Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  03.05.2023 07:29:05

Americká centrální banka naposledy zvedne úrokové sazby (Ranní zpráva z finančního trhu)

Fed dnes podle našeho odhadu zakončí cyklus zvyšování úrokových sazeb. V rozmezí 5,00-5,25 % by klíčová úroková sazba měla podle nás zůstat až do příštího roku. Předstihové indikátory z amerických služeb potvrdí jejich dobrou kondici. Stále solidní počet nově vytvořených pracovních míst v soukromé sféře by měl přinést dubnový ADP report. V eurozóně je kalendář prázdný. Hlavní domácí událostí bude zasedání České národní banky. Ta zřejmě ponechá sazby beze změny a zopakuje, že mohou na vyšší úrovni zůstat po delší dobu. My jejich první snížení očekáváme v září letošního roku.

ČNB ponechá sazby beze změny

Americká centrální banka dnes zvýší úrokové sazby o dalších 25 bb na jejich terminální úroveň 5,00-5,25 %. Vzhledem ke stále utaženému trhu práce, což dnes pravděpodobně potvrdí i zveřejněný ADP report, je podle našeho odhadu na této úrovni ponechá až do začátku příštího roku. Trh ve svých cenách zahrnuje očekávání více než dvojího snížení úrokových sazeb do konce letošního roku. To vzhledem k aktuální kondici americké ekonomiky považujeme za neopodstatněné. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/421jloj.

Z dat stojí za pozornost i americké ISM a PMI indexy ze služeb. Oba indikátory by měly potvrdit dobrou kondici tohoto sektoru na rozdíl od oblasti průmyslu, která již vykazuje známky zpomalování.

Česká národní banka na rozdíl od té americké ponechá úrokové sazby dnes beze změny. Stabilitu repo sazby na současných 7 % očekáváme až do září letošního roku, kdy by mohlo dojít k jejímu prvnímu snížení. Ještě na konci roku 2023 by se ale podle naší prognózy měla nacházet na úrovni 6,25 %, na konci roku 2024 by měla klesnout na 4,25 % a rovnovážných 3 % dosáhnout až na konci roku 2025. Pokud jde o rétoriku, centrální banka zřejmě zopakuje, že úrokové sazby mohou na vyšší úrovni zůstat po delší dobu a že je připravena zasáhnout, pokud by hrozilo rozjetí mzdové spirály a inflaci se nedařilo zkrotit. Očekávání snižování sazeb zřejmě vyhodnotí opět jako předčasná. Více se ČNB věnujeme v našich Ekonomických výhledech, které jsme vydali minulý týden: https://bit.ly/CEO_2Q23_CZ.

Výsledek tuzemské ekonomiky za Q1 korunu nerozhýbal

Koruna se včera obchodovala převážně v úzkém pásmu 23,55-23,60 CZK/EUR. K výraznějším pohybům jí nepřiměl ani fakt, že česká ekonomika v prvním kvartále rostla o 0,1 % q/q, a že technická recese z druhé poloviny loňského roku je tedy již definitivně za námi. Zpřesněný odhad by navíc mohl přinést vzestupnou revizi, což některá data (počet vyrobených aut dle AutoSAPu v březnu) naznačují. Více v našem komentáři zde: https://bit.ly/3Hr1q2g. Výsledky svého hospodaření zveřejnil i stát. Ten do konce dubna hospodařil s deficitem ve výši 200 mld. CZK. Jedná se o vůbec nejhorší výsledek za první čtyři měsíce roku. Zatímco příjmy vzrostly meziročně o 11,4 %, a za inflací tak jejich růst stále zaostává, dynamika výdajů letos nabrala na síle a naopak tempo zvyšování spotřebitelských cen výrazně předbíhá. Letošní deficit státního rozpočtu tak patrně znovu překročí hranici 300 mld. CZK. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3Volisl.

Z regionálních měn včera nejvíce posiloval polský zlotý. Ten si připsal 0,8 % a v odpoledních hodinách se obchodoval za 4,57 PLN/EUR, což jsou nejsilnější úrovně za poslední rok. Maďarský forint zpevnil o 0,1 % na 372 HUF/EUR.

Společná evropská měna si toho z úterního obchodování mnoho neodnesla. Posílila o 0,1 % a posunula se na 1,099 USD/EUR. Zveřejněna byla dubnová inflace, která v jádrové složce mírně zpomalila z 5,7 % y/y na 5,6 %. Nejedná se však podle našeho názoru o žádné velké vítězství, neboť kolem 5,5 % zůstane po celé první pololetí letošního roku, přičemž v závěru roku bude na stále vysokých 4 %. Dobrou zprávou nicméně je, že poprvé za 18 měsíců meziměsíčně poklesly ceny potravin.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688