Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.05.2023 17:16:00

Dominantním příběhem na trhu je nyní prý stagflace. Samotné akcie ale hovoří jinou řečí. Možná o třech medvědech

Občas tu v souvislosti s děním v ekonomice a na finančních trzích zmiňuji efekt sebenaplňujících se proroctví. Tímto tématem se více zabývá třeba poměrně známý Robert Shiller. Ten klade důraz i na příběhy, které se ve společnosti ve vztahu k ekonomice (ale i mimo ní) vypráví. A následně ovlivňují to, co se skutečně děje. Co se vypráví nyní?

Klasický příklad sebenaplňujících se proroctví vidíme třeba u tenzí v bankovním sektoru. Stát se pak usilovně snaží zabránit tomu, aby se rozjela spirála „běhů“ na banky. Tedy masového vybírání vkladů vyvolané obavami o finanční stabilitu některé banky či bank. A v konečném důsledku tuto stabilitu podkopávající. Podobnou verzí si po finanční krizi prošly některé země na periferii eurozóny, kdy se krize platebních bilancí rychle přetavily v krize dluhové.

Sebenaplňující se proroctví ale bezesporu fungují i na druhou stranu. Jenže lidskou mysl tak, jak je často nastavena, tato pozitivní strana zase tak nezajímá. Klasickým příkladem zde může být akciový trh. Jeho optimismus se totiž může přes finanční podmínky a sentiment projevit v zemích jako USA v celé ekonomice a reálným vývojem pak „ospravedlnit“ počáteční vysoké ceny a valuace akcií. Nejde o žádnou teorii, o něco takového se možná americké akcie pokouší právě nyní.

Následující graf od BofA ukazuje četnost čtyř významných témat, respektive popisů ekonomiky. Nyní v průzkumech banky jednoznačně dominuje stagflace, která během minulého roku vystřídala příběh ekonomického boomu. A jemu zase předcházela dlouhodobá stagnace*:
7
Zdroj: Twitter

V grafu je vyznačena ještě četnost příběhu tzv. zlatovlásky. Zde Američané nenaráží na naší verzi této pohádky, ale na to, čemu mi zase říkáme pohádka o třech medvědech, popřípadě ještě O Mášence. Konkrétně na scénu, kde si namísto příliš horké, či studené kaše vybírá tu akorát. V americkém pojetí je tudíž ekonomika zlatovlásky tak akorát – nepřehřívá se, ale využívá rozumně všechny své zdroje. Ekonomové většinou v této souvislosti pracují s mnohem sterilnějšími pojmy, jako je NAIRU.

Nyní populární stagflace je pro akcie nic moc, poměr požadované návratnosti a tempa růstu zisků by při jejím delším trvání byl asi mizerný. Pokud by ale šlo o krátkodobý jev – mírnější recese s „docházející“ vyšší inflací, nemuselo by jít o žádné drama. I tak může být až zarážející, jak vysoko se nachází valuace amerických akcií, když by dominujícím příběhem na trhu byla právě stagflace. Fundamentální finance fiction.

Se současnými valuacemi jsou akcie, zdá se mi, dlouhodoběji naceněny na návrat do pro ně atraktivní verze dlouhodobé stagnace (velmi nízký náklad kapitálu a slušný růst zisků). Nebo nějakou verzi Mášenky, opět se slušným poměrem, požadovaná návratnost/růst zisků. Stále více se v této souvislosti hovoří o potenciálu umělé inteligence. Ale to už je téma samo o sobě.

*Někde jsem viděl překlad „sekulární stagnace“, který sice může vybízet k filozofování nad povahou této stagnace. Ale jsem docela přesvědčen, že tento výraz vzniknuvší již před desítkami let a oživený Larry Summersem byl míněn jako stagnace dlouhodobá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688