Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
Okénko investora  |  02.05.2023 13:55:28

Navracející se důvěra Čechů v ekonomiku

Indikátor ekonomického sentimentu vyjádřený bazickým indexem se v dubnu meziměsíčně zvýšil o 3,3 bodu na hodnotu 97,2, kdy indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 98,0 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,8 bodu na hodnotu 92,9.

Podíl domácností očekávajících v nadcházejících 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace v ČR klesl v dubnu již šestý měsíc v řadě. Klesly obavy domácností z růstu nezaměstnanosti a vzrostl podíl těch, které neočekávají, že by se jejich finanční situace v nadcházejících 12 měsících zhoršila. To napomáhá sentimentu podnikatelů v sektoru finančních služeb, kde více společností vykázalo očekávání zlepšení poptávky v nadcházejících třech měsících.

 

Sezónně očištěné indikátory důvěry - bazické indexy. Zdroj: ČSÚ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Již od konce minulého roku lze sledovat pozitivní vývoj vybraných veličin dopadajících na sentiment podnikatelů i spotřebitelů. Jde zejména o vývoj ceny plynu nebo elektřiny, která se zvláště v srpnu 2022 zcela vymkla kontrole na rekordních 984 EUR za 1 MWh a postupně se začíná ustalovat s aktuální cenou 137,08 EUR/MWh. Podobně je tomu s cenou pohonných hmot, která se vrací ke svému normálu. Lze tak tvrdit, že společně s pozitivními predikcemi vývoje inflace, která je nyní na úrovni 16,4 %, se zřejmě jedná o hlavní faktory vývoje souhrnného indikátoru důvěry.

Nedomnívám se, že lze najít jednoznačnou korelaci mezi změnou souhrnného indikátoru a investičním chováním domácností. Propad na finančních trzích vedl kvalifikované investory v době první vlny covidu ke zvýšené investiční aktivitě – nakoupili levněji s očekáváním zlepšení situace. Je však důležité si uvědomit, že propad na trzích nebyl na začátku roku 2022 doprovázen pádivou inflací, jako je tomu dnes. Tento hlavní makroekonomický problém značně snižuje hodnotu investic a u řady lidí i podniků proto silně tlumí investiční aktivitu,“ uvedl Vladislav Hetfleiš, Senior Financial Controller společnosti RONDA INVEST.

Co se prognóz dalšího vývoje souhrnného indikátoru týká, nelze opomenout, že i když se inflace v roce 2024 dostane do tolerančního pásma ČNB, visí nad českou ekonomikou otazník v podobě rozhazovačné fiskální politiky. Pokud se bude nadále odkládat snižování schodků státního rozpočtu, můžeme se dostat do situace, kdy bude budoucí vláda muset razantně sáhnout do daní i výdajů státu, což s sebou ponese citelné snížení souhrnného indikátoru.

Vladislav Hetfleiš

Vladislav Hetfleiš má dlouholetou praxi napříč odlišnými společnostmi v sektoru Fintech. Studuje doktorát na Vysoké škole ekonomické v Praze v oboru Účetnictví a finanční řízení podniku a ve společnosti RONDA INVEST se stará o komplexní správu účetních procesů, finanční plánování, analýzu dat, daňové poradenství a nákladový controlling. Ve svém volném času se věnuje akademické činnosti na Vysoké škole ekonomické v Praze a finanční správě odlišných neziskových organizací.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688