Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  03.05.2023 10:53:06

Umělá inteligence je blíž než kdykoli předtím. Investorům nabízí nové příležitosti

Umělou inteligenci používáme v každodenním životě, ať už vědomě či nevědomě, protože proniká do různých oblastí našeho života, jako je bankovnictví, marketing, IT sektor nebo doprava. Její využití najdeme ve všech segmentech souvisejících s automatizací. Z dlouhodobého hlediska je její přijetí alespoň do určité míry nevyhnutelné. Rozšíření umělé inteligence v různých technologiích však představuje pro investory také zajímavou příležitost, jak diverzifikovat své investiční portfolio. 

Je logické, že pokrok AI by měl být regulován, aby nenarušoval fungování společnosti. Obavy v tomto ohledu vyjádřily v posledních týdnech zejména známé osobnosti technologického sektoru. Celkem více než 2 600 významných osobností, včetně Elona Muska a Stevena Wozniaka, podepsalo otevřený dopis vyzývající k zastavení vývoje umělé inteligence nejméně na šest měsíců.

Obavy z budoucnosti

Institut budoucnosti života (Future of Life Institute, FOLI) rovněž vyzývá ke zpomalení výcviku systémů umělé inteligence, jako je nejnovější model GPT-4, který byl zpřístupněn 14. března 2023 a získal si obrovskou popularitu.  FOLI varuje, že soupeření mezi společnostmi o vedoucí postavení by mohlo způsobit, že se vývoj AI vymkne kontrole. Stroje by mohly vytvářet propagandu, hoaxy, hluboké podvrhy, příliš nekontrolovatelně automatizovat pracovní místa a obecně narušovat sociální systémy.  Lidé by následně nebyli schopni rozlišit, co je skutečné a co je generováno pokročilým vizuálním nebo textovým softwarem. Institut také vyzval vlády, aby se zapojily do moratoria, pokud jejich návrh na zastavení vývoje nezačne platit okamžitě.

Problémy spojené s rychlým vývojem

Tato výzva nastolila otázku, zda dokážeme správně naložit s vysokým potenciálem umělé inteligence, ale také problém možné ztráty některých pracovních míst a s tím související nezaměstnanosti. Podle analýz společnosti Goldman Sachs by umělá inteligence mohla připravit o práci více než 300 milionů lidí na celém světě, z toho dvě třetiny v Evropě a USA. Nejvíce by byly zasaženy země s rozvinutou ekonomikou a nižším podílem výroby, včetně Japonska a Spojeného království. Naopak země s vyšším podílem výroby, jako je Čína, Indie nebo Vietnam, by byly méně ohroženy. Podíváme-li se však na problém z druhé strany, ekonomové z Goldman Sachs předpovídají, že umělá inteligence by mohla během deseti let pomoci zvýšit globální HDP až o 7 %. Zničí některá pracovní místa, ale vytvoří nová, ale pravděpodobně také prohloubí rozdíly mezi bohatými a chudými.

Odpůrci versus zastánci

Názory na umělou inteligenci a její užitečnost pro lidstvo rozdělují odbornou veřejnost na dva tábory. Zatímco jedni varují před jejím rychlým rozvojem, druzí vidí její potenciál. Například Bill Gates považuje pozastavení vývoje za zbytečné. Podle něj by se společnost měla spíše zaměřit na její efektivnější využití. Společnost Microsoft, kterou Gates založil, investovala do OpenAI, nejslibnějšího projektu společnosti, přibližně 10 miliard dolarů a zajistila si tak vedoucí postavení na trhu mezi ostatními technologickými giganty. K vývoji pokročilejších modelů využívá vlastní cloud, čímž vytváří dobré zázemí pro rychlý růst v rámci AI. 

Investice do AI

Jedná se o jednu z nejrychleji rostoucích oblastí na trhu, která má rozhodně velký potenciál z hlediska investičních příležitostí. Stačí jen identifikovat společnosti s nejlepším zázemím, přičemž konkurence neustále roste. Společnost Google má svého vlastního chatbota s názvem Bard, který se stal souběžníkem ChatGPT, protože nové čipy společnosti Google jsou údajně až 1,7krát rychlejší a 1,9krát energeticky úspornější než čip A100 společnosti Nvidia. Čínská společnost Baidu má svého vlastního bota jménem Ernie a Apple již dlouho používá Siri. Vývoj je opravdu velmi rychlý a společnosti jako Alphabet, IBM, Amazon, Microsoft, Apple nebo Tesla chtějí být na nové okolnosti připraveny. Nejznámější společnost z oblasti vývoje AI, OpenAI, je sice neobchodovatelná, ale stále je tu portfolio čipových lídrů, jako je zmíněná NVidia. Čipy jsou pro fungování AI zásadní a jejich výroba je úzce spjata s technologickým průmyslem. Kromě toho je v tomto ohledu jistě zajímavé zaměřit se na akcie společností jako Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Accton Technology nebo Wiwynn. Neustále však vznikají například nové startupy a fondy zaměřené na tento typ investic, takže je třeba sledovat dění ve světě a najít nejvhodnější investiční příležitosti, kterých je v případě umělé inteligence mnoho.

Olivia Lacenova, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd..

 

 

 

 

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688