pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  02.05.2023 14:59:14

Pod rukama žáků z automobilních škol vzniknou dvě nová vozidla Tatry Phoenix

Pod rukama žáků z automobilních škol vzniknou dvě nová vozidla Tatry Phoenix

(2.5.2023)

Tatra do škol se letos vrací rovnou do dvou škol v Pardubickém kraji. Do projektu se zapojí Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí a Střední škola automobilní Holice, do obou škol už byly od společnosti Tatra Trucks dodány soubory dílů, ze kterých budou žáci vozidla Tatra Phoenix kompletovat.

Daří se nám plnit vize, které jsme si stanovili, když jsme se rozhodli, že každý rok zakoupíme dvě vozidla, jež složí každá z našich dvou automobilek. V loňském roce si jedno vozidlo od holické školy převzala Správa a údržba silnic Pardubického kraje, v letošním roce od našich žáků převezmou vozidla dvě, z čehož mám velkou radost. Myslím, že v tomto oboru se žákům nemůže dostat lepší praxe, než je právě sestavení vozidla, které bude sloužit v reálném provozu,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.

Že se jedná o ideální propojení odborného vzdělávání s činností v praxi, potvrzují i ředitelé automobilních škol v Holicích a Ústí nad Orlicí. „Nejen, že se jedná o ideální propojení výuky s praxí žáků, kdy na skutečných náhradních dílech sestaví pojízdné auto, které potom slouží pro práci v Pardubickém kraji. Ale navíc projdou žáci před zahájením projektu týdenním školením ve školicím středisku v Kopřivnici. Školení probíhá pod dohledem zkušených odborníků a učitele odborného výcviku z naší školy. Pro všechny zúčastněné se jedná o jejich další profesní rozvoj. Případné problémy při sestavování automobilu mohou naši žáci konzultovat s pracovníky NAPA Trucs. Po jednotlivých částech sestavování vozidla dochází ke kontrole a předávce výrobnímu závodu a poté k homologaci a závěrečné kontrole celého automobilu v Tatře Kopřivnice. Tato závěrečná kontrola probíhá za účasti žáků a jejich učitele. Celého projektu se účastní 10 žáků z oborů Autotronik, Automechanik a Autoelektrikář. Doufáme, že i v letošním roce dopadne vše na jedničku a automobil bude jezdit a pomáhat udržovat silnice v Pardubickém kraji,“ uvedl ředitel Střední školy automobilní v Holicích Michal Šedivka. Podobně se k projektu vyjadřuje také ředitel orlickoústecké automobilky Petr Vojtěch: „Po zkušenosti z již proběhlé kompletace vozidla Tatra v roce 2020 lze výše uvedené jen potvrdit. Z hlediska motivace žáků a získání odborných zkušeností se po všech stránkách jedná o naprosto jedinečnou akci. A z tohoto důvodu patří firmě Tatra a zřizovateli školy velké poděkování.“

Tatrovky zamíří do Hlinska a Žamberka

Musím ocenit tuto spolupráci, která je po všech stranách výhodná. Správě a údržbě silnic letos přibydou do vozového parku dvě nové Tatrovky, sloužit by pak měly na cestmistrovstvích v Hlinsku a Žamberku. První Tatra Phoenix z tohoto projektu putovala do Lanškrouna, ta vloni sestavená zase do Poličky. Vozidla Tatra jsou nasazována do těžkých podmínek během zimní údržby silnic, proto se jedná většinou o tyto oblasti,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

O tom, jak se žákům s kompletací vozidel daří a kdy by mohli mít přibližně hotovo, budeme dále během letošního roku informovat.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688