Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  03.05.2023 10:22:36

Šéf makro oddělení Fidelity: Úroky nemohou růst až na Měsíc!

Šéf makro oddělení Fidelity: Úroky nemohou růst až na Měsíc!

10:22 3. května 2023
Šéf makro oddělení a strategické alokace aktiv společnosti Fidelity Salman Ahmed, zdroj: Crestcom, Fidelity

Probíhající utahování měnové politiky je významné. Existuje velké riziko, že to Evropská centrální banka přežene. Úrokové sazby nemohou růst až na Měsíc. České ekonomice by mělo pomoci zpomalení evropského růstu. Česká národní banka může sazby ještě navýšit. Jejich držení na vyšších restriktivních úrovních po delší dobu je ale také utažení, řekl v rozhovoru pro Roklen24 šéf makro oddělení a strategické alokace aktiv společnosti Fidelity International Salman Ahmed. Jaký je jeho výhled pro evropskou, potažmo českou ekonomiku? A jaká jsou rizika výhledu? Dozvíte se ve video rozhovoru!

Podle Salmana centrální banky inflaci sníží. Otázkou je, jakou cenu jsou připraveny za to zaplatit. Měnověpolitické utažení je již teď významné, což je vidět například v oblasti přísnějších podmínek poskytování úvěrů. Evropská periferie je zranitelná, rizikem je až příliš silné měnověpolitické zpřísnění, nikoliv přetrvávající inflace. Dle výhledu Fidelity by případná stagflace neměla v Evropě zapustit kořeny. S ohledem na české prostředí nikdo netvrdí, že sedmiprocentní sazba nemá žádné dopady. Jde o restriktivní úrovně, tím pádem je stabilita vyšších úroků po delší dobu také utahováním. K tomu se přiklánějí klíčové centrální banky namísto zvyšování sazeb donekonečna, uzavřel.

V příštích dnech vydáme druhou část rozhovoru, ve které jsme se zaměřili na situaci americké ekonomiky a na to, jak v současném tržním prostředí investovat.

Zdroj: Roklen, Fidelity International

Salman Ahmed nastoupil do společnosti Fidelity v srpnu 2020 na pozici vedoucího makro oddělení a strategické alokace aktiv. Dříve působil jako spolupředseda Global Investment Committee a jako hlavní investiční stratég ve společnosti Lombard Odier IM (LOIM). Předtím, než Salman strávil téměř osm let ve společnosti LOIM, byl v letech 2009-2012 vedoucím globálního makro oddělení ve společnosti Edf trading. Téměř pět let také působil ve společnosti Goldman Sachs International jako ekonom v rámci globálního makro týmu. Svou kariéru v oblasti financí zahájil v roce 2001 ve společnosti Watson Wyatt (nyní Towers Willis Watson).

Zdroj: Roklen, Fidelity International

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688