mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.05.2023 12:45:00

Geotermální energie v maďarském teplárenství a paroplynové jednotky v energetice

Geotermální energie v maďarském teplárenství a paroplynové jednotky v energetice

02.05.2023 / 12:40 | Aktualizováno: 02.05.2023 / 12:45

Maďarsko má značný potenciál v oblasti geotermální energie, který je dán geologickými specifiky Panonské pánve, kdy tloušťka zemské kůry v regionu je výrazně tenčí, než je průměrná tloušťka kůry evropského kontinentu.

Využívání geotermální energie má v Maďarsku dlouholetou tradici, sahající až do dob Římské říše. V roce 1878 pak byla zahájena éra hloubení hlubinných termálních vrtů, kdy první takový vrt, vyhloubený v budapešťském městském parku, ještě dnes, po téměř 150 letech, zásobuje teplou vodou Széchenyiho termální lázně.

Kromě léčebných a rekreačních účelů však lze teplou geotermální vodu využívat i k vytápění domácností, čehož využívají některá maďarská města. Největším projektem je zavádění geotermální energie do systému centrálního vytápění v třetím největším maďarském městě Szegedu. Dalším velkým projektem je rovněž využívání geotermální energie v západomaďarském Győru, kde kromě vytápění městských domácností je geotermální energie využívána i pro vytápění výrobního závodu německé automobilky Audi. Dle vyjádření firmy pak geotermální energie poskytovala (s výjimkou několika týdnů) veškeré vytápění během topné sezóny 2022-2023.

Dle Dozorového úřadu pro regulované činnosti, který má oblast geotermální energie na starosti, však může být využití geotermální energie výrazně vyšší a teplo z nitra země může do konce tohoto desetiletí nahradit až 1–1,5 miliardy metrů krychlových zemního plynu ročně. Rozvoj geotermální energie tak může být i způsobem, jak snížit závislost na dovozu zemního plynu ze zahraničí a zároveň snížit i emise oxidu uhličitého v maďarském teplárenství.

Urychlení rozvoje geotermální energie by měla pomoci nedávná změna regulatorního rámce, která by dle maďarského dozorového úřadu měla umožňovat rychlou a efektivní administrativu a zároveň podpořit rozvoj nových investic do využití geotermální energie. Již dva dny po vstupu regulace v platnost pak maďarský dozorový úřad vydal zprávu, že obdržel více než padesát žádostí o povolení ke geotermálnímu průzkumu.

Ve snaze zvýšit povědomí maďarské veřejnosti o geotermální energii maďarský dozorový úřad uspořádal edukační turné po maďarských městech, kde propagoval využívání geotermální energie. Z iniciativy úřadu byl rovněž založen geotermální klastr, který sdružuje sedmnáct aktérů ze státního, soukromého i akademického sektoru (viz: https://sztfh.hu/tevekenysegek/foldtani-tevekenyseg/geotermia/magyar-geotermia-klaszter/).

V oblasti vytápění může být zemní plyn nahrazován geotermální energií, nicméně pro výrobu elektřiny se v Maďarsku počítá naopak s vyšším využitím zemního plynu a bylo již rozhodnuto o výstavbě tří nových paroplynových jednotek o celkovém instalovaném výkonu až 1650 MW.

Petr Michálek: Velvyslanectví ČR v Budapešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688