Z domova  |  03.05.2023 12:27:36

Počet zemřelých v Česku zůstává celkově nadprůměrný - vyplývá to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu k 11.4.

Počet zemřelých zůstává celkově nadprůměrný, ačkoli oproti rokům 2020-2021 hlavním covidovým obdobím klesla. Zároveň ročník narozených v roce 2022 zůstává celkově nejslabším za posledních 18 let.

V roce 2022 zemřelo 120,2 tisíce obyvatel Česka, meziročně o 19,7 tisíce méně. Mírně vyšší úhrn zemřelých ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 je z větší části odrazem stárnutí populace, nicméně naděje dožití při narození i přes meziroční znatelný růst (o 2,0 roku na 76,1 let pro muže a o 1,4 roku na 81,9 let pro ženy) zůstala o 0,2 resp. 0,3 roku nižší, než jaká byla v roce 2019.

V průběhu roku 2022 počet obyvatel České republiky vzrostl o 16,7 tisíce na 10 milionů 533 tisíc. Převaha zemřelých nad živě narozenými činila 20,4 tisíce osob, přesto však naše populace díky ziskům ze zahraniční migrace rostla. V roce 2022 se do České republiky přistěhovalo (a získalo standardní dlouhodobé vízum či povolení pobytu) 57,1 tisíce osob, naopak u 20,1 tisíce došlo k ukončení registrovaného pobytu. (Údaje nezahrnují osoby s udělenou dočasnou ochranou v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině vyvolaným ruskou invazí.)

„Klesající trend počtu narozených dětí je patrný s výjimkou roku 2021 již od roku 2018. Meziroční úbytek narozených v loňském roce byl však výraznější než v předcházejících letech a 11% propad byl dokonce největší od poloviny 90. let 20. století. Celkem se loni živě narodilo 99,8 tisíce dětí a po 17 letech tak roční úhrn znovu nepřekročil hranici 100 tisíc,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu ve svém komentáři.

Ze Zprávy o očekávaném vývoji úmrtnosti, plodnosti a migrace v České republice vyplývá, jaký bude očekávaný vývoj úmrtnosti v nadcházejících letech.

Vzhledem k úzké vazbě ČR na evropský prostor bylo předpokládáno, že vývoj v ČR bude sledovat trajektorii vývoje dosud pozorovaného v evropských zemích s vysokou nadějí dožití. Základem projekčního modelu jsou proto dosavadní trendy v těchto zemích v období 19802015, které jsou (dle podrobných datových analýz) pro současný a budoucí vývoj nejvíce relevantní.

V prvních osmi týdnech letošního roku se průměrně měsíčně pohybovala úmrtnost v rozmezí mezi 2 888 osob v prvním týdnu a  2 226 osob v osmém týdnu tohoto roku.


Zdroj: Veřejná databáze ČSÚ


Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688