Maďarsku. Na rozdíl od Maďarské národní banky, ČNB má velmi bohaté devizové rezervy, které si vybudovala z let, kdy držela kurzový závazek na páru s eurem. A tyto rezervy se rozhodně nebojí použít na obranu koruny. Silnější koruna totiž znamená menší inflační tlaky. Stále extrémně vysoká inflace navíc vytváří tlak na vedení ČNB, aby úrokové sazby dále zvyšovalo nebo alespoň drželo na vyšší úrovni delší dobu. To je pro investory také atraktivní. Pozitivní je také pohled na český průmysl, který je silnější, než se čekalo.

Může koruna ještě víc posílit, nebo je její oslabení z posledních dní začátkem nového trendu?

Záležet bude na celkové náladě na trhu. Pokud se obavy o americké banky a recesi opět upozadí, věřím v návrat risk-on sentimentu. V takovém případě je docela možné, že koruna nabere druhý dech, a dokonce prolomí hranici 23,00 za euro a 21,00 za dolar. Silná koruna pak může přetrvávat dlouhodobě. Výraznější oslabení očekávám až v případě, kdy se ČNB rozhodne snížit úrokové sazby. To by mohlo přijít možná už ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Výraznější oslabení by samozřejmě způsobily i nenadálé situace jako například prohloubení bankovní krize nebo rovnou ekonomická recese. Takové situace lépe zvládají měny velkých ekonomik, česká koruna je z tohoto pohledu stále exotickou měnou. Ty v dobách nejistot spekulanti opouštejí pro bezpěčnější přístavy.

Jaké faktory by měli obchodníci v souvislosti s kurzem koruny sledovat nejvíc?

Rozhodně to jsou zasedání ČNB a proslovy jednotlivých členů bankovní rady. Do června se politika ČNB s velkou pravděpodobností nezmění, v druhé půlce roku by však měla již mít centrální banka dost makroekonomických dat pro její změnu. A to může nastat oběma směry. Během června by měly být zveřejněny údaje o růstu mezd za první čtvrtletí. Pokud bude v procentech více než dvouciferný, může i výrazně holubičí rada uvažovat o kosmetickém navýšení úrokových sazeb. A to zejména v případě, kdy bude jádrová inflace stále výrazně nad 10 %.

Otázkou však je, jak by zareagoval trh. Logickou reakci by bylo posílení koruny, trh však tento krok nemusí pochopit. ČNB byla po změně vedení na křižovatce a vydala se jedním směrem, tedy nezvyšování úrokových sazeb a ovlivňování kurzu pomocí devizových rezerv. Otočení směru by trh asi nepochopil. Proto očekávám úrokové sazby na současné úrovni minimálně do podzimu. V případě poklesu meziroční inflace na jednociferné hodnoty a menšího růstu mezd by mohlo dojít k prvnímu snížení sazeb možná již v záři. To sama naznačila i Eva Zamrazilová.

Obchodníci by měli sledovat i data o inflaci a průmyslu nejen v rámci ČR, ale i EU. Důležité bude také nastavení měnové politiky ze strany ECB. Od té očekáváme při pohledu na současnou inflaci další utahování úrokových sazeb, která by tak mohly vystoupat až na 4 %. Jak se bude snižovat úrokový diferenciál mezi korunou a eurem, tak bude pro investory koruna méně atraktivní. Nějaké výrazné oslabení třeba přes 24,50 za euro však neočekávám. V takovém případě by patrně zakročila sama ČNB a intervenovala pomocí devizových rezerv na posílení kurzu. Silná koruna ostatně působí protiinflačně.

Můžeš čtenářům pospat, jak vypadá váš běžný pracovní den?

Jsem spíše ranní ptáče a tu nejnáročnější práci se snažím dělat hned jako první. Má práce dokáže být opravdu různorodá. Dělám jak pravidelné webináře k nám na YouTube, tak i můj vlastní “seriál” s názvem Investiční Memento, který pravidelně publikuji i zde na Roklenu. Takovou odlehčenější formou se dívám na to nejdůležitější, co proběhlo na finančních trzích přes týden. Dále se pak hodně věnuji psaní, ať už se jedná o vzdělávací články k nám na web, pro partnerské weby nebo média. Pravidelně jsem také hostem různých zpravodajských relací, ať už v ČT nebo na Prima CNN. Můj záběr je opravdu různorodý a komentuji vše od cen pohonných hmot po stav ekonomiky až po vývoj koruny. Hodně času také věnuji celkovému průzkumu zajímavých článků, webů a vzdělávání. Náladu mi pak samozřejmě dokáže vylepšit nějaký povedený obchod ?? Jelikož jsou pro mě zajímavé primárně americké trhy, obchoduji spíše později odpoledne a večer.

Petr Lajsek se na finančních trzích se pohybuje od roku 2014. Obdobně jako mnoho investorů začínal s obchodováním na forexu podle technické analýzy. Postupně své obzory rozšířil i o obchodování komodit, kryptoměn a dlouhodobější investice do akcií a ETF fondů. Zaměřuje se na fundamentální a technickou analýzu. Využívá je k identifikaci trendů na světových finanční trhy.

Zdroj: Purple Trading

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Rozhovory

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688