Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Úvěry, půjčky  |  03.05.2023 09:42:23

V nejbližších měsících si plánuje půjčit více než pětina Čechů - vyplývá z průzkumu, který byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos pro mBank

Postoj Čechů k využití spotřebitelského úvěru je srovnatelný s předchozím obdobím (podzim 2022). Celkem 22 % respondentů aktuálně zvažuje, že si půjčí – 9 % si myslí, že tak bude muset neplánovaně učinit na jaře nebo v létě, 8 % má dlouhodobý cíl, který podpoří vypůjčenými prostředky, a 5 % plánuje konsolidaci a navýšení půjček. Vyplývá to z průzkumu, který se pro mBank zrealizoval prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Výsledky průzkumu ukázaly, že dalších 9 % respondentů, kteří si plánovali půjčit, odkládá účel půjčky (na podzim 2022 to bylo 10 %). Až 44 % Čechů si půjčit nepotřebuje a čtvrtina (25 %) se odmítá zadlužit.

Celková ekonomická situace se v současnosti výrazněji mění. Jak se daří českým domácnostem? 30 % dotázaných v současné době vychází s penězi spíše z měsíce na měsíc a neví, jak se situace vyvine. Dalších 15 % deklaruje, že má obvykle tříměsíční finanční rezervu a pravděpodobně ji postupně využije (na podzim roku 2022 to bylo 20 % dotázaných.) Přibližně pětina (18 %) Čechů očekává, že bude muset v blízké budoucnosti svou finanční situaci řešit – 4 % tvrdí, že na jaře/v létě nevyjdou s penězi a budou si muset půjčit, 10 % v současné době se svými financemi sotva vyjde a bude muset požádat o pomoc rodinu, něco prodat nebo získat další příjem a 4 % uvažují o konsolidaci kvůli snížení měsíčních splátek. Více než třetina (36 %) uvádí, že jim aktuální finanční prostředky postačují a jejich situace se nijak zásadně nemění. Zajímavé je, že více než polovina vysokoškolsky vzdělaných lidí hodnotí svou situaci jako stabilní a očekává, že taková i zůstane. Vzdělanější lidé zároveň častěji čerpají z finančních rezerv.

„V mBank situaci na trhu sledujeme a klientům jsme odpovědným partnerem i v oblasti spotřebitelských úvěrů. Ke každému jednotlivci přistupujeme vždy individuálně, rádi klientům pomůžeme zorientovat se v jejich financích a přijdeme s možnostmi, jak jejich situaci vyřešit,“ vysvětluje Kateřina Veselá, manažerka pro nehypoteční úvěry mBank pro Českou republiku a Slovensko.

V porovnání s průzkumem z podzimu 2022 se nyní účel půjčky mírně mění. Zatímco v tom předchozím si nejvíce lidí plánovalo půjčit na účty za poplatky či roční vyúčtování za elektřinu a plyn, v současnosti převažuje půjčka na rekonstrukci (14 %; na podzim 2022 to bylo 9 %). Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi si budou půjčovat také na auto (8 %; na podzim 2022 to bylo 6 %). Na poplatky či roční vyúčtování za energie si plánuje půjčit 9 % Čechů (na podzim 2022 to bylo 14 %).

Češi, kteří v současné době zvažují čerpání finanční rezervy (15 %), ji nejčastěji využijí na rekonstrukci (18 %), investici do zateplení (10 %) nebo automobil (9 %). V předchozím průzkumu to bylo nejčastěji na poplatky nebo roční vyúčtování za energie a na renovaci.

Banky ke spotřebitelským úvěrům obvykle nabízejí také pojištění schopnosti splácet. Tento typ pojištění pozitivně hodnotí téměř třetina (29 %) respondentů. Další přibližně pětina (21 %) by o něm uvažovala a téměř čtvrtina (24 %) by si takové pojištění nesjednala. „Naše klienty vždy upozorňujeme na výhody pojištění schopnosti splácet, které je v naší bance s dvojnásobným plněním. Nejenže za klienta uhradíme splátku půjčky, ale stejnou částku mu navíc zašleme i na jeho účet. V nepředvídatelných situacích ho takové pojištění ochrání a nemusí se tak obávat výpadku příjmu,“ dodává Kateřina Veselá.

Při výběru konkrétního spotřebitelského úvěru více než pětina (22 %) Čechů spoléhá na svou hlavní banku, do které si posílají měsíční příjem, a 13 % respondentů by se obrátilo na ni, ale pro jistotu by se podívalo i na nabídku jiné banky. Nejčastěji však Češi porovnávají nabídky více bank (43 %). Zajímavé je, že čím vyšší vzdělání mají, tím častěji by porovnávali více možností (střední odborné vzdělání s výučním listem – 37 %, střední vzdělání s maturitou – 49 %, vysokoškolské vzdělání – 50 %). Naopak čím nižší vzdělání, tím častěji by šli pro nabídku pouze do své hlavní banky (střední odborné vzdělání s výučním listem – 25 %, střední vzdělání s maturitou – 21 %, vysokoškolské vzdělání – 14 %).

Při výběru půjčky se Češi rozhodují především podle výše úrokové sazby. Dalšími faktory jsou dodatečné nebo skryté poplatky a vyhovující výše měsíčních splátek. Zohledňují však také celkovou RPSN a celkovou zaplacenou částku.

Sběr dat se realizoval prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Probíhal v únoru 2023 mezi online populací ČR ve věku od 25 do 60 let, N = 1 500 respondentů.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688