ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.05.2023 21:34:05

Setkání s českým prezidentem Petrem Pavlem, tiskové prohlášení předsedkyně Komise von der Leyenové

Vážený pane prezidente,

velice mě těší, že se zde dnes setkáváme. Jde o poměrně spontánní návštěvu bez dlouhé předchozí domluvy. Proto Vám srdečně děkuji, že jste tuto schůzku umožnil. Velmi mě totiž mrzelo, že jsme se v Bruselu nesetkali. Ještě jednou Vám tedy děkuji za toto pražské setkání. Moje radost z něj je ještě umocněna tím, že k němu dochází v tomto krásném městě, na tomto nádherném hradě.

Nejdříve Vám samozřejmě chci osobně poblahopřát k Vašemu zvolení. A ráda bych také opětovně poděkovala Česku za velmi úspěšné předsednictví Rady ve druhé polovině roku 2022.

Pokud jde o naši dnešní schůzku, velmi se těším na úzkou spolupráci na mnoha tématech, ale samozřejmě především na tématech souvisejících s Ukrajinou – o ní jsme intenzivně diskutovali. Jak víte, Evropská unie a její členské státy jsou odhodlanými zastánci Ukrajiny. Celková finanční podpora činí do dnešního dne 68 miliard EUR. Je to však také každodenní konkrétní pomoc, která musí pokračovat.

Proto chci výslovně poděkovat České republice a skvělým lidem, kteří v ní žijí, a to zejména za příkladnou solidaritu s Ukrajinou a ukrajinskými uprchlíky. Je mi známo, že Češi přijali nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na obyvatele a poskytli těmto lidem pomoc. To je mimořádná a úžasná věc. Jsem za ni opravdu vděčná.

Vy jste se, vážený pane prezidente, nedávno vrátil z Ukrajiny. Znovu jste zopakoval, že jednou z jejich nejnaléhavějších potřeb je munice. Členské státy se již shodly na dalším financování jejích dodávek.

Jsem ráda, že dnes mohu oznámit, že Evropská komise zítra na zasedání kolegia navrhne akt na podporu výroby munice v Evropě. Tento akt podpoří zvýšení a urychlení výroby munice v Evropě, zeštíhlí regulaci a zároveň urychlí povolovací postupy. Jde hlavně o to, že výrobu munice je třeba urychlit a navýšit, protože Ukrajina ji potřebuje nyní. Návrh bude zahrnovat finanční prostředky EU ve výši 500 milionů EUR. S prostředky členských států, které doplní fond Evropské komise ve výši 500 milionů EUR, půjde o finanční pomoc v celkové výši přibližně jedné miliardy EUR.

To je dobrá zpráva pro Ukrajinu a je to také dobrá zpráva o Evropě a její schopnosti se bránit. Není pochyb, že tuto situaci musíme řešit společně. A nepochybuji ani o tom, že Česko a Evropská unie zůstanou jednotné, jsou jednotné a jednotně budou také čelit budoucím geopolitickým výzvám.

Dovolte mi, abych opět poděkovala za dnešní setkání.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688