ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.05.2023 17:59:46

Komise přijímá mimořádná a dočasná preventivní opatření týkající se dovozu některých produktů z Ukrajiny - opatření vstoupí v platnost 2. května a budou platit do 5. června

Evropská komise dnes na základě ochranné doložky podle nařízení o autonomních obchodních opatřeních přijala mimořádná a dočasná preventivní opatření týkající se dovozu určitých produktů z Ukrajiny. Tato opatření jsou nezbytná vzhledem k mimořádným okolnostem závažných logistických překážek v pěti členských státech. Opatření se týkají pouze čtyř zemědělských produktů (pšenice, kukuřice, řepky olejky a slunečnicových semen) pocházejících z Ukrajiny a mají za cíl zmírnit logistické překážky související s těmito produkty v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Opatření vstoupí v platnost dne 2. května a budou platit do 5. června 2023.

Během tohoto období mohou být pšenice, kukuřice, řepka olejka a slunečnicová semena pocházející z Ukrajiny nadále propouštěny do volného oběhu ve všech členských státech Evropské unie kromě uvedených pěti členských států v přední linii: Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. Produkty se v těchto pěti členských státech mohou nadále pohybovat nebo mohou být přes ně přepravovány prostřednictvím společného celního režimu tranzitu či mohou směřovat do země nebo na území mimo EU.

Současně se Bulharsko, Maďarsko, Polsko a Slovensko zavázaly, že zruší svá jednostranná opatření týkající se pšenice, kukuřice, řepky olejky a slunečnicových semen, jakož i veškerých dalších produktů pocházejících z Ukrajiny.

Opatření řeší obavy zemědělců v těchto členských státech sousedících s Ukrajinou a zároveň potvrzují pevné odhodlání EU podporovat Ukrajinu a zachovat její schopnost vyvážet obiloviny, které jsou zásadní pro zásobování světa a udržení nízkých cen potravin, a to ve světle obrovských výzev, které představuje nevyprovokovaná ruská agrese.

Tato opatření jsou součástí celkového podpůrného balíčku předkládaného Komisí a budou doplněna finanční podporou pro zemědělce v uvedených pěti členských státech a dalšími opatřeními k usnadnění tranzitu ukrajinského vývozu obilovin přes trasy solidarity do jiných členských států a třetích zemí.

Komise je připravena znovu zavést preventivní opatření i po skončení platnosti stávajícího nařízení o autonomních obchodních opatřeních dne 5. června 2023, pokud bude mimořádná situace pokračovat.

Po vstupu tohoto nařízení v platnost je Komise kromě toho připravena zahájit posouzení situace na trhu Unie s jinými citlivými produkty v rámci zrychleného ochranného postupu podle návrhu Komise na nové nařízení o autonomních obchodních opatřeních.

Souvislosti

EU dočasně liberalizovala veškerý svůj dovoz z Ukrajiny a do 5. června 2023 pozastavila svá opatření na ochranu obchodu uplatňovaná vůči ukrajinským společnostem. Díky těmto opatřením EU výrazně podporuje válkou zmítané ukrajinské hospodářství. Zavedla rovněž trasy solidarity s cílem zajistit, aby se ukrajinské obiloviny mohly dostat do nejpotřebnějších zemí, neboť ruská válečná agrese vážně omezila přístup Ukrajiny do jejích černomořských přístavů. Trasy solidarity mezi EU a Ukrajinou se staly pro ukrajinské hospodářství životně důležitou pomocí a novým propojením s Unií a rovněž slouží k předcházení celosvětové potravinové krizi.

Prudký nárůst dopravy na hranicích mezi Ukrajinou a EU měl dopad na náklady na logistiku a vytvořil překážky, které vedly k nasycení skladovacích kapacit a logistických řetězců. Tyto mimořádné okolnosti ovlivňují v uvedených členských státech hospodářskou životaschopnost místních výrobců. Komise posoudila situaci jako důvod k okamžitému jednání podle čl. 4 odst. 9 nařízení o autonomních obchodních opatřeních.

Další informace

Prováděcí nařízení Komise, kterým se zavádějí preventivní opatření týkající se některých produktů pocházejících z Ukrajiny

Obchodní vztahy EU s Ukrajinou

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Út 13:24  New EU fiscal rules approved by MEPs europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Út 13:15  Právo na opravu: Snazší opravy, které pro spotřebitele budou atraktivnější europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Po 16:23  Brusel očima Eurocenter Euroskop (euroskop.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688