ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  02.05.2023 12:04:19

Politika soudržnosti EU: očekává se, že díky programům na období 2021–2027 bude v EU vytvořeno 1,3 milionu pracovních míst

Očekává se, že financování politiky soudržnosti podpoří v letech 20212027 vytvoření 1,3 milionu pracovních míst ado konce tohoto desetiletí zvýší HDP EU v průměru o 0,5 % a v některých členských státech až o 4 %. Pomůže takérealizovat mnoho společných veřejných statků, což přinese hmatatelné a konkrétní užitek evropským občanům, regionům a městům. To jsou některé ze závěrů zprávy o výsledku programů politiky soudržnosti na období 20212027, která byla dnes zveřejněna.

Za tímto účelem bude v rámci politiky soudržnosti během daného období uvolněn celkový objem investic ve výši 545 miliard eur, z čehož 378 miliard eur poskytne EU. Tyto investice podpoří trvalou sociálně-ekonomickou konvergenci, územní soudržnost, sociální a inkluzivní Evropu a hladkou a spravedlivou ekologickou a digitální transformaci.

Inteligentnější a konkurenceschopnější Evropa

Politika soudržnosti významně podporuje výzkum a inovace a řeší digitální nerovnosti. Například 83 000 výzkumných pracovníků získá přístup ke zdokonaleným výzkumným zařízením a 725 000 podnikůbude podpořeno za účelem inovací a inteligentního růstu.

Cílem této politiky je podpořit modernizaci a digitalizaci veřejných služeb (zahrnuje 22 500 orgánů veřejné správy) a digitální transformaci podniků. Podpořen bude rovněž rozvoj digitálních dovedností a infrastruktury, mimo jiné napojením 3,1 milionu domácností na vysokorychlostní mobilní sítě a pevnou digitální infrastrukturu.

Cesta k uhlíkově neutrální ekonomice a odolnější Evropě

Ekologické investice do zmírňování změny klimatu a adaptace na tuto změnu se zaměřují na cíle Zelené dohody pro Evropusnížit v EU do roku 2030 emise skleníkových plynů alespoň o 55 % a dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

Za tímto účelem podporuje politika soudržnosti projekty v oblasti energetické účinnosti a energie z obnovitelných zdrojů, které jsou obzvlášť důležité pro realizaci klíčových opatření v rámci plánu REPowerEU. Očekává se například, že snížení energetické náročnosti přinese užitek pro 32 milionů m2 veřejných budov a 723 000 domácností a že bude nainstalováno dalších 9 555 MW kapacity na výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Za účelem podpory adaptace na změnu klimatu a zvládání rizik katastrof se v rámci této politiky podpoří výstavba 229 000 hektarů nové ekologické infrastruktury.

Podpořena bude rovněž udržitelná městská mobilita zahrnutím 1 230 km nových a zmodernizovaných tratí tramvají a metra a 12 200 km cyklistické infrastruktury.

Investice v rámci politiky soudržnosti do čisté vody a lepší infrastruktury pro odpadní vodu přinesou užitek 16,4 milionu lidí.

Cesta ke spravedlivé transformaci

Politika soudržnosti pomáhá lidem a územím, která jsou přechodem keklimatické neutralitě zasažena nejvíce, zajistit, aby nikdo nezůstal opomenut.

K realizaci této transformace z ní proto bude podpořeno téměř 39 000 podniků. Konkrétně přes 5 000 malých a středních podniků bude těžit z investic do nových dovedností potřebných pro inteligentní specializaci, průmyslovou transformaci a podnikavost. Podpůrných opatření na trhu práce využije až 120 000 nezaměstnaných a téměř 200 000 lidí získá nové kvalifikace.

Sociálnější a inkluzivnější Evropa

V zájmu zajištění sociálního a inkluzivního růstu a v souladu sevropským pilířem sociálních práv jsou z fondů soudržnosti podporováni lidé, a to i v jejich pracovním životě. Patří sem mj.rozvojdovedností a celoživotního učení – klíčových priorit letošního Evropského roku dovedností – u nejméně 6,5 milionu nezaměstnaných. Díky tomu bude možné do roku 2030 splnit cíl EU zapojit do odborné přípravy každoročně alespoň 60 % všech dospělých.

Speciální pozornost je věnována zlepšení integrace a inkluze více než 3 milionů osob, včetně 600 000 osob z marginalizovaných skupin, jako jsou Romové. Z fondů buderovněž podpořeno 1,7 milionu žáků v základním a středním vzdělávání a očekává se, že téměř 3,5 milionu osob bude díky těmto prostředkům moci studovat v nových nebo zmodernizovaných vzdělávacích zařízeních.

Významná zlepšení budou přínosem pro zdravotní a dlouhodobou péči, včetně infrastruktury a vybavení, přičemž se očekává, že v nových nebo zmodernizovaných zdravotnických zařízeních bude poskytnuto zdravotní poradenství nebo léčba 60 milionům pacientů.

Propojenější Evropa

Politika soudržnosti bude na všech územních úrovních podporovat efektivní dopravní systémy, jako je železnice, jeden z nejbezpečnějších a nejčistších druhů dopravy: bude vybudováno nebo zmodernizováno 3 900 km železničních tratí transevropské dopravní sítě (TEN-T).

V neposlední řadě budou díky programům v celé EU a v sousedních zemích v rámci Evropské územní spolupráce investovány finanční prostředky do společných projektů, v nichž budou zapojeny více než 2 miliony osob, 40 299 organizací a 25 456 malých a středních podniků.

Souvislosti

Politika soudržnosti je hlavním dlouhodobým investičním nástrojem v EU. Přispívá v EU k posílení hospodářské, sociální a územní soudržnosti, napravuje nerovnováhu mezi zeměmi a regiony a plní politické priority Unie.

Politika soudržnosti je realizována prostřednictvím několika fondů:

Cílem této politiky je:

  • konkurenceschopnější a inteligentnější Evropa,
  • ekologičtější, nízkouhlíkový přechod na uhlíkově neutrální ekonomiku a posílení odolnosti Evropy,
  • propojenější Evropa díky vyšší mobilitě,
  • sociálnější a inkluzivnější Evropa,
  • Evropa bližší občanům na základě lokálního přístupu „odzdola“, který umožní menším územním jednotkám a místním komunitám určovat si své vlastní priority a projekty integrovaným a participativním způsobem,
  • spravedlivý přechod směřující k dosažení cílů Unie v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030 a klimaticky neutrální ekonomiky Unie do roku 2050 na základě Pařížské dohody.

Další informace

Zpráva a přílohy, včetně přehledů o jednotlivých zemích s hlavními prioritami a výsledky podle jednotlivých členských států

Platforma otevřených dat fondů ESIprůvodce pokrokem v oblasti investic

Platforma otevřených dat politiky soudržnosti

Kohesio

@VDombrovskis

@ElisaFerreiraEC

@NicolasSchmitEU

@EUinmyRegion

@EU_Social

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688