ec.europa.eu (Evropská komise)
Akcie ve světě  |  03.05.2023 17:33:39

Boj proti korupci - přísnější pravidla v EU i ve světě

Evropská komise dnes přijala přísnější opatření v boji proti korupci nejen v EU, ale i ve světě. Plní tak závazek, který vyjádřila předsedkyně Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2022.

Dnes předložené protikorupční návrhy představují milník v boji proti korupci na vnitrostátní i unijní úrovni. Evropská komise má v úmyslu svou činnost v této oblasti zintenzivnit. Na základě již zavedených opatření chce lépe začlenit prevenci korupce do koncepce politických opatření a programů EU a aktivně podporovat členské země EU při zavádění účinných protikorupčních opatření a právních předpisů. Prostřednictvím výročných zpráv o právním státu Komise rovněž monitoruje vývoj v této oblasti na vnitrostátní úrovni a identifikuje výzvy a problémy související s doporučeními členským zemím.

Nový soubor opatření zahrnuje přísnější pravidla, která kriminalizují trestné činy korupce a harmonizují tresty v celé EU. Dále sem spadá návrh vysokého představitele pro SZPB na zavedení zvláštního režimu sankcí v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky (SZBP), který se zaměřuje na závažné korupční činy ve světě. Tento návrh Komise podpořila. Nová opatření kladou velký důraz na prevenci korupce a vytvoření kultury mravní integrity, v níž není korupce tolerována. Kromě toho se zaměřují na posílení donucovacích nástrojů.

Hlavní prvky návrhu:

I. Sdělení o boji proti korupci

Ve společném sdělení Evropská komise a vysoký představitel pro SZBP propojují stávající činnost a vytvářejí nové směry a nástroje na úrovni EU i členských zemí, jež zároveň přispívají k našemu závazku bojovat proti korupci na celosvětové úrovni. Celounijní síť boje proti korupci, která sdružuje donucovací orgány, veřejné orgány, odborníky z praxe, občanskou společnost a další zúčastněné strany, bude působit jako katalyzátor prevence korupce v celé EU a bude rozvíjet osvědčené postupy a praktické pokyny. Jedním z hlavních úkolů této sítě bude pomáhat Evropské komisi při mapování společných oblastí, v nichž je riziko korupce v celé EU vysoké. Činnost sítě poslouží jako podklad pro protikorupční strategii EU, která bude připravena po konzultaci s Evropským parlamentem a Radou tak, aby se maximalizoval dopad a soudržnost opatření EU.

V orgánech EU je tolerance vůči korupci nulová. Sdělení proto také podrobně popisuje pravidla etiky, integrity a transparentnosti, která byla zavedena s cílem korupci v orgánech EU předcházet. Tento rámec musí být nejen přísně a konzistentně uplatňován, ale musí být také průběžně aktualizován.

II. Přísnější pravidla boje proti korupci

Evropská komise navrhuje novou směrnici o boji proti korupci. Tento návrh usiluje o modernizaci stávajícího protikorupčního právního rámce EU:

a) Prevence korupce a vytvoření kultury mravní integrity

  • zvyšování povědomí o korupci prostřednictvím informačních a osvětových kampaní a výzkumných a vzdělávacích programů s cílem snížit riziko korupce a s ní souvisejících trestných činů
  • zajištění odpovědnosti veřejného sektoru podle nejvyšších standardů, a to uložením povinnosti členským zemím přijmout účinná opatření týkající se otevřeného přístupu k informacím veřejného zájmu, zveřejňování a řešení střetů zájmů ve veřejném sektoru, zveřejňování a ověřování majetku veřejných činitelů a regulace interakce mezi soukromým a veřejným sektorem
  • zřízení specializovaných protikorupčních orgánů a zajištění odpovídajících zdrojů a odborné přípravy pro orgány odpovědné za prevenci korupce a boj proti ní

b) Jeden právní akt pro všechny typy trestních činů korupce a sankcí

  • rozšíření definice trestných činů stíhaných jako korupce tak, aby zahrnovaly nejen úplatkářství, ale také zpronevěru, nepřímé úplatkářství, zneužití funkce a také maření spravedlnosti a nezákonné obohacování v souvislosti s korupčními trestnými činy (Návrh stanoví, aby všechny trestné činy uvedené v Úmluvě Organizace spojených národů proti korupci byly trestány také podle práva EU, a propojuje korupci ve veřejném a soukromém sektoru.)
  • zvýšení úrovně trestních sankcí pro fyzické i právnické osoby a harmonizace mezi přitěžujícími a polehčujícími okolnostmi

c) Účinné vyšetřování a stíhání trestných činů korupce

  • Vyšetřovací nástroje: Členské země EU budou muset zajistit, aby donucovací orgány a žalobci měli pro boj proti korupci k dispozici vhodné vyšetřovací nástroje.
  • Imunita nebo výsady v případě vyšetřování a stíhání: Členské země EU budou muset zajistit, aby výsady a imunita mohly být během vyšetřování korupce včas zrušeny prostřednictvím účinného a transparentního postupu předem stanoveného zákonem.
  • zavedení minimálních pravidel pro promlčecí lhůty s cílem zajistit dostatek času na to, aby mohli být obvinění z trestných činů korupce postaveni před soud

III. Rozšíření souboru sankcí SZBP na závažné korupční činy

Sankce EU pomáhají dosahovat klíčových cílů SZBP, mezi něž patří zachování míru, posilování mezinárodní bezpečnosti a upevňování i podpora demokracie, mezinárodního práva a lidských práv. Díky novému návrhu vysokého představitele pro SZPB, který podporuje i Komise, se EU bude moci zaměřit na závažné korupční činy po celém světě bez ohledu na to, kde k nim dojde. Návrh tak doplní a posílí vnitřní i vnější nástroje, které má EU v boji proti korupci k dispozici, a ukáže odhodlání Unie používat v tomto boji veškeré nástroje, včetně sankcí SZBP.

Další postup

Navrhovanou směrnici o boji proti korupci budou muset nejdříve projednat a přijmout Evropský parlament a Rada.

Rada také bude muset projednat a schválit nový navržený rámec sankcí SZBP zaměřených na korupci.

Souvislosti

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2022 uvedla, že je v boji proti korupci třeba přijmout rozhodná opatření.

Korupce značně poškozuje společnost, demokracii, ekonomiku i jednotlivce. Oslabuje instituce, na jejichž činnosti společnost závisí, a snižuje jejich důvěryhodnost i jejich schopnost provádět veřejnou politiku a poskytovat kvalitní veřejné služby. Působí jako faktor umožňující organizovanou trestnou činnost a nepřátelské zahraniční vměšování. Úspěšná prevence korupce a boj proti ní mají zásadní význam jak pro ochranu hodnot EU a účinnosti jejích politických opatření, tak pro zachování právního státu a důvěry ve vládu a veřejné instituce.

Korupce je ze své podstaty obtížně kvantifikovatelná, nicméně i konzervativní odhady naznačují, že stojí ekonomiku EU nejméně 120 miliard eur ročně. Negativní dopady korupce jsou pociťovány po celém světě. Brzdí totiž úsilí o zajištění řádné správy věcí veřejných a prosperity a o splnění cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje.

Globální indexy korupce řadí mnoho členských států EU mezi nejméně zkorumpované země na světě. Korupci však za velký problém považuje v EU i nadále řada lidí. Z údajů Eurobarometru totiž vyplývá, že v roce 2022 se 68 % Evropanů domnívalo, že korupce je v jejich zemi rozšířená, a pouze 31 % bylo toho názoru, že úsilí jejich vlády v boji proti korupci je účinné.

Další informace

Časté otázky: Přísnější pravidla boje proti korupci v EU i ve světě

Infopřehled: Přísnější opatření EU v boji proti korupci

Společné sdělení Evropskému parlamentu, Radě a Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru o boji proti korupci

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o boji proti korupci prostředky trestního práva

Společný návrh nařízení Rady o omezujících opatřeních proti závažné korupci

Internetové stránky týkající se boje proti korupci

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688