Fidelity International (Fidelity International)
Makroekonomika  |  03.05.2023 15:22:30

Data za 80 let (a 11 recesí) naznačují, že zpřísnění finančních podmínek vždy vedlo k recesi


Z historického hlediska vedlo zpřísnění finančních podmínek, podobně jako jsme byli svědky v posledním roce, vždy k recesi. Odhadnout potenciální závažnost je však složitější.

V posledních měsících se většina investorů přestala ptát, zda zvýšení úrokových sazeb Federálního rezervního systému povede k tvrdému přistání, ale začali řešit, jak tvrdé toto přistání bude. A zatímco mnozí hledají vysvětlení pro současnou situaci v předchozích epizodách zpřísňování sazeb, ekonomická historie nemá tendenci se ani tak opakovat, jako tvořit podobnosti.


Když se podíváme na změny reálného výnosu desetiletého dluhopisu v USA v období 12 měsíců před každou recesí od druhé světové války zjistíme, že čím větší bylo zpřísnění, tím vyšší byla následně nezaměstnanost. Z tohoto jednoduchého lineárního vztahu vyplývá, že současná míra nezaměstnanosti na základě maximální změny desetiletých reálných výnosů dluhopisů, která byla dosud zaznamenána (282 bazických bodů) by se mohla zvýšit o více než 3procentní body. To by znamenalo, že nás čeká měkčí ze spektra "bilanční" recesehluboká recese je často prohloubena tím, že domácnosti a/nebo podniky snižují zadlužení ve své bilanci.

Minulá výkonnost však samozřejmě není zárukou budoucích výsledků. Víme, že zpřísňující se finanční podmínky nejsou jedinou proměnnou, která je ve hře. Graf ukazuje historické případy, kdy podobná úroveň zpřísnění měla jiné účinky. Například recese v letech 1960-61 byla relativně krátká a předcházela třetímu nejdelšímu období hospodářské expanze v historii USA. Přeskočíme-li na začátek 80. let 20. století, máme tu archetypální recesi, která byla výsledkem rychlého a vytrvalého zvyšování úrokových sazeb Paulem Volckerem.

I když se pořád domníváme, že současné utahování finančních podmínek zcela jistě povede k recesi, očekáváme, že pokles nebude tak hrozný, jako v minulosti. Jedním z důvodů je, že rozvaha amerických domácností je celkově poměrně zdravá. Zadlužení v poměru k disponibilnímu příjmu se sice teprve nedávno dostalo nad úroveň před covidem, což ale stejně bylo výrazně nižší než nejvyšší hodnoty před globální finanční krizí. V důsledku toho odhadujeme 80% pravděpodobnost "cyklické" recese, při níž se míra nezaměstnanosti zvýší přibližně o 1,5-2 procentní body.

Jak však ukázaly nedávné otřesy v bankovním sektoru, vzhledem k výši zadlužení v systému se skrývají křehká místa, která by ještě mohla ovlivnit rovnováhu rizik. Pro investory je proto nejlepší sledovat současnost a zároveň hledat vodítka v minulosti. 

Fidelity International

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa – v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hongkongu, Tokiu, Singapuru, Soulu, Dillí, Bombaji a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld. USD (assets under administration) a globálně pro klienty investovala 290 mld. USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou.

V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Více informaci na: www.fidelity.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688